Månedsmagasinet på Costa del Sol
7 steg for en god vår

Jeg opplever at verden i øyeblikket er total rystet og ute av balanse. Det hersker stor usikkerhet om hva fremtiden bringer. Blir verden den samme igjen, og hvilke konsekvenser får det for oss alle sammen?

Allikevel fornemmer jeg at de fleste av oss gjør vårt beste for å opprettholde en god hverdag ved å ivareta de daglige gjøremål og forpliktelser.

Uansett så banker våren på døren. Vi stopper ofte opp i denne tiden og gjør våre overveielser, hvordan vi kan gå inn i vår- og sommerhalvåret som best mulig.

Mange av oss har noen små skavanker som vi gjerne vil ta omsorg for gjennom sunn mat, kosttilskudd og fysisk trening. ”The show must go on” – det har mitt lange liv lært mig.

I denne artikkelen har jeg valg å fokusere på KOSTEN, HÅRTAP, CELLULITTER, ET GODT SEXLIV, STRESS, SØVN OG GLEDE. 

Kosten

Det kan være lurt å ta din daglige kost opp til revisjon. Det er mange forskjellige kostretninger. Det er viktig å velge den kosten, eller kostretningen, som tiltaler deg mest.

Mange av oss ønsker bare å slanke oss de vanskelige, overflødige 5 kg som plager oss når vi skal i de lettere klærne.

Én av de tendensene jeg synes lyder tiltalende, sunn, overkommelig og total ufarlig,

er kuren som kalles 5:2. 

Teorien går ut på at du spiser normalt i 5 dager for uken og så holder 2 dagers lett faste, hvor kvinner må spise 500 kalorier og menn 600. Du kan finne mer om det på nettet, og det er også skrevet gode bøker om emnet.

Hårtap

Noe som virkelig kan gi oss kvinner panikk og ødelegge vår selvfølelse, er når vi plutselig begynner å miste håret. Jeg tror vi oppfatter vårt hår som ”glorien” rundt hodet.

Normalt mister vi alle rundt 50 – 100 hår om dagen.

Det kan være mange årsaker til hårtap, f.eks. hormonendringer, for lavt stoffskifte, medisin, stress, sykdom, dårlige spisevaner samt arvelige tendenser m.m. Er det sykdom med i bildet må du selvfølgelig snakke med din lege, og ellers er det en masse som du selv kan gjøre.

Gode kosttilskudd er: 

 • Biotin og Zink kan være av stor betydning for hårrøttene.
 • L- Lysine som er en aminosyre kan være en god faktor til økt hårvekst.
 • MSM (methylsulfonylmethane) har vist seg ofte både å styrke håret og øke hårveksten.
 • En kombinasjon av B-vitaminer, som de fleste mangler, kan også gjøre underverker for hårveksten.

Vær litt tålmodig hvis du begynner med noe av dette. Det kan godt ta litt tid før du merker virkningen for alvor.

Cellulitter

Når de fleste av oss kvinner er fylt 30 år, begynner de første tegn på cellulitter å melde seg. Det kan komme alle steder på kroppen, uansett vekt og fysisk tilstand. Ofte er det snakk om arvelige faktorer. Det har vært studert i mange år uten de store resultatene. Det kan oftest ikke trenes bort, og forsvinner som regel heller ikke ved slanking.

For å redusere cellulitter eller holde dem borte, er det viktig at du unngår overvekt.

Selvfølgelig er det også viktig med en viss form for fysisk trening. Jeg tror at visse former for yoga og pilates er noe av den beste formen for å forebygge og redusere cellulitter.

Angående kosten er det visse ting du må unngå å få for mye av for å stoppe utviklingen av cellulitter. Pass på med for mye salt og sukker, og hold deg til en kostplan, f.eks. Paleo med få karbohydrater. Hold deg kanskje på en anti-inflammatorisk kostplan. Spis overveiende økologisk.

Gode kosttilskudd er: 

 • Produkter med collagen.
 • C-vitaminer.
 • A-vitamin hjelper med å bygge collagen og gjenoppbygge elastisiteten i huden.
 • Gotu cola kan stimulere kapillærene og forbedre sirkulasjonen i vevet.

Et godt sexliv

Dr. Steve Nelson uttalte en gang; ”En lav sexdrive er en indikator for at en person er syk”

Kanskje litt harde ord. Jeg tror på, at ikke bare sex, men ekte kjærlighet, er en meget viktig del av våre liv. Deepak Chopra skriver i en av sine bøker at den seksuelle energi er universets skapende kraft, og alt som er levende har sin opprinnelse i den seksuelle energi.

I den ayervediske lære er det beskrevet forskjellige former for kost til å ernære en god seksualitet, bl.a. frisk frukt og grønnsaker, gjerne avocado, fullkornsprodukter, honning, mandler og nøtter, samt meieriprodukter fra dyr som har et godt liv. Sjokolade påvirker også ditt lykkehormon serotonin. Unngå for mye alkohol, bearbeidet mat, dypfryst mat og kunstige søtningsstoffer.

Gode kosttilskudd er: 

 • Ginseng
 • Ashwaganda er meget velegnet til både kvinner og menn.
 • Maca er blitt meget velkjent de siste årene. Det øker både din energi og sex lysten. Det blir ofte kalt peruansk ginseng. Fås både i pulver og kapsler.
 • E-vitaminer er nødvendige for å danne sexhormoner.
 • Zink må ikke glemmes, især til menn.
 • En kombinasjon av aminosyren l-Arginine og aminosyren Taurine sammen med Pycnogenol, er medvirker sterkt til å øke den seksuelle nytelsen.

Stress

Synes nesten å være en folkesykdom, og som verden ser ut i dag med økte prestasjonskrav, all informasjonen som strømmer til oss i en verden som er ute av balanse, samt utilstrekkelig matkvalitet, kan det vanskelig være annerledes. Det er imidlertid noe vi på beste måte skal bekjempe. Stressreaksjoner skaper fysiologiske endringer som gjør skade på kroppen og fremskynder vår aldring. Stress kan medvirke til inflammasjoner, som antagelig kan føre videre til andre lidelser, og menes å øke din risiko for hjerteanfall med opp til 27 %.

Gode kosttilskudd er: 

 • Et godt multivitamin/mineralprodukt kan redusere både stress og nervøsitet.
 • C-vitamin forbrukes i store mengder ved stress, så ta gjerne et ekstra tilskudd.
 • Magnesium brukes også mye hvis du er i en stress-situasjon. Så det kan være et av de beste våpen mot stress.
 • B vitaminer hjelper også til å redusere ditt stressnivå, og mange her i den vestlige verden mangler B-vitamin.
 • Ashwaganda har i et studie vist seg å kunne redusere stressnivået med opp til 28 %. Den understøtter funksjonen av binyrene.
 • Rhodiola er en plante, og er mitt foretrukne stressmiddel. Rhodiola gir deg energi og reduserer stress.
 • Sitronmelisse kan være en god ide, og hjelper deg også til en god natts søvn. Fås både som te og i kapsler.

Søvn

Den naturlige søvn er på alle måter viktig og meget regenererende. Det er viktig med tilstrekkelig søvn. Det er et vitenskapelig faktum at en times søvn før midnatt er like mye verdt som 2 timers søvn etter midnatt. Det er viktig med en god madrass. Sørg for å sove i et godt utluftet værelse. Spis ikke for tungt om kvelden og spis minst et par timer før du skal sove. Du må koble av fra dagens mange inntrykk. Er det mange lyder rundt deg når du skal sove, kan det være en god ide å lytte til avslappende musikk. Bruk evt. høretelefoner.

Unngå stimulanser som alkohol, kaffe og sukkerholdig mat.

Gode kosttilskudd er: 

 • B-vitaminer. Det finnes mange gode kombinasjoner. De skal helst tas om morgenen.
 • D-vitaminer kan være en god hjelp.
 • En kombinasjon av kalk, magnesium og silisium kan også ha en god virkning på søvnen.
 • Melatonin kan være en god hjelp.
 • Baldrian og humle, evt. i kombinasjon, kan være gode å ta rett før du skal sove.
 • Kamille har en meget beroligende virkning, og kan gjerne nytes som en kopp te før sengetid.

Glede

Du kjenner helt sikkert den indre boblen av glede som fyller deg når du enten er midt i noe vidunderlig, eller du plutselig kommer til å tenke på noe som gir deg en god følelse.

Positive følelser er med på å gi deg et godt åndedrett og føle deg i harmoni og balanse.

Personlig tror jeg at glede kan være med på å gi deg en god hverdag og være med på å hele ditt liv.

Mange forskere, vitenskapsfolk og vanlige mennesker tror at sykdom kan skyldes både psykiske og følelsesmessige årsaker som f.eks. negative tanker, vrede, stress osv.

Mange er tilbøyelige til å dvele ved alle hindringer og vanskeligheter som står i veien for dem. Når du faller ned i slike hull så tving dine tanker i andre baner. Det lyder kanskje både vanskelig og overfladisk, men husk at det etter hvert er anerkjent viten at like tiltrekker like, så det er umaken verdt å øve seg i å tenke gode tanker. Øv deg i å skape gode tanker. 

Fortell deg selv, som det første du gjør om morgenen når du slår opp øynene; ”At denne dagen er en god dag.” Styrk din takknemlighet og vær oppmerksom på alle de tingene rundt deg som det er verdt å være takknemlig for. Tilgi de menneskene du mener har forvoldt deg ondt. Ikke så mye for deres skyld, men for at du selv kan komme fri og videre i ditt liv.

Oppgi alle former for selvkritikk. Still deg daglig foran speilet og fortell deg selv at du elsker deg. 

Kun du har kontroll over ditt sinn, og du har mye mer power enn du aner!

Av Anni Dahms

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.