Månedsmagasinet på Costa del Sol
La Urracas Kjøkken: Spansk lamme-/geitegryte

La Urracas Kjøkken: Spansk lamme-/geitegryte

Denne retten er en av favorittene til gjestene våre. Vi serverer den ofte på ankomstdagen hvis gjestene kommer til ulike tidspunkter, da retten tåler fint å bli varmet opp igjen. Den er en andalusisk versjon av en rett fra det mer nordlige Spania, og den er inspirert av Jarle Roheim Håkonsen og Jon Bergs kokebok Spania. En matsafari. Vi har tatt retten noe mer i marokkansk retning i respekt for den lange mauriske historien her i Andalusia og bruker litt varme krydder.

Her på La Urraca har vi over 100 mål som brukes som beiteland av den lokale geitebonden, og med jevne mellomrom får vi nyslaktet geit på bordet. Både bog, skulder og lårkjøttet passer supert til denne gryteretten.

Oppskrift til 4 personer

800-900 grBenfritt lam eller geitekjøtt
1-2 stkLøk, grovhakket
4 feddHvitløk i skiver
200 grKokte kikerter
1 stkRød paprika middels stor, grovhakket
1 stkGrønn paprika middels stor, grovhakket
½ boksHermetiske tomater
3 dlRødvin
2-3 ssSherryeddik
3 dlLam eller kjøttkraft
1 ssHakket timian
2 ssHakket rosmarin
1 tsRøkt paprikakrydder, picante
2 ssKummen
2 ssKanel

Slik gjør du:

Skjær kjøttet i store biter og brun det godt på alle sider i en jerngryte.
Tilsett løk og paprika og stek noen minutter til grønnsakene er litt myke.
Ha i hvitløk og la det steke ytterligere 2-3 minutter.
Nå har du i timian, rosmarin, paprikapulver og sherryeddik. Rør godt og kok det inn.
Legg til rødvinen og kok inn til væsken halveres.
Tilsett tomater, kraft, kanel og kummen, og rør godt om.
Salt og pepper etter ønske.
Sett gryten i ovnen med lokk på 150 grader i rundt 1,5 – 2 timer. Retten er ferdig når kjøttet er mørt. Hvis du kan trekke kjøttet fra hverandre med to gafler, er den ferdig.
Legg til kikerter og persille og rør.
Nå pleier vi å la retten hvile litt og ‘sette’ seg 15 – 20 minutter, og hvis nødvendig krydre litt ekstra.

Dette er en rett hvor du kan bruke krydder til å gi den det smaksbildet du ønsker. Vi er ofte ganske rause med de varme krydderne og gir den et mer marokkansk preg. Litt honning vil også bidra til å skape en god sødme/syre-balanse hvis retten er litt for syrlig (avhengig av kvaliteten på tomatene). Vil du ha litt mere ‘trøkk’ i retten, kan du skjære opp ca. 100 gram med chorizopølse (gjerne picante) i små biter, frese de i pannen med godt med olivenolje, og ha det i gryten før du har i rødvinen.

Retten kan lages i god tid før du skal bruke den, og den tåler fint en natt i kjøleskapet.

Server denne med en grønn salat, potetmos eller kokte poteter. Vi har også valgt en variant hvor vi river baguetter i biter, pensler dem godt med smør og hvitløk og griller de i ovnen på maks varme et par minutter til de er gylne. Sprøtt og veldig godt.

Retten trenger en fyldig og smaksrik rød vin med god konsentrasjon og tilstrekkelig med tanniner til å bære retten. Vinvalget avhenger av kryddervalget, selvfølgelig. En litt rustikk Crianza eller en Reserva vil gjøre jobben. Vår favoritt er en økologisk Petit Forlong fra Cádiz – en blanding av 60% Syrah, 30% Merlot og 10% Tempranillo med seks måneder på fransk eik.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.