Månedsmagasinet på Costa del Sol
Vogt Advokatfirma ser fremover: «Vi har vokst i takt med våre klienter»

Vogt Advokatfirma ser fremover: «Vi har vokst i takt med våre klienter»

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Advokatfirmaet Vogt har vœrt en solid støttespiller for nordmenn på Costa del Sol i over 20 år. Fast eiendom er fremdeles selskapets hovedvirksomhet, men i dag håndterer de mer verdfulle eiendommer og bistår en rekke investorer. Selskapet fortsetter løypen som grunnlegger Einar Askvig tråkket opp i 1999, men med nye eiere og utvidede tjenester ser firmaet fremtiden uredd i møte. Det norske magasinet besøkte deres vakre kontorer med middelhavsutsikt for å lære mer om hvordan firmaet kombinerer tradisjon og nytenkning.

Vokser i takt med klientene

Som det største norskeide advokatfirmaet i Spania var Vogt i utgangspunktet ensbetydende med eiendomskjøp. Selskapets tjenester går fremdeles ut ifra dette – arveplanlegging, testamenter, emigrasjon og immigrasjon, opprettelser av selskaper og aksjeavtaler. Etter hvert har norske investorer begynt å rådføre seg med firmaet som nå også representerer to skandinaviske banker. 

«Det har skjedd en naturlig endring i selskapet ettersom våre faste klienter har vokst. Man kan si vi har utviklet oss sammen med dem. Vi fortsetter med eiendomskjøp og salg, men vi har utviklet investordelen og vil fortsette den veien.»

– Christine Sollie Jensen

Norsk-spansk samarbeid

Med både norske og spanske advokater i staben, kan Vogt umiddelbart vurdere rettsspørsmål fra både norsk og spansk synsvinkel. «Det er veldig viktig å ha en spansk advokat som jobber med oss. Vi opererer i Spania, så vi må ha fullt kjennskap til alt av spanske lover og regler,» sier Christine Sollie Jensen som sammen med den spanske juristen José Luis Rojas Vazquez tok over som eiere av Vogt i 2019. 


Christine Sollie Jensen – Administrerende direktør og partner

Christine er opprinnelig fra Oslo, men reiste ofte til Spania som ung da hennes mormor hadde leilighet i Nerja. Interessen ledet til at hun senere studerte spansk. Nå har hun jobbet med juss og eiendom i Marbella siden 2003.

Hvordan endte du i eiendomsbransjen i Spania?

«Egentlig helt tilfeldig! En venninne av meg jobbet i et spansk advokatfirma i 2003. Det var en skikkelig boom i eiendomsmarkedet, og firmaet trengte mennesker som snakket norsk, spansk og engelsk. Jeg bodde fremdeles i Norge og var enslig mor, og da de tilbød meg en jobb, tenkte jeg «Hvorfor ikke?» Jeg ble kastet ut i saksbehandleryrket med en haug med saker slengt på bordet. Mens kollegaene mine sov, leste jeg kontrakter på natten. Det var sånn jeg lærte meg skikkelig spansk. Jeg jobbet 24 timer i døgnet og reiste tre helger i måneden, så på ett tidspunkt måtte jeg som mamma si stopp. I 2005 søkte jeg på en stillingsannonse fra Vogt og er vel den eneste i firmaet som har vœrt igjennom alle avdelingene – fra resepsjon, assistent og saksbehandler, til nå å vœre eier.»

Hva er så spennende med juss og eiendom?

«Å drive med kjøp og salg av eiendom er på én side veldig kommersielt og sosialt, fordi man møter masse forskjellige folk. Samtidig må man vœre seriøs nok til å kunne håndtere kontraktdelen av jobben. Selv om det ikke var noe jeg brant for som ung, så stortrives jeg i jobben. Jeg elsker å lære nye ting – nå er jeg i ferd med å avslutte en MBA. Min eldste datter studerer forresten juss i Málaga. Arbeidsmarkedet er jo noe helt annet enn hva det var da jeg startet. Det er essensielt med en solid utdannelse for å kunne velge hva man vil gjøre i fremtiden, selv om språk fremdeles er det viktigste i Syd-Spania.»

Hvordan har yrket og eiendomsmarkedet forandret seg siden du startet?

«Vi har mer hjelp nå og derfor mer tid til oppfølging av klienter. Klientene er også helt annerledes enn da jeg begynte i bransjen. Den gangen var Spania bare et sted man dro for å kose seg. Men rundt 2014 begynte nordmenn å innse at spansk eiendom kunne vœre god forretning. Hjemmene her var ikke særlig koselige, for de var ikke laget for å vœre inne som de er mer nå. Folk begynte å kjøpe gamle eiendommer, pusse dem opp og gjøre dem hyggelige, og fikk solgt dem for mye mer. Fra 2015 kastet skandinaver seg ut i nye byggeprosjekter og investerte i fast eiendom i Spania. Det gjør de fremdeles. Dette året har faktisk hatt overraskende mye bevegelse i markedet, også på de litt større eiendommene.»

«Jeg ble kastet ut i saksbehandleryrket med en haug med saker slengt på bordet. Mens kollegaene mine sov, leste jeg kontrakter på natten. Det var sånn jeg lærte meg skikkelig spansk.» 

– Christine Sollie Jensen

99% av deres klienter er nordmenn. Hvorfor?  

«Vi har en del klienter fra Kuwait, pluss svensker, dansker, belgiere, men hovedtyngden av klientene våre har alltid vœrt nordmenn. Vi ser grunnen til dette hele tiden. Folk liker å kunne snakke sitt eget språk ved eiendomskjøp. Selv om de snakker flytende engelsk, eller forstår perfekt svensk eller dansk – når det kommer til kjøp og salg av fast eiendom i Spania, er prosessen såpass annerledes enn hva folk kjenner hjemmefra, at de ønsker hjelp på sitt eget språk. Vi gjør denne prosessen så enkel og behagelig som mulig for dem. Det er viktig at klientene kan forstå hva som skjer og føle seg trygge.» 

Hvordan er det å vœre en kvinnelig direktør for et advokatfirma i Andalucia?

«Norge har mye flere kvinner på toppen enn i Spania. Det er vel mer normalt her nå, men jeg skal ikke stikke under en stol at det har ikke alltid vœrt lett. Det er noe sannhet i at kvinner må jobbe dobbelt for å bevise at hun er verdt like mye som en mann. Det hjelper ikke at jeg også ser typisk norsk ut. Selvsagt kan vi alle vœre skyldige i å fordømme, men det har vœrt tøft til tider med mannlige forretningsforbindelser og konkurrenter. Den eneste måten å få deres respekt på, er å gjøre en utrolig bra jobb og vise at du kan. Det er også OK å sette dem litt på plass og vise at jeg vet hva jeg snakker om. Jeg har såpass mange års erfaring og har lært alt the hard way.»

Og hvem er Christine privat?

«Det er mange deler ved meg som de jeg jobber med ikke kjenner til, for eksempel at jeg elsker å fly helikopter, kjøre Formula 1 biler og kickboxing. På helgene prøver jeg å gjøre noe med døtrene mine og ta vare på min spanske kjæreste, siden han tar så godt vare på meg. Det er enkelt å bare jobbe 24 timer i døgnet. For meg er å slappe av å gå en tur i fjellet. Jeg har ennå den norske trangen til å måtte gå ut og opp i trærne så snart det er fint vær. Men problemet her er at sola skinner 350 dager i året.»

«Folk liker å kunne snakke sitt eget språk ved eiendomskjøp. Selv om de snakker flytende engelsk, eller forstår perfekt svensk eller dansk – når det kommer til kjøp og salg av fast eiendom i Spania, så er prosessen såpass annerledes enn hva folk kjenner hjemmefra, at de ønsker hjelp på sitt eget språk.» 

– Christine Sollie Jensen

José Luis Rojas Vazquez – Senior advokat og partner 

José Luis er oppvokst i Toledo og fullførte juss- og bedriftsøkonomistudier i Madrid. Han har jobbet i den offentlige Notarius Publicus sektoren i Madrid og Costa del Sol, med advokatfirmaer og i det regionale Justis- og Eiendoms Departementet. José Luis bor i Marbella med kone og tre barn. Han snakker spansk og engelsk, og ifølge de andre på kontoret har han også lært seg noen norske uttrykk, som «God Jul»!

Hvordan be du involvert med Vogt?

VOGT var på jakt etter en ny senior advokat med bred erfaring innen eiendomsrett for å erstatte firmaets tidligere spanske advokat som startet selvstendig. Jeg kjente Christine fra mange år tilbake da vi jobbet sammen på et notarkontor. Hun foreslo at jeg skulle komme til Vogt. Jeg begynte i firmaet i 2014, ble partner i 2017 og eier i 2019. Til daglig håndterer jeg eiendomssaker, finansiering, generell forretningsjus og privatrettslige saker som arv og testamenter.” 

«Nordmenn er seriøse og ansvarlige klienter. De er veldig opptatt av at ting blir gjort på et lovlig vis, krevende når det gjelder kvalitet og tjenester de vil ha, men også utrolig lojale hvis man gir dem hva de forventer.» 

– José Luis Rojas Vazquez

Hvordan er norske klienter å jobbe med i forhold til spanske?

«Nordmenn er seriøse og ansvarlige klienter. De er veldig opptatt av at ting blir gjort på et lovlig vis, krevende når det gjelder kvalitet og tjenester de vil ha, men også utrolig lojale hvis man gir dem hva de forventer. Jeg liker deres evne til å tilpasse seg spansk kultur og livsstil, og kapasiteten deres til å lære språk og integrere dere i samfunnet vårt. Jeg har alltid sagt at ett av mine favorittsteder for sommerferier er Norge, for folk er ute hele dagen og sprer en smittende lykkefølelse. De tar med seg den samme innstillingen til Spania. Av den grunn er jeg henrykt for å kunne jobbe med nordmenn, siden de ofte minner meg på hvilket privilegium det er å kunne bo her.»

Hvordan samarbeider du og Christine om styringen av firmaet?

«Sannheten er at vi forstår hverandre og utfyller hverandre perfekt. Vi har samme idéer om hvor vi ønsker å bringe firmaet, og om budskapet om nærhet og tillit som vi ønsker å bringe klientene gjennom vårt arbeid. Vi er begge åpne og sosiale, noe som jeg føler at klientene setter pris på. Christine er den mest vitale og empatiske personen jeg kjenner. Hun får umiddelbart kontakt med klienter og hjelper meg å forstå dem bedre, mens jeg hjelper henne med de mer tekniske og juridiske aspektene av bedriften. Jeg antar at jeg også bidrar med den nødvendige dosen latinsk kaos som er nødvendig for å overleve i Andalucía!»

Hvordan er Vogt unik?

«Vi vet hva nordmenn forventer når det gjelder kvalitet og profesjonelle tjenester, og har et eksepsjonelt team som tillater oss å møte disse behovene. For kundene er Vogt synonymt med profesjonalitet, nærhet og tillitt. Vi har mer enn 20 års erfaring i rådgivning av nordmenn og skandinaver om eiendomsinvesteringer på Costa del Sol. Vi har alltid vœrt tilgjengelig for nordmenn som har ønsket å starte et eiendomseventyr på solkysten og håper å vœre det i mange år fremover. Mange klienter anser oss faktisk som del av deres ‘spanske familie’, og det er vi stolte av.»

«Jeg er henrykt for å kunne jobbe med nordmenn, siden de ofte minner meg på hvilket privilegium det er å kunne bo her.» 

– José Luis Rojas Vazquez
Av Karethe Linaae

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet