En tung, uutholdelig varme fyller denne augustmorgenen, når jeg setter meg til tastene med en flaske vann av fineste kvalitet ved min side, mens jeg fortsetter mine nyhetsbrev til neste måned. Hverdagen er her igjen, skolebarna begynner på skolen, foreldrene er i jobb og trekkfuglene fra de ulike land kommer tilbake. Livet normaliseres så godt det kan la seg gjøre med flere eller færre restriksjoner.
De fleste har hatt sommerferie og har kanskje slakket litt på helsen, men nå trenger vi alle krefter for å klare hverdagene, som igjen melder seg, med alle sine utfordringer, opplevelser og gleder. Derfor er det igjen på tide å sørge for å bevare og forbedre et godt og sterkt immunsystem. Som en forlengelse av mitt siste nyhetsbrev, som handlet om nødvendige vitaminer og mineraler, har jeg derfor valgt å fortsette denne månedens nyhetsbrev med å sette søkelys på de uunnværlige aminosyrene.
Hvis vi er litt oppmerksomme, opplever vi ofte gjennom livet kroppens egen helbredelseskraft og evne til å lege seg selv.
Aminosyrene er kroppens byggesteiner. Uten aminosyrene, intet liv. De bidrar først og fremst til å bygge opp kroppen vår. Aminosyrene bygger proteinene. Hver eneste aminosyre har sin helt spesielle oppgave og virkning. Sammen med bl.a. vitaminer og mineraler er de medansvarlige for kroppens egen evne til å normalisere, gjenoppbygge og helbrede.
I mitt eget kosttilskuddsprogram har de frie aminosyrene den samme prioriteringen som vitaminene og mineraler, og jeg synes de har en fantastisk virkning på helsen. Da jeg begynte å interessere meg for aminosyrene, åpnet det seg en helt ny, dynamisk verden for meg, med mangfoldige muligheter til å stabilisere og forbedre helsen innen mange forskjellige områder, bl.a. virus, allergi, diabetes, hjertekretsløp og alkoholisme.
For å utnytte aminosyrene som ligger sammenbundet med proteinene, starter nedbrytningen i magesekken, og de rette enzymene omdanner proteiner til peptider, som så brytes ned til aminosyrer ved bruk av peptidase, som frigjøres av bukspyttkjertelen. Aminosyrene tas deretter opp i tynntarmen og blir via blodet transportert til leveren, som deretter sørger for å sende dem ut til cellene, hvor de blir brukt til å danne nye proteiner.
Det finnes 20 forskjellige aminosyrer som inndeles i essensielle og ikke-essensielle. Åtte av aminosyrene er essensielle. At de er essensielle betyr bare at de må tilføres utenfra (via tilskudd), mens de ikke-essensielle kan fås gjennom kosten.
Aminosyrer finnes i den maten vi spiser. F.eks. er det gode, allsidige aminosyrer i egg, som har den høyeste prosentdelen av essensielle aminosyrer som vi kjenner til. Det er likegyldig hvordan du spiser eggene – kokt, stekt, som omelett osv. Egg består av 44,8 % EAA (Essential Amino Acids – eller ‘essensielle aminosyrer’ på norsk). Melkeprodukter er også rike på aminosyrer.
Kylling består av 43,2 % EAA. Personlig elsker jeg kylling. Jeg kjøper alltid frittgående og økologiske høns, så jeg er sikker på at de har hatt et godt liv. Det beste ved kylling er at den kan varieres på så utrolig mange måter og nytes i matpakken, til lunsj eller middag. Kylling kan stekes, kokes og lages i ovnen med en masse godt tilbehør. Det er en god kilde spesielt til isoleucine, som er god mot bl.a. stress, anoreksi og diabetes. Isoleucine finnes i store konsentrasjoner i muskelvev. På forsøksdyr har mangel på isoleucine gitt skjelving og kramper.
Det ovenstående bringer meg til en liten personlig opplevelse som jeg hadde en gang jeg besøkte min venn i Mexico. Jeg hadde fått en mageforgiftning av noen dårlige bananer som førte til kraftig oppkast og diaré. Vennen min dro straks til den nærmeste gateboden som solgte frittgående fjærkre og ba dem slakte og gjøre klar en kylling til sin syke kjæreste. Noen få minutter senere var kyllingen klar, og han hastet hjem og kokte kyllingen til en helende suppe, som han nærmest tvang i meg. Det fikk en omgående helseeffekt. (Kroppen min var stresset pga. infeksjonen). Få timer etter var jeg frisk igjen. Jeg tør ikke anbefale det ovenstående, men det virket iallfall for meg.
Oksekjøtt inneholder alle de åtte essensielle aminosyrene, bl.a. store mengder valin, leucin og lysin, som har en positiv virkning på muskelproteinsyntesen. Noen har litt vanskelig for å fordøye oksekjøtt, og da kan det føles bedre med magert, hakket oksekjøtt.
Laks, tunfisk og torsk er gode kilder til aminosyrer. Torsk har en høy prosentdel av aminosyrer, spesielt lysin. Lysin kan være en god hjelp mot forkjølelsessår, hjelper immunsystemet og er viktig i opptagelsen av kalsium. Skalldyr er også bra.
Av vegetabilske produkter kan spesielt nevnes soyabønner, som inneholder alle de åtte essensielle aminosyrene, så er du vegetarianer eller veganer, er soya en av de beste kildene til aminosyrene.
Quinoa har også en høy konsentrasjon av essensielle aminosyrer. Også linfrø, bønner, linser, ris, nøtter og mandler er bra aminosyrekilder.
Er du vegetarianer, må du være oppmerksom på at det kan være litt vanskelig å sette sammen den daglige kosten med den nødvendige aminosyrebalansen, men melkeprodukter og egg er en stor hjelp.
Er du veganer, er det viktig å være ekstra oppmerksom på å planlegge kosten så den blir fullverdig. Den skal være veldig variert, med masse grove grønnsaker, plantebaserte oljer, fullkornsprodukter, kjerner, nøtter, frukt og belgfrukter.
For å gi tilskudd av enkelte aminosyrer, må de som regel tas i rimelig store doser, i motsetning til vitaminer og mineraler. Som regel fordeler du tilskuddet av aminosyrer i to doser, én på formiddagen og én på ettermiddagen. Det er best å ta dem med vann eller juice. Ikke ta dem med melkeprodukter eller andre proteinholdige drikkevarer, fordi det er best at de tas uten konkurrerende proteiner.
Tar du noen former for medisin, må du snakke med legen din før du begynner å ta tilskudd av frie aminosyrer. Noen av aminosyrene kan påvirke forskjellige former for medisin.
For å begrense omfanget av artikkelen, har jeg bare valgt noen få av de mest populære kosttilskuddene av aminosyrer.
I fremtiden tror jeg det vil komme enda større fokus og vitenskap rundt aminosyrene og deres virkemåter.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001