Månedsmagasinet på Costa del Sol
«Vi velger Costa del Sol» 

«Vi velger Costa del Sol» 

Costa del Sol har lenge vœrt kjent som golfspillernes paradis. Kysten er hjem til noen av Europas mest anerkjente golfklubber og har mer enn 70 av Spanias 400+ golfbaner, med stadig fler under konstruksjon. Det store trekkplasteret er middelhavsklimaet. Med 320 soldager i året, milde vintre og nesten ubegrenset valg av baner med havs- og fjellutsikt, er det rart at noen av Europas fremste golfspillere velger å tilbringe pandemien akkurat her? 

Det norske magasinet møtte fire unge skandinaviske golfentusiaster som har tatt hva de kaller et ‘mellomår’ fra sine profesjonelle golfaktiviteter under Koronapandemien. Vi møtte dem på Los Naranjos Golf Club nær San Pedro, hvor vi snakket om deres valgte sport, og muligheter og utfordringer for unge nordiske golfspillere. 


Torbjørn Johansen (29) Handicap +4,8 Nordic Golf League

Torbjørn er en profesjonell norsk golfspiller. I tidligere år har han vært i USA på denne tiden for vintertrening og turneringsspill, men på grunn av omstendighetene befinner han seg nå i Spania. 

Når startet du å spille og hvordan ble du proff? 

Jeg har spilt golf siden jeg var 8 år, men i starten var det mest lek og moro på driving rangen og i hagen. Jeg tok ‘grønt kort’ da jeg var 12 og begynte å satse for fullt da jeg var 14 år gammel. Som tenåring var jeg rangert blant de topp 10 som junior og amatør i Norge. Senere spilte jeg som amatør på Nordic Golf League. Slik fikk jeg nok poeng på WAGR (The World Amateur Golf Ranking) til å komme inn på universitet i USA. Det unike med det amerikanske utdanningssystemet er at man kan opprettholde både sport og utdanning. Jeg tok en Bachelorgrad i kommunikasjon og bedriftsøkonomi og spilte på det høyeste collegegolfnivået i USA (NCAA Division 1), hvor jeg konkurrerte mot noen av de best rangerte amatørene i verden. Mange av dem spiller nå på de beste Tourene i verden som profesjonelle spillere. Jeg har vœrt profesjonell siden 2015 og spiller primært på Nordic Golf League, en Tour som er rangert som nivå tre i Europa. Denne Touren gir mulighet til å kvalifisere mot videre nivåer i Europa.

Hvorfor golf? Er det gøy og hva er det som tiltrekker folk til sporten? 

Golf er definitivt gøy. Enkelt sagt så er målet med golf å slå en liten hvit ball fra et sted til et annet på færrest mulig slag. Når du setter sammen alle spillets komponenter, får utøveren en fantastisk mestringsfølelse. Siden golf foregår i et bedagelig tempo, ser det kanskje ikke ut som en sport, men det krever enormt med strategi og teknikk. Golf er et veldig sammensatt og komplekst spill som ofte betegnes som en av verdens vanskeligste sporter. Men vanskelig betyr ikke at det ikke er gøy. Alle kan beherske det og ha glede av det, men det er alltid noe å forbedre. Du kan bruke utrolig mye tid på å lære deg alle spillets fasetter. Fra putting til driving er det masse nyanser og utrolig mange måter å gjøre det på. Det er det som er spennende.

Hvor foretrekker du å spille og hva gjør du her på Costa del Sol?

