Månedsmagasinet på Costa del Sol
Livsstilsendringer – Hvor vanskelig kan det være?

Livsstilsendringer - Hvor vanskelig kan det være?

En av hans gode venner var desperat og ba om hjelp. Han hadde blitt altfor tykk, hadde vanskeligheten med å gjøre jobben sin, følte seg 20 år eldre enn det han var, og var dypt deprimert. Doc som min venn kalles blant venner, hjalp ham. Han fikk massasje for å få systemet i gang og en enkel kostplan, hvor hans mange daglige Coca Colaer ble erstattet med mineralvann, i tillegg til noen simple og enkle øvelser. Mannen gikk ned i vekt og ble nesten den flotte mannen han hadde vœrt for mange år siden. Han var glad og full av energi.

Men det var én faktor som han ikke helt hadde regnet med, og det var familien. Mange meksikanere er fete, og dette gjaldt også hans kone og svigermor. Alle bodde under samme tak som er veldig vanlig her. De begynte å mobbe og erte ham. Mannen er eneforsørger, har en tøff fysisk jobb i mange timer daglig, i tillegg til en syk sønn som også må passes. Han greide ikke mentalt sett all ertingen. Hverdagen hans ble uutholdelig. Til familiens tilfredshet gikk han litt etter litt tilbake til sin gamle livsstil og samme antall Colaer, og er nå like svær som før.

Det ovenstående synes jeg er et rystende eksempel. Jeg kjenner mannen som jobber hardt for å tjene til livets opphold. Jeg tror at mange av oss kjenner oss litt igjen når vi prøver å forbedre vår livsstil. Ønsker du å forandre noe ved din livsstil, så forbered deg godt og vær fast bestemt på å gjennomføre det. Ikke si noe til andre, så beholder du energien, og så følger ikke andre folk så nøye med på hva du gjør. En annen mulighet er selvfølgelig at du går sammen med en gruppe likestilte, evt. med en ekspert som underviser og støtter livsstilforandringen.

Kosten

Når vi tenker på å forandre livsstil, er det som regel kosten vi tar fatt på først. Det behøver ikke være så store fornyelser. Det er bedre med noen få forandringer og heller greie å holde dem gjennom lengere tid. Det viser seg nemlig at hvis du starter for hardt, holder kuren i maks 3 måneder, og så går tilbake til gamle vaner. En liten kuriositet er at menn hovedsakelig ønsker mer mosjon i hverdagen, mens kvinner i større grad ønsker å forandre spisevaner. Kvinner er også mer oppmerksomme på kosten når badesesongen nærmer seg.

Vår meksikanske venn begynte med å droppe Colaen som hadde blitt til et høyt antall daglig pga.  klimaet og hans krevende jobb. Slik anbefaler jeg også deg å se først på drikkevanene dine. Drikker du mange sukkerholdige drikker, f.eks. energidrikker, brus, sukkerholdige juicer, vin, øl og annen alkohol? Unngå å skifte disse drikkevarene ut med light produkter. I mine øyne er disse enda verre og fremkaller også godtesuget.

Stopp med usunne drikker og erstatt dem med sunt vann eller evt. deilig brusende mineralvann. Ønsker du å fortsette med vin, så drikk et glass vann etter hvert glass med vin og sørg for at vinen er tørr. Det finnes også en masse deilige teer, evt. iste i den varme sesongen. Unngå sukker i disse.

Etter at de usunne drikkevarene er fjernet fra kosten, er neste steg å fjerne alt sukker. Det kan være et litt større detektivarbeid, siden sukker er tilsatt i nesten all mat. Det er et veldig viktig skritt og kan til tider føles nesten umulig. Hvis du greier å fjerne alt sukker i to uker – også den du putter i kaffen – vil du oppdage at trangen din for søtsaker har forsvunnet.

Neste skritt kan være å introdusere flere grønnsaker i den daglige kosten, evt. som smoothies. Hvis du drikker mange smoothies, så husk å tygg dem i stedet for bare å svelge. Du kan evt. putte et godt proteinpulver i en smoothie. Hva angår frukt så ikke bland frukt og grønnsaker sammen i smoothies. Frukt er sunt, men hold deg til to stykker daglig på begynnelsen av din livsstilsendring. Det ene kan vœre et eple, gjerne Granny Smidt. De er litt syrlige, men inneholder masse gode antioksidanter. Unngå banan på begynnelsen. Den har en tendens til å utløse et følsomt blodsukker. Er du veldig trett og må ha noe godt, så ta et stykke mørk sjokolade, gjerne 92% (Maks 20 gram daglig).

Kosttilskudd

Sammen med din livsstilsendring må du være oppmerksom på de rette kosttilskuddene som kan hjelpe deg i prosessen og gi øket energi.

  • Jeg anbefaler alltid et godt multivitamin/mineralprodukt. Det fås både flytende og i tablettform. 
  • Jeg tror at nesten alle mennesker i vesten mangler B-vitaminer, derfor er det godt å supplere med et allsidig godt B-vitaminprodukt.
  • For å forebygge tretthet, anbefaler jeg også et produkt som heter OmniVital som består av fire forskjellige urter – Rosenrot, Schisandra, Astragalus og Russisk rot. Denne kombinasjonen jobber utrolig godt sammen og personlig føler jeg det gir masse energi, samtidig som det styrker immunsystemet. Bortsett fra korte pauser tar jeg dem nesten alltid og føler ikke at jeg kan unnvære dem.
  • Til oss som er over den første ungdommen, kan det være en god idé med et B-12 supplement. Fås i flytende form eller som sugetabletter til å legge under tungen. Det er viktig at de opptas gjennom slimhinnene i munnen. Det letter absorberingen, siden vårt tarmsystem ikke alltid inneholder nok av de enzymene som tar opp B-12.
  • Spis godt med proteiner, evt. i pulverform. Spør evt. i helsekostforretningen hvilken type protein som vil være godt for deg.
  • Ta ekstra D-vitamin tilskudd. Det gir energi, booster ditt immunsystem, er godt for benbygning og har en masse andre gode virkninger.
  • Magnesium er ett av de mineralene som nesten alle mangler. Velg et lettabsorbert produkt. Magnesium hjelper benbygning og virker muskelavslappende. Har du søvnproblemer kan magnesium med fordel tas om kvelden.
  • Omega-3 hører også til blant de viktigste kosttilskuddene. De fås som fiskeolje i kapselform eller flytende. Er du vegetarianer eller veganer finnes det gode Omega-3 oljer fra alger. Linolje inneholder også mye Omega-3 oljer. Omega-3 stabilisere blodsukker, hjelper hjernefunksjon, kretsløp og hjertet.
  • Er du over 40 år anbefaler jeg også å supplere med et Q-10 produkt som hjelper mitokondriene i deres energiproduksjon.

Tips for din livsstilsendring

Sørg for å få en god og tilstrekkelig lang nattesøvn, og at du lufter godt ut på soverommet.

Sov uten mobiltelefon, iPad, TV osv. Soverommet skal være et sted hvor du slapper av og hviler uten forstyrrelser. La soverommet være mørkt, så gjenoppretter du din melatonin som det kanskje også kan være en god idé å ta som kosttilskudd. Har du vanskelig for å sove, kan det ofte være en hjelp å drikke en beroligende te med passionsblomst, baldrian eller kamille. Hvis det er mulig, kan det ofte være en god idé med et liten hvil midt på dagen. Det gir ekstra energi, velvære og styrke til resten av dagen. Får du for lite søvn, kommer du lettere til å avbryte din nye livsstil, fordi du er trett.

Unngå mest mulig stress. Stress er noe av det verste til å få deg til å vike fra din sunne livsstil. Blir jeg utfordret med følgende stress, finner jeg ofte meg selv på vei til kjøleskapet etter noe godt å spise eller drikke uten overhodet å tenke på min livsstilsendring. Heldigvis rekker jeg nå oftere å snu på veien til kjøleskapet.

Alle vet at motion er bra, men hvis du ikke er vant til å mosjonere, fraråder jeg deg fra å kaste deg ut i hardtrening. Det stresser binyrene og hele kroppen. Gjør heller litt lett mosjon som en gåtur i stedet for en løpetur. Der var engang en klok mann som sa at løpere løper fra seg selv.

En rolig sykkeltur kan være fint og likeledes kan yoga være godt både for kropp, sjel og sinn. Dans kan også være en fantastisk mosjonsform.

Men aller viktigst – finn roen, gleden og harmonien i deg selv. Elsk deg selv og takk deg selv og universet for hver dag du klarer dine livsstilsendringer. Når andre i dine omgivelser også begynner å forandre livsstil, så støtt dem, unngå mistro, erting, overbærende smil, og alt annet som på noen måte kan virke ydmykende.

Av Anni Dahms

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.