Månedsmagasinet på Costa del Sol
Spanske vaner – eller uvaner …

Spanske vaner – eller uvaner …

Behold skoene på inne

Å ta av seg skoene når man tråkker inn i sitt eget eller andres hjem, føles som en selvfølge for oss nordmenn. Man vil da ikke dra skitt fra gaten inn i huset. Men slik tenker ikke spanjolene (og med dem mange andre nasjonaliteter). Kommer du hjem til en spanjol og tar av deg skoene, vil de kikke storøyd på deg. Og ber du en spanjol som kommer på besøk hjem til deg om å ta av seg skoene, kan de reagere som om du skulle ha fornærmet dem. Nei, spanjoler beholder skoene på. Kanskje er det derfor at man ofte ser en vaskebøtte og en mopp i et hjørne i spanske hjem?)

Asjett for brød, hva er det?

I Skandinavia lærer man tidlig at hvis det serveres brød til et måltid, så skal det stå en asjett (eller en brødfjel) til venstre for tallerkenen. Dessuten holder man brødet over tallerkenen for å unngå å få smuler på bordet, og man dypper ikke brødet i maten. Hvis du skal passe inn i Spania, så glem alt du har lært om dette. Her finner du sjelden en asjett verken til høyre eller venstre for tallerkenen. Brødet legges direkte på bordet uansett om det er duket opp med linduk eller papirduk eller ingenting i det hele tatt. Og ikke bli overrasket når du ser spanjolene bryte en bit av brødet for å dyppe det i den gode oljen som kom med deres gambas pil-pil eller bruke en brødbit for å fange opp resten av sausen eller for å få en matbit opp på gaffelen. Her brukes kniv bare for å skjære opp mat, ikke for å skyve maten opp på gaffelen.

Kølapp – hvem er sist?

Nordmenn er et folk med køkultur. Vi står pent på rad etter hverandre og er det ikke kø, så er det kølappsystem. På mange steder i Spania har man hverken køer eller kølapper. Her har man et aldeles perfekt system som går ut på at man i stedet for å holde øye med ens nummer eller tur i køen, bare holder øye med én person. Det foregår slik at når du kommer inn i banken eller hos slakteren eller frukthandler, så spør du helt enkelt Quien es el ultimo? (eller Quien es la ultima? hvis det bare er kvinner til stede – som betyr ”Hvem er sist?”. Slik vet du at når den personen er ferdig med sitt ærend, så er det din tur. Vil du fremstå som mer vant til situasjonen, kan du slenge ut den korte varianten ”El ultimo?” (eller ”La ultima?”) som kort og greit betyr ”Den siste?”

I mer internasjonale spanske storbyer og i turistområder vinner kølappsystemet likevel stadig mer frem.

Kyss til alle

I Norge håndhilser man når man treffes, mens man klemmer nære venner når man ser dem og tar farvel. Dette må du også glemme i Spania. Her kysser folk hverandre på kinnene. Hvis man som skandinav ikke vet hvor mange kyss man gir – en, to eller tre – eller om man begynner til høyre eller venstre, så kan det iblant oppstå komiske eller rent pinlige situasjoner. For eksempel når ens lepper møter de av en annen person som man absolutt ikke ville kysse på munnen. Hold tungen rett i munnen og gjør et luftkyss først til venstre og så til høyre, og pass på å høyst berøre den andres kinn i et minisekund. Noen lager en liten smaskende kysselyd (Moa!), andre gjør det ikke.  

Det viktigste er at du altså IKKE skal kysse den andre personen på kinnet, men i luften – først til venstre og så til høyre.

Søndagsfin

Mens man som nordmann gjerne slapper av i koseklærne på søndager, så er dette dagen spanjolene tar frem finklærne. Det er ikke uvanlig å se hele familier – og da snakker vi om spanske familier med tre eller kanskje fire generasjoner – som tar en søndagspromenade sammen, og alle er kledd i de beste søndagsklærne. Dette hører selvsagt sammen med at spanjolene er et katolsk folk og mange går fremdeles på søndagsmesse.

Blomsterspråk på spansk

Å gi blomster ved fødselsdager og middagsinvitasjoner er vanligere i Skandinavia enn i Spania (i Spania er det jo også vanligere å treffes ute på byen enn hjemme hos folk, slik at blomstene rekker å visne før man får satt dem i en vase), men hvis du skal gi bort en bukett, er det bra å kjenne til de spanske blomsterskikkene.  

Unngå å gi gule blomster til kunstnere og artister. Det betyr nemlig at deres presentasjon ikke har vært den beste. Og unngå også buketter med 13 blomster som kan bringe ulykke. For å be om forlatelse, velg hvite gerbera eller liljer. Hvis du vil ønske god bedring, passer det å velge solsikker (til tross for at de er gule) eller margeritter, og for å vise kjærlighet fungerer det globale blomsterspråket, altså langstilkede røde roser. Margeritter i forskjellige farger passer å gis til venner, men tenk på at en favn med hvite margeritter betyr at mottageren er den vakreste du vet, så kanskje du vil velge en annen farge – beroende på mottageren selvfølgelig. Vil du i stedet gratulere noen, så er rosa roser et bra alternativ og som en oppmuntring passer orkidéer. Hvis du derimot skal i begravelse, er en hvit rose et sikkert valg med mindre du kjenner den avdødes favorittblomst.

Kast søppel på bargulvet

Skulle du begynne å kaste søppel på gulvet i en norsk bar, vil du raskt bli bedt om å forlate stedet.  Tenk deg nå i stedet en gammel spansk bar der du som gjest står ved den gamle bardisken og bestiller en caña og noen tapas. Hvis du har funnet en skikkelig tradisjonell bar, vil du observere at gjestene uten å nøle lar tannpirkere og servietter dale ned på gulvet under dem. I dag ses likevel stadig oftere små papirkurver på gjestenes side av baren eller en miniatyr papirkurv på selve bardisken hvor man kan bli kvitt søppelet sitt. Å samle sammen sine brukte servietter og eventuelle tannpirkere på tallerkenen etter at man har spist ferdig, hører ikke til tradisjonen. Her tørker mann seg om munnen mellom matbitene og kaster den lille servietten direkte, akkurat som tannpirkerne som holder tapasen sammen med en oliven.

På tradisjonelle barer hvor denne skikken ennå følges, er det heller ikke uvanlig at de skriver opp regningen din med kritt direkte på bardisken foran deg.   

Dele mat med hverandre

Når vi går på restaurant i Norge, bestiller hver og en sin matrett, og det er det man spiser. Hvis man er ute og spiser med sin partner eller familie, kan man kanskje smake en bit av hverandre, men ikke mer enn det. Men det er noe helt annet med venner og familie som går ut og spiser i Spania. Her er det vanlig å bestille flere retter sammen som serveres midt på bordet og så serverer hver og en seg selv, og alle får smake på alt. Se bare på hvordan en paella serveres på tradisjonelt vis – den store paellapannen stilles midt på bordet slik at hele selskapet først kan nyte den vakre presentasjonen og deretter de gode smakene.  

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.