Jeg har lest at de fant 84 pund avføring i Henrik den åttendes tarmsystem, som kanskje er en av forklaringene på hans store mage …
Optimal tid fra måltid til avføring
Fra du har spist maten din, til du blir kvitt restene, bør det helst bare gå mellom 24 – 36 timer. Mange ‘kloke’ folk sier at det ikke betyr noe om det går lengre tid og at det er veldig normalt. Men normalitet sier ikke noe om kvalitet, og de fleste vet at det føles ve;dig ubehagelig når det går for lang tid mellom våre avføringer.
Forbindelsen mellom tarmsystem og helsen
Mange lidelser og sykdommer starter på en eller annen måte i tarmsystemet. Derfor kikker folk litt rart på meg når de klager over en eller annen lidelse, og jeg først av alt spør dem om hvordan deres tarmsystem har det. Jeg tror aldri jeg har hatt en person som ved siden av sine ubehageligheter et eller annet sted i kroppen, har sagt til meg. ”Mitt tarmsystem er fullstendig perfekt og fungerer riktig bra.” Mange endokrine lidelser stammer opprinnelig fra tarmsystemet.
Av psykiske lidelser er frykt, nervøsitet, utålmodighet, sinne og irritabilitet tilstander som henger sammen med tarmsystemets helse, hvilket de fleste garantert kjenner enten i form av forstoppelse eller diaré. Det er verdt å huske på neste gang du føler deg irritert og utålmodig, at du kanskje akkurat i det øyeblikket er i ferd med å svekke immunsystemet ditt. Personlig tror jeg at de fleste tilstander av sinne og utålmodighet stammer fra frykt.
Immunsystemets hjemsted: tarmsystemet
En stor del av immunsystemet vårt – mellom 70 og 80 % – kommer fra tarmsystemet.
I den kinesiske medisinen, som har vært en vesentlig faktor i min utdannelse i komplementær medisin, anses forskjellige deler av tarmsystemet å relatere til andre organer, hvor eventuelle lidelser ofte kommer til uttrykk. F.eks. henger en dårlig tykktarm ofte sammen med lunger og/eller hudproblemer, f.eks. astma, bronkitt og/eller f.eks. akne eller andre hudproblemer.
Antibiotika og tarmhelse
Når du har en infeksjon, tar du kanskje antibiotika. Men antibiotika kan ikke skjelne gode bakterier fra de dårlige og derfor, som antibiotika har til oppgave, rydder den vekk både de gode og de dårlige bakteriene. Så blir ditt immunsystem lavt igjen og du må kanskje ty til nok en omgang med antibiotika, og så er den onde sirkelen i gang. Når jeg skriver dette, bør du vite at jeg er dypt takknemlig for antibiotika, men bare når det er helt nødvendig og at du samtidig med at du tar antibiotika, sørger for å stabilisere den sunne tarmfloraen.
Reisen gjennom fordøyelsessystemet
Hele fordøyelsessystemet begynner i munnen og spiserøret, hvor maten starter å spaltes, tygges og svelges. Deretter følger magesekken, hvor maten fordøyes og serveres i små porsjoner til tynntarmen, bukspyttkjertelen og gallen hvor maten nedbrytes ytterligere og opptar næringsstoffer. Mesteparten av næringsstoffene opptas her. Er tynntarmen din ikke i orden, men svekket av frie radikaler, betent og ødelagt, har du ofte en lekkende tarm. Noen næringsstoffer som først skulle brytes ned til absorberbare enheter, passerer i stedet ufordøyde over i blodomløpet og medvirker til svekket immunforsvar. Neste skritt er tykktarmen, hvor det også opptas næringsstoffer sammen med vann. Deretter transporteres avfallsstoffene til endetarmen, hvor avfallsstoffene normalt utskilles én eller flere ganger i døgnet.
Kosten
Det aller viktigste er at du tygger maten din langsomt. Først ser du på den og sier kanskje en liten takk inne i deg for den deilige maten du skal spise. Dermed har du allerede begynt å produsere fordøyelsesvæsker. Daglig dannes det rundt én liter spytt i munnen vår som bl.a. inneholder viktige enzymer og melkesyrebakterier. Hele tyggeprosessen er fundamentet for en god fordøyelse. Jeg opplever at mange mennesker nærmest sluker maten deres, og jeg spør dem ofte om de også sluker livet.
Balansert kost
Sørg for å spise en balansert kost, og lytt til hva kroppen din har lyst på. Som sykepleier så jeg ofte at småbarn hadde en veldig finutviklet intuisjon og spiste den maten de hadde godt av, helt inntil de ble presset til å spise visse matvarer som kanskje ikke var like bra for dem. Som voksen er det straks vanskeligere. Vi gir oss ikke tid til å merke hva vi egentlig har lyst på, og vi tør ikke tro på oss selv, fordi ‘ekspertene’ kanskje sier det motsatte av vår intuisjon.
Matintuisjon og valg av matvarer
Vår matintuisjon er langt på vei til å bli ødelagt av sukkerholdige matvarer, godter, alkohol og medisiner m.m. Men et eller annet sted – ofte langt bak i hodet vårt, vet vi godt hva vi trenger. Sørg for å unngå mat som du føler deg intolerant overfor.
Kjøttkvalitet og melkeprodukter
Hvis du spiser kjøtt, så velg god kvalitet og unngå for mye rødt kjøtt. Kjøtt har ofte en lang transporttid gjennom fordøyelsessystemet. Er du en stor tilhenger av melkeprodukter, så vær litt forsiktig og skjær evt. ned på dem. Mange mennesker har ikke de enzymene som skal til for å bryte ned melkesukkeret. I tillegg er melkeprodukter svært slimdannende.
Alternativer til melkeprodukter
Hører du til de som helst vil ha fet ost i maten, så vær forsiktig, da den setter seg fast i tarmsystemet. Du kan kanskje skifte med andre melkeformer f.eks. rismelk, sojamelk, havremelk eller mandelmelk. Det finnes også et bredt utvalg av ostealternativer som stammer fra veganske kilder.
Unngå raffinerte matvarer
Pass på raffinert kost som produkter fra hvitt mel og hvit ris. Sørg i stedet for å få nok med fiber i kosten fra fullkornsprodukter. Spis godt med grønnsaker og salater, og husk å drikke rikelig med vann: 6 til 8 glass daglig, ikke til maten, men etter eller mellom måltidene.
Kosttilskudd
I tillegg til et multivitamin/mineraltilskudd sammen med essensielle oljer, råder jeg mange til å supplere med et daglig tilskudd av probiotika som inneholder acidophilus, bifidus m.m., da vår daglige kost som regel er så raffinert og forfinet og fjernet fra sine opprinnelige kilder.
C-vitaminpulver og mineraler
Hvis man har en tendens til litt hard avføring, kan C-vitaminpulver blandet med magnesium og kalsium hjelpe til med å holde magen i orden.
Aloe Vera Juice
Aloe Vera juice er god både for fordøyelsen og til å hele et ømfintlig tarmsystem.
Regulering av magesyren
Noen mennesker har for mye magesyre og får lett sure oppstøt, spesielt etter spising av visse matvarer. Her kan Samarin være en hjelp. Andre danner for lite magesyre. Symptomene er ofte nesten de samme som ved for mye magesyre, men det er selvfølgelig ikke bra å spise syrenøytraliserende midler, hvis du har for lite magesyre. Hvis du har for lite magesyre, er symptomene ofte at du føler deg trett og tung etter at du har spist, spesielt hvis maten er proteinholdig f.eks. en stor biff eller lignende. Den mest vanlige alderen for for lite magesyre, er etter 35 år. Når jeg spør om folks spisevaner, sier ofte de med for lite magesyre at de ikke spiser kjøtt, for da blir de dårlige og føler seg oppblåste. Skjøre og sprukne negler og hårtap hører også med til symptomene på for lite magesyre.
Molkosan og rensing
Det kan være en god idé å ta Molkosan, spesielt hvis du ikke helt vet om du har for mye eller for lite magesyre. Ta 1 ts. 1-3 ganger daglig i et glass vann. Molkosan virker regulerende på begge tilstander. Føler du at du trenger en rensing, finnes det mange urteblandinger som man kan ta, både i tablettform, som urtete eller til å blande som grønne drikker.
Chlorella som superfood
Chlorella er en encellet ferskvannsmikroalge som har et enormt stort innhold av gode næringsstoffer. Den inneholder vitaminer og mineraler og har et høyt innhold av protein med alle aminosyrene. Chlorella har også store rensende egenskaper. Den brukes f.eks. for å rense ut kvikksølv. Dessuten er den veldig god mot forstoppelse og virker stimulerende på immunsystemet. Chlorella lages av mange fabrikater, så det er viktig å velge en av god kvalitet.
Fordøyelsesenzymer ved tretthet og intoleranse
Lider du av tretthet, luft i maven og/eller matintoleranse, kan det i mange tilfeller hjelpe med et tilskudd av fordøyelsesenzymer f.eks. med Papaya eller bromelain som finnes i mange kombinasjonspreparater.
Tips
Det kan være en god idé å spise etter blodtypen din. Hvis du har tarmproblemer, så prøv det i en periode. Det har vært den kostretningen hvor jeg har sett flest mennesker føle seg vel, og en personlig blodtypekost kan lett kombineres til hele familien uten større anstrengelser.
Du bør vite at i en sunn tarmflora dannes det flere B- og K-vitaminer.
Gammel sorg og sinne henger ofte sammen med tarmproblemer, så sørg for å få dem bearbeidet på en eller annen måte. |
Sørg også for nok mosjon, gjerne en gåtur ½ time to ganger daglig. Det virker bra på både livsgleden, musklene og er en god tarmgymnastikk.
Louise Hay skriver generelt at tarmen står for frigjørelse av avfall og at et nytt tankemønster kan være: ”Det er lett å slippe avfallet.”
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001