Månedsmagasinet på Costa del Sol
Forkjølelse og influensa

Forkjølelse og influensa

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Forhåpentlig har alle leserne hatt en god sommer, hvor glede, latter og munterhet har preget hverdagen. Nå sniker høsten seg inn på oss, og med høst og vinter for døren vet vi også at det er sesongen for forkjølelse og influensa.

Diverse anerkjente medier har også vendt tilbake fra sommerferie og begynner å rapportere om dramatiske hendelser i hverdagen: Afghanistan, klimaendringer, mulige nye restriksjoner, munnbind, kontroll, tvangsvaksinasjoner, nedstengninger, stupende statistikker, økonomiske vansker m.m. gjør sitt aller beste for at frykten vår holdes i live og vokser. Hvis du er redd, reduseres ditt immunsystem lettere.

Allerede nå meldes det om ekstraordinært høy forekomst av RS-virus og andre luftveisinfeksjoner. RS-viruset er et forkjølelsesvirus med pustebesvær som oftest ses hos barn. Influensa- og forkjølelsesvirus muterer fra år til år – derfor er det viktig med et godt immunsystem.

Personlig lurer jeg på hvorfor nesten alle offisielle helsemedier, ministre m.m. ikke fokuserer mer eller informerer oss om alle de sunne tingene vi selv kan gjøre for å styrke vår livsglede og dermed vårt immunforsvar. Det beste du kan gjøre for å dempe frykten, er at du passer på å ha et godt immunsystem. Du kan komme langt med ditt immunsystem ved å bestemme deg for å være takknemlig og vennlig i hverdagen. Som min morfar alltid sa: ”Bare tell de lyse timene.”

Samtidig med positive tanker kan det også være en god idé å revurdere din livsstil med henblikk på styrking av immunsystemet, f.eks. ved å supplere med noen gode vitamintilskudd samt sjekke hvordan ditt tarmsystem har det. Har du kanskje fordøyelsesbesvær eller andre ubehag? 80 % av vårt immunsystem sitter i tarmsystemet. Derfor kaller mange kostholdseksperter det for «vår hjerne nummer 2». Bør du ha flere grønnsaker på bordet, eller skal noe reduseres eller utelukkes – f.eks. gluten, sukker og alkohol? Hvordan står det til med mosjonen? Passer du på at din søvn skjer i de rette omgivelser?

Får du influensa, har du antagelig blitt smittet innen de siste 18–72 timer, så ta det rolig og unngå ekstrem fysisk aktivitet. Hold deg for deg selv så du ikke smitter andre. En influensa tar normalt 3–5 dager. Du kan føle deg trett etterpå. Spesielt hos små barn, eldre og svake kan det ta opptil flere uker innen tilstanden er normal igjen. Da kan det ofte hjelpe med gode kosttilskudd som gir energi og krefter. En vanlig influensaepidemi varer som regel i rundt tre måneder.

Kosten

Jeg kan huske at jeg som barn fikk servert varm hyllebærsuppe med epler når jeg var forkjølet eller hadde influensa. Det var en deilig rett som raskt hjalp til å få meg på beina igjen. Forskning fra Israel har vist at Sambucol (ekstrakt av hyllebær) kan virke forebyggende og forkorte et sykdomsforløp, og virker antagelig også på annen virus.

Hyllebærekstrakt, som tilhører den gamle folkemedisinen, heter Sambucus Nigri. Den finnes i helsekostforretninger både alene og i kombinasjoner med andre urter.

Ved forkjølelse og influensa er det viktig å drikke rikelig, spesielt hvis du har feber. Feber med svette gir væsketap. Unngå å slå ned feberen din, som er et av våre beste forsvarsmidler. Hvis termometeret beveger seg over 40, må du selvfølgelig avkjøles, ikke ved trekk, men gjerne ved å skifte dynen ut med et laken og sørge for at rommet er kaldt.

Drikk forskjellige urteteer, f.eks. kamille- og lindeblomstte, som begge virker lett beroligende, evt. blandet med anis, som hjelper på hoste, gir god smak, virker slimløsende og beroligende.

Under selve sykdomsforløpet er appetitten normalt ikke stor. Det beste er en god suppe, gjerne en kyllingsuppe med masse grønnsaker. Kyllingsuppe er kjent for å ha helbredende egenskaper både ved influensa og forkjølelse. Som den greske legen Hippokrates sa, ”La maten være din medisin.” Litt tynn vann-potetmos eller en god fruktgrøt kan hjelpe hvis appetitten er dårlig. Du kan styrke immunsystemet ved a spise skikkelig kost. Boost gjerne systemet med et daglig ingefær-shot. Du kan evt. selv lage dine ‘shots’, som bør tas på morgenen. Også sitron og mange grønnsaker er gode for immunsystemet. Husk at ditt immunsystem sitter i magen, så vær snill mot magen og dropp hurtigmat, sukkerholdige matvarer og for mye alkohol.  Spis masse frukt og grønt, du kan evt. blande det eller kjøre det i kjøkkenmaskinen, tilsett krydderurter, litt ingefær eller hva du føler for. Det har blitt moderne å spise grønn grøt på morgenen. Spis også gjerne litt kjøtt, som har gode proteiner, hvis mulig økologisk. Husk også fet fisk med omega 3-fettsyrer, som demper betennelse i kroppen og hjelper mot angst, som reduserer ditt immunsystem. I tillegg har det vist seg at mørk sjokolade på minst 70 % inneholder antioksidanter og hjelper mot hoste pga. dets innhold av teobromin. Så nyt med god samvittighet et par stykker mørk sjokolade daglig.

Kosttilskudd

 • Som alltid anbefaler jeg et bredspektret multivitamin- og mineralprodukt som base.
 • Omega-3-olje, som fås fra fisk, men også i form av alger for vegetarer og veganere.
 • Det er også lurt å begynne med tilskudd av D-vitamin. D-vitamin er en sterk beskytter som virker helbredende og hjelper og kontrollerer immunsystemet. Reseptorene til D-vitaminet finnes nesten i alle kroppens organer, så det er veldig viktig å ha nok D-vitamin i kroppen. Danske forskere har påvist at vitaminet i sterk grad kan tenne eller slukke immunsystemets T-celler. Er du i tvil om ditt nivå, kan du gå til et spansk laboratorium og få det målt. D-vitamin har også en slags hormonlignende effekt, som har betydning for cellers vekst og utvikling. Normalt tar jeg 100 mcg daglig. Hvis jeg har merket en begynnende infeksjon, tar jeg et par dager 300–400 mcg daglig sammen med ekstra C-vitamin og Kan Jang, hvilket hjelper svært raskt. Noen leger som jobber med komplementær medisin, går vesentlig høyere opp i dosering. Det er et fettoppløselig vitamin, så det kan overdoseres. Et normalt nivå av D-vitamin er ca. 80–120 nnm/l.
 • Uten noen form for dokumentasjon har jeg en følelse av at mange mennesker mangler C-vitamin. Selv tar jeg 4 gram C-vitamin daglig. Men for mange mennesker tror jeg mindre kan være bra. Er du røyker, bør du vite at 1 sigarett stjeler ca. 25 mg C-vitamin. Er en influensa eller forkjølelse på vei, kan du evt. øke ditt inntak av C-vitaminer, men husk å trappe forsiktig ned når du er bedre.
 • Et selentilskudd kan være bra. Det er en sterk antioksidant som støtter immunsystemet.
 • Det finnes mange urtekombinasjoner som virker forebyggende og legende. Et vidundermiddel jeg er glad i er Kan Jang, et urtemiddel bestående av Andrographis paniculatum (kariyat), som også kalles ‘kongen av bitter’ og Eleutherococus sentiosus (russisk rot). Andrographis brukes mye i indisk ayervedisk medisin, til hjelp mot forkjølelse. Den er kjent for å støtte immunsystemets funksjoner og redusere betennelser og fjerne toksiner m.m.
 • Russisk rot er kjent for å styrke kroppens vitalitet og hjelpe kroppen både mentalt og fysisk.
 • Mange andre tilskudd kan hjelpe immunsystemet ditt, f.eks. hvitløk, som inneholder stoffet allicin. Det er en sterk antioksidant som hjelper å bekjempe infeksjoner og derved også støtte immunsystemet.
 • Planten Echinacea, eller Rød solhatt, tilhører blant de mest veldokumenterte naturlegemidlene. Det er dokumentert hvordan Echinaforce påvirker immunsystemet, samt inneholder stoffer som virker dempende på betennelse og bidrar til å forebygge influensa og forkjølelse. Planten brukes forebyggende av mange i vinterhalvåret. Echinacea fås både i dråper, spray, tabletter og som mikstur blandet med hyllebærekstrakt.

Tips

 • Sørg for at du alltid har et godt hjemmeapotek, så du kan ta tilskuddene så snart du merker at du trenger dem.
 • Synes du influensaen varer lenge eller blir voldsommere, bør du få en lege til å undersøke deg, for evt. komplikasjoner, som f.eks. lungebetennelse.
 • Sørg for alltid å holde føttene varme. Et par hjemmestrikkede ullsokker kan gjøre underverker. De gir deilig varme og isolerer. Sørg for at sokkene så langt som mulig er laget av naturmaterialer. Det finnes rimelige sokker på markedet som er laget av bambus.
 • Selv bruker jeg et ullsjal rundt halsen ved det minste tegn på vondt i halsen.
 • Sørg for at du ikke legger deg i en iskald seng. Ha evt. et ullteppe eller en varmeflaske under din nyreregion.
 • Ha god hygiene og vask hendene ofte.
 • Sørg for å lufte godt ut både hjemme og på jobben.

Ha en god og frisk høst!

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet