Månedsmagasinet på Costa del Sol
Topp 10 for en deilig mai-måned

Topp 10 for en deilig mai-måned

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Selvfølgelig gleder jeg meg til at vi forhåpentlig snart igjen blir gitt litt frihet, men egentlig har jeg det veldig bra. Jeg er super takknemlig for at jeg bor i et hus med en vakker hage og to, på denne tiden, meget forkjælte hunder.

Jeg blir etterhvert mer og mer sikker på at det hjelper på diverse smittespredning at vi holder oss inne, selv om jeg er klar over at det rammer mange familier hardt. Jeg har klokketro på at når friheten igjen banker på døren vil Spania, spanjolene og oss som har vårt daglige liv her, raskt komme ovenpå igjen.

Kanskje ikke på samme måte. Jeg tror og håper de fleste av oss vil være bevisste om nødvendigheten av å stille og rolig skape en mer produktiv, mer suksessfull, mer fredelig og mer velutdannet verden, hvor kriminalitet er en sjeldenhet i stedet for en normalitet. Som Mahatma Gandhi en gang uttalte ”Vær den forandringen du ønsker å se i verden.”

Medvirkende til å overbevise meg om at vår tvungne isolering fra hverandre er rimelig var to forskjellige episoder som jeg leste om.

Den første jeg kom over var en gammel bok skrevet av den verdensberømte, nå avdøde synske personen Sylvia Brown. Jeg var så heldig å høre henne da jeg for mange år siden var i Los Angeles. Boken jeg så i heter ”Ends of days”. I boken stod det at i 2020 ville en lungebetennelsestilstand spre seg over hele verden. Sykdommen ville angripe lunger og bronkier. Det ser ikke ut til at være slutten på verden, da hun også beskriver mange hendelser i årene fremover. 

Den andre episoden, som nesten fikk meg til å falle av stolen og være enda mer positiv til vår karantene var en artikkel skrevet av den kjente astrologen Susan Miller.  Jeg skynder meg å skrive at mitt kjennskap til astrologi er sterkt begrenset. Men hun skrev at konstellasjonene av stjernene på himmelen ved dette viruset, som nå sprer seg som en gressbrann, var den samme som da den spanske syken plagde hele verden og drepte over 50 millioner mennesker. Jeg husker som barn hvordan redselen krøp inn under huden når morfar fortalte om lidelsen som hele familien var angrepet av. Det var en annen tid og hele verden led under 1. Verdenskrig, og det var ikke den kunnskapen som vi har i dag om viktigheten av hygiene og avstand. 

Det nytter ikke å miste motet. Vi må videre og se fremover. Akkurat nå har vi den måneden som jeg elsker aller høyest, ikke bare fordi det er min fødselsdagsmåned, men også fordi alt er grønt med et ubeskrivelig vakkert fargespill overalt hvor øyet vandrer i naturen. 

Med det tiltagende lyset stiger interessen og livslysten, og vi får lyst til å gjøre noe bra for oss selv og vår helse.

Så her følger min topp 10 liste, som er ment som inspirasjon hvis du synes at du mangler litt energi og overskudd til denne nydelige vårmåneden.

  1. Først og fremst sørg for et godt multivitamin/mineral produkt av god styrke og opptagelighet. Se etter at produktet er vel avbalansert og allsidig med alle vitaminer og mineraler. Har du problemer med å svelge en vitaminpille, finnes det gode flytende velsmakende produkter, noen endog med aminosyrene representert. Er du trøtt og utkjørt kan du merke forskjellen i løpet av få dager, når kroppen får litt hjelp. Er du veganer, kan du velge et tilskudd spesielt for veganere.
  2. Uten tvil har du hørt en masse om omega 3, og hvor viktig den er for både kropp og hjerne. Hvis du ikke spiser rikelig av fet fisk hver dag bør du sørge for et daglig tilskudd. Utover å spise fisk kan du også få omega 3 fra linfrøolje og forskjellige havalger. Det kan være en god ide å kombinere omega 3 med andre oljer som f.eks. omega 3 – 6 – 7 – 9. Omega 9 er især god til å senke det dårlige kolesterolet, Omega 6 er også god, men sørg for å få den i en god kvalitet. Den kan hjelpe til med å heve energinivået. Omega 7 virker især godt på slimhinnene, og den nyeste forskning peker på at det også kan være en støtte for hjertet. Alle oljene finnes i forskjellige kombinasjonspreparater.
  3. C – vitamin er en sterk antioksidant, og nok det mest kjente vitaminet. Mens de fleste dyr selv produserer sin C–vitamin, er den evnen gått tapt hos oss mennesker.  Under den oppdagelsesreisende epoken døde tusenvis av sjømenn av skjørbuk, fordi de manglet C-vitamin. Ved skjørbuk faller bindevevet fra hverandre, blodkar brister, og blødninger oppstår i alle slimhinner, mage- og tarmsystemet, munnen osv. Den kjente, nå avdøde Erik Kirchheiner skriver i sin bok «Ny Effektiv Naturhelbredelse” om Den spanske syke som rammet 80 – 90 % av befolkningen og drepte millioner av mennesker. Han stiller spørsmål ved om flere kunne ha overlevd hvis de hadde fått tilstrekkelig store doser C-vitamin. Et spørsmål som for alltid vil stå ubesvart. Vi bør ta tilskudd av dette vitaminet. Den anbefalte offisielle daglige dosen er på 75 mg.  Mange forskere og vitenskapsmenn mener at behovet kanskje til dels er høyere, rundt 200 mg, og dels kan det være meget individuelt. Er du stresset, røyker, soler deg mye, eller er i forurensede områder, er behovet større. Det menes å kunne forkorte varigheten av en forkjølelse. Selv tar jeg ca. 2000 mg daglig. Har du i en periode tatt høye doser av C-vitamin og ønsker å gå ned på doseringen, så gjør det gradvis.
  4. Q10, også kalt coenzym Q10 eller ubiqinon, er et vitaminlignende stoff som vi selv produserer i leveren, men allerede fra 20-års alder begynner Q10 produksjonen å svekkes i kroppen.  Q10 finnes i alle cellene unntatt i de røde blodlegemene. Virkningen av inntaket av Q10 kommer ganske raskt. Du merker det oftest mellom 1 – 4 uker etter at du har begynt å ta produktet. Q10 styrker især hjertemuskelens pumpekraft. Finnes især i alle mitokondrier, som er cellenes små kraftverk. 
  5. D-vitaminet er kjent som solskinnsvitaminet, som vi selv kan producere hvis vi får nok lys. D-vitamin er viktig for utvikling av sunne og sterke tenner og skjelett. D-vitamin er nødvendig for opptaket av kalk til skjelettet. D-vitamin er et av de nødvendige vitaminene for å styrke ditt immunsystem. D-vitamin var en epokegjørende oppdagelse da man for ca. 100 år siden oppdaget vitaminets helbredende virkning på engelsk syke, rakitis. Forskjellige undersøkelser har vist at mange har underskudd av D-vitaminer. Har du en mistanke om å være i D-vitamin underskudd kan du gå på et laboratorium og få tatt en blodprøve. Har du en belastet lever eller nyrer er det især fare for D-vitaminmangel. 
  6. B-vitaminer aktiverer ditt immunsystem. En stor del av vesten mangler B-vitaminer. Den kjente forfatteren Jens Okholm skrev i en sine bøker at man kunne gjøre rotter om til alkoholikere hvis de manglet B-vitaminer. Det finnes en lang rekke B-vitaminer. Det er aller best hvis du tar et kompleks middel med dem alle sammen, da de jobber tett sammen, selv om de alle har vidt forskjellige funksjoner, alt fra å gi energi til å hjelpe med å danne blod. Felles for dem er at de er av stor betydning for nervesystemet og den mentale funksjonen.
  7. Kan Jang er et naturlegemiddel basert på andrographis (kayurt) og russisk rot. Absolutt min helt store favoritt når det gjelder hjelp ved en forkjølelse og andre infeksjoner i de øvre luftveiene samt influensa. I en undersøkelse under to influensaepidemier i Russland i 1999 og 2000 medførte det hos gruppen på 677 personer som hadde tatt Kan Jang en hurtigere og bedre rekonvalesens enn i placebogruppen. Det er en god ting å ha i husapoteket og å starte med å ta det ved de første symptomene. Det har jeg erfart virker best.
  8. Rosenrot, også kjent som Rhodiola. Det er en plante hvor det er roten som brukes. Har vært brukt i alternativ medisin i mange år til å bekjempe stress, trøtthet, nervøsitet og depresjon. Den øker serotonin i hjernen.
  9. Ginkgo Biloba kommer fra Tempeltreet, som er verdens eldste levende tre. Det har i mange år vært betraktet av kineserne som et hellig tre, fordi det er så hardført. Tempeltreet har vært gjennom mange vitenskapelige analyser, som har avslørt mange forbløffende virkemåter. Den brukes især til kretsløpsproblemer, kalde hender og føtter, muskelsvekkelse, impotens, svimmelhet, dårlig hørsel, m.m.
  10. Det grunnleggende viktige er din kost. Sørg for å leve så sunt og godt som overhodet mulig. Dessverre tror jeg ikke at det er mulig for oss å få en tilstrekkelig sunn kost i dag for å dekke våre behov. Personlig tror jeg at kosttilskudd av god kvalitet er alle pengene verdt. Min erfaring er at kosttilskudd kan medvirke til å holde deg frisk og ved god helse. 
Av Anni Dahms

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet