Månedsmagasinet på Costa del Sol
Møt Magne Osnes: Fra Haugesund til Torrevieja til Hollywood

Møt Magne Osnes: Fra Haugesund til Torrevieja til Hollywood

Visste du at den første (og trolig eneste) haugesunderen som har hatt en talende rolle i en Hollywood-produksjon bor i Torrevieja?

Magne Osnes (64) har gjort så mangt gjennom livet, men aldri hadde han tenkt at han skulle bli skuespiller. Skyld på skjegget eller hans evne til å snakke enhver dialekt som en innfødt, men denne ‘umulige gubben’ startet som statist etter fylte 60, og snart ble det også stuntjobber og småroller. I april var det premiere på Hollywood-produksjonen The Northman, hvor han har rollen som Berserker Priest sammen med et stjernespekket cast med blant annet Alexander Skarsgård, Anya Taylor-Joy, Nicole Kidman, Bjørk og William Defoe.

Det Norske Magasinet hadde en morsom samtale med Magne, som håper å bli fulltids resident i Torrevieja senere i år. Men først skal han til Mumbai for å spille en hinduisk, hellig mann. «Bare legg til litt gulbrunt i ansiktet og ifør meg et lendeklede, så er jeg en Sadhu», ler han og stryker seg over den glatte, hvite skjegget.  

Fortell litt om bakgrunnen din. Hva har du drevet med annet enn film?

Vil du ha den korte versjonen, eller har du en uke på deg? Jeg er ikke tannlege og enn så lenge heller ikke pilot, men ellers har jeg gjort alt! Jeg ble født i Haugesund i 1957 og begynte å jobbe da jeg var ti. Jeg startet i et litografisk firma da jeg var tolv og hjalp faren min å flytte pianoer fra jeg var 15. Ellers er jeg utdannet agronom, men jeg syntes alltid at froskemenn hørtes spennende ut, så jeg ble marinejeger i 1970-årene. Og så … Var det den korte versjonen du ville ha?


Ingenting er umulig for en haugesunder!

Magne fikk begynnende koldbrann og andre grads forfrysning på en militærøvelse, og er den eneste som har vunnet et prejudikat mot Forsvarsdepartementet og statsforvaltningen. Rettsaken ledet til at forsvaret måtte ta juridisk arbeidsgiveransvar, slik at de som blir skadet under påskrevet militærtjeneste får erstatning. Magne har vœrt invalidisert og i sterke smerter siden den gangen, men det har langt fra stoppet ham fra å leve et spennende liv. «Jeg er marinejeger inntil ryggmargen. Dessutenbør man ikke si at noe er umulig til en haugesunder.»

Blant Magnes mange hatter har han ledet sitt eget treningsstudio, studert refleksologi, drevet med travhester og hatt et 422 m2 drivhus som leverte urter til blant annet det norske kokkelandslaget og kongehuset. Han studerer fremdeles naturmedisin og medisin hver dag, som han sier han vil fortsette å gjøre «til jeg er støv eller aske som ligger på sjøen et eller annet sted».

Du omtaler deg selv som skuespiller og stuntmann – hvordan startet dette?

Jeg kom tilfeldig inn på en nettside hvor de søkte etter statister for filmen om Ted Gärdestad. «Det har jeg ikke gjort før, så det må jeg jo prøve», tenkte jeg. Jeg var bare statist, men så trengte de en sjåfør til en Rolls Royce, så da fikk jeg en liten rolle. Det gikk bra, og jeg fikk blod på tann. Så fulgte en statistjobb i en Netflix-serie i Gøteborg, en reklamefilm i København, en trailer i Stockholm og en kortfilmrolle i Oslo. En norsk regissør sa til meg at «Tar du skjegget, får du ikke en eneste jobb». Nehei, sa jeg. Da slutter jeg å klippe skjegget, så nå rekker det ned til navlen. Og det stemte jo, for etter det har jeg fått en masse jobber.


Hvordan fikk du rollen som Berserker Priest i The Northman?

Jeg ble plukket ut fra bilder, men de oppdaget snart at jeg hadde en del å tilføre. I år 900 hadde ikke kristendommen kommet til Norge, så det var druider eller sjamaner, men på engelsk kalte de karakteren Berserker Priest. I en scene skulle jeg stå i bakgrunnen ved en treutskjæring av en Odinfigur og fremsi en bønn. Siden jeg er utdannet sjaman, visste jeg at det ikke så helt riktig ut, så jeg spurte produksjonen om de hadde en leirflaske slik at jeg kunne skvette mjød på statuen. Etter ‘wrap’ kom regissøren Robert Eggers bort og slo meg på skulderen og sa Thank you Magne, that was great. Jeg er veldig takknemlig for å få œren og tilliten av å få denne rollen, og fikk til og med stående applaus av både cast og crew etter den siste scenen jeg deltok i.

Hva kan du røpe for oss om handlingen i filmen?

Kort fortalt: Guttungen ser at onkelen dreper faren, men klarer å stikke av før onkelen dreper han selv. Gutten lover å hevne faren. Filmen hopper så til han i voksen alder, spilt av Alexander Skarsgård. Han har vœrt slave og lœrt seg og sloss – og det er vel alt jeg kan si her og nå … Handlingen skjer ellers på Island og i Irland, og topografi og klima og landskap er helt korrekt. Selv vulkanutbruddet på begynnelsen av filmen er ekte.

Hva i dine øyne er hemmeligheten med å vœre en god skuespiller?

Jeg tror at det viktigste en skuespiller bør ha, er empati. Hvis ikke, blir du avslørt av publikum. De ser det i øynene dine. Hvis folk spør meg hvilken skuespillerutdannelse jeg har, svarer jeg «Jeg har livet». Livet mitt har vœrt et stort eventyr, ikke spesielt hyggelig, men det har gitt meg veldig mye erfaring samt medfølelse og evne til å forstå mennesker. Jeg lever meg inn i roller og blir de personlighetene som jeg spiller. Når jeg er på sett, er jeg kun store øyne og store ører og suger informasjon til meg. Og så er jeg som en treåring og spør «Hvorfor det da?»

Hva er dine råd til noen som vil prøve seg som skuespiller?

Budskapet jeg gir yngre mennesker er: Finn først ut hvem du er, og velg så roller ut ifra de tingene du kan og den erfaringen du har i livet. Man ser hvis skuespillerne ikke har den erfaringen. Oppfør deg normalt og glem kameraet. Hva enn du lœrer kan du ta med deg inn i de rollene du spiller. Jeg sier alltid at det er lettere å lœre en profesjonell bartender eller politibetjent å ikke kikke inn i kameraet og bare vœre seg selv, enn å lœre en proff skuespiller fra Hollywood å bli en naturlig bartender eller politibetjent. Så vœr deg sjøl, for du kan ikke vœre noen andre. Alle andre er opptatt.

En stemmekunstner

Magne begynte å synge i kor igjen da han flyttet til Sverige. «Jeg synger mest klassisk og folkemusikk, for det er det stemmen min passer til. Og så litt 50-60-talls musikk», sier han idet han setter i gang med ‘I did it my way’ med sin dype baryton. I tillegg til alle aksenter og dialekter som han kan sjonglere med, kan Magne også omgjøre stemmen. Han gir meg et eksempel på røsten til Berserker Priest, som høres ut som en krysning mellom Louis Armstrong og et norsk bergtroll. Hans evne til å endre stemmen kommer fra sangtrening og sangpedagoger. Og hvor kommer språkkunnskapene hans fra? undrer jeg. «Jeg prater best engelsk, naturligvis, mer enn amerikansk. Folk tror jeg er en innfødt. Men hvor det kommer fra? Ingen aning …»

Blir det mest historiske filmer med skjeggete vikinger for deg?

Jeg gjør alt, men jeg er nok en actiongubbe. Drama og action. Du må jo velge roller som du har utseende til, så jeg passer bra i Skandinavia og England. Det er litt vanskelig å plassere meg som en moderne kontorist eller politimann, men jeg har premiere på en film i Gøteborg i mai hvor jeg spiller en skogsmann. Jeg ser meg selv kanskje i roller som en uteligger eller en som bor i villmarken, og selvfølgelig i historiske roller.

Er filmkjendiser arrogante?

Jeg kan jo bare snakke om de jeg har møtt, menAlexander Skarsgård er det mest herlige menneske, med beina så godt planta på bakken som du bare kan drømme om. Og regissøren Robert Eggers er ydmyk, stille, rolig og ledende på en veldig myk måte. Han har et indre blikk for hvordan ting skal se ut, uten å gjøre et stort nummer av det. Noen kjendiser er selvsagt arrogante, og jeg har sagt til vennene mine at hvis jeg noen gang begynner å oppføre meg sånn, må de slå meg så hardt de kan i bakhuet.

Bollywood venter

Magne var til stede da The Northman hadde premiere på Leicester Square i London 5. april. «Jeg hadde invitasjon til premieren i Hollywood også, men har ingen tilknytning til Los Angeles. I morgen er det premiere her i Haugesund, og da er jeg der, for jeg er vel den første haugesunderen som har hatt en talende rolle i en Hollywood-produksjon. Senere blir det premiere i Torrevieja med media og full oppakning der, så det blir spennende å se hvilken stemme de gir meg i den spanske versjonen.»

Selv om Magne offisielt er en uføretrygdet førtidspensjonist, har han mange jern i ilden. Han har nesten skrevet ferdig en action-/dramaserie som starter på Costa Blanca og sprer seg ut i verden. Samtidig har han et oppussingsprosjekt for Englands eldste livredningsbåt bygget i Dornovaria på elven Thames i 1905. Båten, som er 10 år eldre enn Titanic, var med på D-dagen og har i hvert fall reddet 200 menneskeliv. «Jeg bruker mye av min tid og energi på å renovere henne, for det er hun verd.» Båten ligger i dag i Torrevieja, men om tre år blir hun 120 år gammel, og da skal hun bringes hjem til jubileet i Pool i Sør-England.

Magnes hverdag er ikke akkurat det man kan kalle kjedelig. «I dag morges kom det en venneforespørsel på Facebook fra han som spiller Ragnar Lothbrok i Netflix Viking-serien. «Kanskje studioene begynner å få øynene opp for den gamle gærningen fra Haugesund?» Men først skal han spille i tre filmer i Mumbai, roller han fikk via en amerikansk castingleder i fjor. Hvis ikke Hollywood ringer enda, så venter i hvert fall Bollywood på haugesunderen.

Bilder © Magne Osnes

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.