Andre år har jeg vœrt i Florida eller Texas på denne tiden av året. Jeg er glad i USA og har bodd der til sammen i 5-6 år og mange av mine nære venner bor der. Hvis man har gått på amerikansk universitet som golfspiller, får man tilgang til klubber og fasiliteter som en Alumni. Denne vinteren har jeg ikke hatt mulighet til å reise til USA på grunn av Covid-19, så jeg dro hit i stedet. Costa del Sol har vœrt tilgjengelig under mesteparten av pandemien. Det er stor interesse for golf her og kvaliteten på golfanleggene er generelt høye, slik at man kan få et godt treningsutbytte. Dessuten er de klimatiske forholdene bra – Costa del Sol har sol og gress som er essensielt for golf. Hvis du skal stå på ski, så trenger du snø, og skal du spille golf, så trenger du gress. Så enkelt er det. 

Philip Widmark (30) Handicap +1,2 Amatør med PGA-trenerutdanning

Philip kommer fra Båstad i Sverige, men hadde en helt unik oppvekst som gjorde at han kunne spille golf verden over. Han er også den eneste av gutta som har spilt golf med Tiger Woods!

«Jeg har spilt så lenge jeg kan huske. Min pappa er panelist for Golf Magazine og rangerer internasjonale golfbaner. Han var den første ikke-amerikaneren (#17 i verden) til å ha spilt på verdens topp 100 golfbaner og jeg reiste rundt med han som ung og har derfor spilt golf overalt.» Med en slik bakgrunn var golfspilleryrket et naturlig valg for Philip, men da han brakk foten for 11 år siden, satte ulykken en stopper for drømmen.

Hvordan kom du tilbake til golfen, og hvorfor på Costa del Sol? 

Det tok 9 år før jeg tok opp køllene igjen etter ulykken, så det har vœrt en lang vei tilbake til et vanlig liv. Jeg ønsker fremdeles å bli proff, men trener mest nå for å holde meg stabil og prøver å pushe meg litt mer hver dag. Jeg har begynt å spille seriøst igjen og kom med som amatør på en Nordic Golf League konkurranse og planlegger flere i sommer. Men det koster mye å vœre med på alle konkurransene hvis man ikke ligger blant toppen, selv om jeg nå har fått en sponsor. I fjor høst startet jeg på en høyere trenerutdanning i Sverige, slik at jeg kan bli en golftrener for andre spillere. På den måten kan jeg fortsette å spille selv, men har alltids trenerutdanningen i bakhånd. Jeg ikke kan vœre i Norden på vinteren p.g.a. kulden. Jeg har ingen følelse lenger i foten nedenfor ankelen og kulde gjør det bare verre. Derfor er jeg her i Spania. 

Hvilke egenskaper trenger man for å bli en god golfspiller?

For meg er den viktigste egenskapen i golf disiplin. Ingenting i golfen kommer gratis. Det er trening, trening og trening. Alle har sine svakheter, så man bør trene på det man er dårligst på. For proffer er det ikke alltid slik – for dem er det et spørsmål om hva som gir mest uttelling. La oss si at man er bra på putting, men at man bare kan tjene 2 slag der, så jobber man heller med driveren, hvor man kanskje kan tjene 4 slag i stedet. Det blir masse taktikk. De fleste spillerne legger ned så mye tid på golfbanen at det blir som deres andre hjem.

Golf er en ekstrem konsentrasjonsport. Med tennis får man ballen tilbake med en gang, så man reagerer mest på hva som kommer. Golf er annerledes. Man slår slaget og har så tid til å tenke på hvordan man skal spille neste slag på vei til ballen. Må du justere litt til høyre eller venstre, opp eller ned på putten? Alt er veldig mentalt. Hver kveld ligger jeg og tenker på slaget som jeg kunne ha gjort annerledes. 

Har du en golfspiller rollemodell?

Jovisst! Det må vœre Tiger Woods. Jeg traff han da han var i sin prime og spilte tre hull med han på Isleworth, som er hans hjemklubb. Vi spilte to hull og så slo vi wedge shots på det tredje hullet. Jeg tror at jeg lever fremdeles på det, selv om jeg bare var 13 år gammel den gangen!

Alexander Wennstam (29) Handicap +4,6 Nordic Golf League 

Svenske Alexander har vœrt en profesjonell golfspiller siden 2015 og har spilt både på Nordic Golf League og på European Challenge Tour. Han har også spilt tre turneringer på European Tour, som er Europas høyeste nivå. I de siste 2 årene har han bodd i Estepona. Vanligvis tilbringer han halve året i Spania og resten av året mellom Sverige og turneringer rundt om i Europa. På grunn av Covid-19 har denne vinteren blitt annerledes.«Det er ikke tilstrekkelig med konkurranser til å tjene nok i år, så jeg må undervise litt på siden. Nå gir jeg noen leksjoner og hjelper til på PG Golf & Sports Academy ved Atalaya Golf & Country Club.»

Hvorfor valgte du golf? Du kunne jo ha vœrt en svensk Ronaldo… 

Alle sporter kom lett til meg som ung, og alt som man gjør det bra på, er jo gøy. Da jeg skulle begynne på gymnasiet, sto det mellom fotball og golf. Jeg likte begge deler, men med fotball er det helt umulig å vite akkurat hvor god du er i forhold til andre. Selv om du presterer så bra du kan, kan du fortsatt tape hvis laget ditt ikke er godt nok. Med golf spiller du for deg selv og vet hvor du står i den offisielle rankingen. På min alder var jeg nummer 3 eller 4 i Sverige. Jeg visste at jeg hadde større sjanser for å få et golf- enn et fotballstipend på et college i USA, så jeg bestemte meg for å satse på golfen selv om det ville ta meg litt lengre tid. Jeg tok en Bachelorgrad i Finance, for jeg tenkte at det alltids kan vœre greit å kunne telle penger, når jeg vinner noen…

Hvorfor har dere handicap i golf og hva er ditt handicap? 

Handicap gjør at man kan spille mot hverandre selv om man er på forskjellig nivå. Spillere med forskjellige handicap kan konkurrere mot hverandre og alle har i prinsippet samme forutsetning for å vinne ved en handicapjustert golfrunde. Når man er profesjonell golfspiller, spiller man uten handicap. Dette kalles slagspill. Det høyeste handicapet for helt begynnere er 54. Man kan ha lavere handicap enn 0 og da er det definert med + som fortegn. Dette betyr i realiteten at man får fratrukket slag i stedet for å få dem tildelt. Jeg har +5 i handicap.  

Hvilke er dine favoritt golfbaner på Costa del Sol, hvilke kan anbefales og hva koster det å spille her nede?

Det er mange fine baner her. Noen av mine favoritter er Valderrama GC og Sotogrande GC, og Las Brisas GC i Marbella. Det er også en nylig ombygd bane som heter San Roque, som sikkert kommer til å bli topp. De aller beste banene koster opp til 450 € i greenfee, men man kan spille på OK baner helt ned til 25 € med litt planlegging. Her på Costa del Sol tilbyr de fleste banene greenfee-spill, så man behøver ikke vœre medlem. Det finnes flere klubber i rimelige priskategorier som man kan bli medlem av, og man kan løse ut midlertidige medlemskap, alt fra uke- til årsbasert. Hvis man er proff med PGA-status, finnes det gode løsninger hvor man enten kan spille gratis som gjest en gang i måneden eller får greenfee til redusert pris.

Felix Møller Warmedal (25) Handicap 0,4 Produktspesialist for Titleist

Norske Felix er yngstemann i gruppen og også den ferskeste golfspilleren. Han drev med alpin og bandy tidligere, men har bare spilt golf i 3 år. Dette prøver han nå å ta igjen ved å tilbringe masse tid på golfbanen – og det har begynt å gi resultater.

Hans håp er å kunne bli en solid golfspiller som kan hevde seg på nasjonalt nivå. Sammen med de andre skal han spille Toro Tour langs Costa del Sol i januar til mars i år. Vanligvis er Felix produktspesialist for golfmerket Titleist i Norge, men denne vinteren tilbringer han på solkysten for å fokusere fulltid på golfen.    

Er det ikke for sent å starte når man er over 20 hvis man vil bli proff?

Som med alle sporter er det en fordel å starte tidlig. Det finnes unntak, men de fleste i verdenstoppen har spilt golf siden de var små. Fordelen med golf er at det ikke er en idrett som krever enorm fysisk belastning i forhold til for eksempel langrenn. Du ser ikke mange 50-åringer i verdenseliten i langrenn, men det gjør du i golf.

Det er mange som spiller veldig bra golf i verdenseliten helt oppi 50-60 årene. Phil Mickelson, Steve Stricker, Bernhard Langer, Jim Furyk, Miguel Ángel Jiménez (som er en spansk legende) for å nevne noen.

Og hvordan startet du? 

Mormors brødre spiller masse golf. I 2017 arrangerte de en årlig golf turnering på den 7. august (oldemors bursdag), etterfulgt av samling på hytta. Jeg hadde aldri spilt på bane før, så de ga meg 54 i handicap. De ble litt furtne da jeg kom inn med over 50 poeng og flirte av meg da jeg sa at jeg skulle komme tilbake neste år med lavere handicap enn dem. Neste sesong ble jeg medlem på Haga Golfklubb og tok meg nattevaktsjobb for å spille golf. Jeg var mildt sakt hekta. Første sesongen kom jeg helt ned til 8,8 i handicap og siden har jeg ikke sett bakover. I fjor jobbet jeg fulltid i proshoppen til Tom og Elise Hestø (Ace Golf) på Haga Golfklubb. Det var en fantastisk opplevelse og jeg lærte masse og fikk mange bekjente i golfmiljøet i lille Norge. 

Er golf en snobbesport, eller kan alle spille det? 

Golf har tidligere blitt stemplet som en snobbesport, men i de siste årene har golf blitt en sport for alle. Sommeren 2020 fikk norske golfklubber over 25 000 nye medlemmer. Det har aldri blitt spilt flere golfrunder enn i fjor. Medlemskap har blitt billigere, spesielt for yngre. Haga GK dro inn flere hundre nye junior spillere i fjor, da det årlige juniormedlemskapet kostet kun 980 kroner for fritt spill. Mange andre klubber har gunstige medlemskontingenter. Man kan bli medlem på en norsk eller svensk klubb for så lite som 350 kroner i året. Med dette medlemskapet kan man booke starttider over hele Norge og spille golf.

Hvor viktig er utstyret? Kan man kjøpe brukte baller og leie utstyr og allikevel ha det gøy?

Utstyr er viktig, men langt ifra livsnødvendig og man kan selvsagt ha det moro på banen med leide køller og billige baller. Hvis du har golfkøller som er tilpasset deg, så blir golfen lettere, feilslagene bedre og mange får høyere motivasjon til å trene. Alle golfere vet at sporten er vanskelig nok fra før av, så hvis du kan hente noen slag per runde på å ha riktige køller, så gjør man det – iallfall over tid. For profesjonelle spillere er det vesentlig å ha riktig utstyr. En sportsmetafor som kan brukes, er at hvis du har dårlig ski og null feste eller gli, så blir det en tung dag i sporet.

Kan skandinaver virkelig konkurrere i verdensklassen? Klart det! Bare se på Viktor Hovland, Suzann Pettersen, Kristoffer Ventura, Kristoffer Reitan og en drøss med svensker og dansker som har etablert seg i verdenstoppen. Vi kan nevne stjerner som Annika Sõrenstam, Henrik Stenson, Alexander Norén og Thomas Bjørn. Viktor Hovland er rangert som # 14 i verden. Han har vunnet to ganger på PGA-Touren og tjent over 100 millioner kroner første sesong som proff. Det er bare å stå på og gi alt, så kan man få status på PGA/European Tour. 

Av Karethe Linaae

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.