Intet problem for lite, intet for stort for Lena. I hvert fall når det handler om juss. Som konsulent i advokatkontoret Cyclo og med sin bakgrunn fra Norge og Danmark, har Lena hjulpet mange nordboere i møtet med spansk byråkrati.
– Jo da, det er mange ting utflyttede nordmenn, dansker og svensker trenger hjelp til her på Solkysten. Det kan dreie seg om alt fra residencia og fornyelser av dem, NIE-nummer, Seguridad Social, skattesertifikater, spanske selvangivelser, testamenter og arv til kjøp og salg av boliger, forklarer Lena Grøn.
Her på kontoret på Avenida Condes San Isidro nummer 13, midt i Fuengirola, har hun tatt imot mange skandinaver som trenger råd og hjelp. Og Lena stiler opp.
– Hjelper alle
– Det er stor mangel på kunnskap om spanske, juridiske forhold, om skatt og lignende. Og det er jo ikke så rart, smiler Lena. Hun har stor forståelse for at det for mange med begrensede kunnskaper i spansk kan være vanskelig å forholde seg korrekte i forhold til lover og regler.
– Men det er jo det som er jobben min her på kontoret, å hjelpe alle nesten angående alt, sier hun.
De siste fem årene har Lena jobbet i det spanske konsulent – og advokatkontoret Cyclo, som ansvarlig for den skandinaviske avdelingen. Med sin nordiske bakgrunn fungerer Lena som ”mellommann” når nordmenn, dansker og svensker tar kontakt med kontoret og trenger råd og hjelp.
Skandinavisk avdeling
Cyclo har hatt kontor i Fuengirola i siden 1996 og har vokst fra 4 partnere til et kontor med flere enn 20 ansatte, som igjen er delt opp i ulike avdelinger som Laboral, Fiscal, Legal, etc. Selskapet har til sammen 23 ansatte og yter råd og bistand til en stor og internasjonal kundegruppe. Lenas oppgave er, som konsulent, å ta hånd om de skandinaviske kundene og yte dem den hjelpen de måtte trenge.
– Blant skandinaver utgjør danskene den største gruppen av klienter. Men vi hjelper også mange nordmenn og svensker med ulike juridiske og praktiske ting, forteller hun.
– Jeg er alltid til stede når våre skandinaviske klienter skal i møte med våre spanske advokater. For erfaringen er at skandinaver vil snakke et skandinavisk språk. Det er jo helt naturlig, mener Lena.
– Aldri ”mañana”
– Mannen min sier at jeg er så preget av skandinavisk mentalitet; at alt skal skje og gjøres med en gang. Og han har nok rett. Det er slik jeg er. For det verste ordet jeg vet på spansk er nemlig ”mañana”, altså i den betydningen at det er ikke så nøye når ting skjer, alt kan jo godt utsettes litt, osv, forklarer Lena. Hun liker å få løst og ordnet opp i ting. Jo raskere, jo bedre.
– Går det for lang tid før kommunen gir lyd fra seg, så blir jeg fort utålmodig. Da stikker jeg bort på rådhuset eller til et annet offentlig kontor og maser, og oftest pleier det å hjelpe, sier hun.
Født i Stavanger
Da den nyfødt Lena for første gang åpnet øynene, en gang tilbake i 1975, kiket hun trolig opp på en skyet og regntung Stavangerhimmel. Kanskje var det utslagsgivende for at Lena, den to år eldre broren, hennes danske far og norske mor i 1982 pakket sammen pikk og pakk og flyttet til solfylte Spania?
– Mor og far ville til Calella på Costa Brava, ved Barcelona. Der jobbet de først som guider og deretter drev de restaurant, mens jeg og broren min gikk på spansk privat skole.
Etter blant annet to og et halvt år på privatskole der hun studerte turisme og reiseliv, satte Lena kursen igjen nordover, denne gangen til Danmark for å studere dansk og samtidig arbeide.
– Men så ville jeg tilbake til Spania, forklarer Lena som nå havnet lenger sør på den spanske Middelhavskysten, i Torremolinos. Her drev hun egen forretning i åtte år. Foreldrene og broren flyttet etter til Torremolinos der de åpnet sin egen kafé, Sam’s Bar som de nå har hatt i over 12 år. Siden flyttet hun videre til Benalmádena der hun i dag bor.
– Rart dette. Så lenge familien min bodde i Norge, dro vi alltid på ferie til Costa Brava. Og da vi bodde påi Costa Brava, dro vi alltid på ferie til Costa del Sol. Og her har vi altså fortsatt!
6 spørsmål til Lena Grøn
Hva liker du best med Spania?
– Folket, varmen, stranden, vennligheten. Spanjoler er så sympatiske.
Hva savner du mest fra Norge?
– Det må bli familien, med alle tanter, onkler, fettere og kusiner. Vi sees stort sett bare en til to ganger i året. Så savner jeg vel dette med varmen og hyggen innendørs vinterstid, for eksempel på julaften. Den finner du ikke her i Spania.
Hvem kunne du tenke deg å være for en dag?
– Det har jeg aldri ofret en tanke. Jeg ville nok ikke vært noen annen enn den jeg er. Jeg synes jeg fant meg selv da jeg fikk egne barn.
Hvilken bok har betydd mest for deg?
– Det må bli selvbiografien til den danske skuespilleren Ghita Nørby.
Bør Norge inn i EU?
– Ja, det synes jeg. Det er viktig at flest mulig europeiske land er med. Sammen står vi sterkere.
Snakker du spansk?
– Etter 25 år her i landet, snakker jeg nok bedre spansk enn både norsk og dansk!
Lenas hverdag
05:30:
Står opp, finner fram tøy og utstyr til barna
06:15:
Ser nyhetene og spiser frokost
06:45:
Vekker barna
07:50:
Kjører til skole/barnehage
08:15:
På plass på kontoret,
16:15:
Avslutter arbeidsdagen
16:40:
Henter barna
18:00:
Spiser merienda(mellommåltid) og drar i parken
20:30:
Familien spiser middag
21:15:
Barna til sengs
22:00:
Til sengs
Lena Grøn
• Født i Stavanger i 1975, norsk mor, dansk far
• Flyttet til Spania første gang som 6-åring
• Gift med spanjol, to barn, Lisa(8mnd) og Carlos Javier(4 ½ år)
• Utdannet innenfor reiseliv og administrasjon i Spania
• Bor i Benalmádena
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001