Månedsmagasinet på Costa del Sol
Bukspyttkjertelen – Hjernen i fordøyelsessystemet

Bukspyttkjertelen - Hjernen i fordøyelsessystemet

Bukspyttkjertelen er en liten men utrolig viktig kjertel som ligger høyt oppe i bukhulen, litt over navlen og strekker seg på tvers på den bakre bukveggen. Den er ca. 15 cm lang og veier rundt 90 gram. Den er egentlig to sammenbygde kjertler som lager rundt en liter bukspytt daglig, og den har også en hormonal kjertelfunksjon som omtales nærmere nedenfor. 

Den hormonale funksjonen finner sted i de såkalte langerhanske øyer som ligger i bukspyttkjertelen. De viktigste hormonene som blir dannet er insulin og glukagon. Begge disse har betydning for blodsukkernivået. Insulin fjerner sukkeret fra blodet og jobber umiddelbart etter spisning, mens glukagon jobber mellom måltidene og tilføyer sukker i blodet etter behov. Har du problemer med det ene område, har du som regel også problemer med det andre. Så behandle din bukspyttkjertel med kjærlighet og respekt. 

Med vår travle vestlige livsstil med jakten på penger og materielle goder, er lidelser i bukspyttkjertelen stigende. Den er veldig følsom og belastes av alle sterke inntrykk, både mat- og følelsesmessig. Luftforurensning fra biler og industri og stress og økonomiske problemer har også en negativ innflytelse på bukspyttkjertelen. Både barn og voksne er følsomme for stemninger og konflikter som ofte skjer når familie samles til måltider. Det kan medvirke til en overfølsomhet pga. dårlig fordøyelse.

Dessverre blir problemer med bukspyttkjertelen ofte hyppigere med alderen, f.eks. som fordøyelsesproblemer, bukspyttkjertelbetennelse, bukspyttkjertelkreft, for lavt blodsukker, diabetes og lidelser forbundet med alkohol. Sykdommer i bukspyttkjertelen regnes blant de farligste sykdommene. Kjertelen kommuniserer med de andre kjertlene i kroppen som binyrer, skjoldbruskkjertelen og kjertler i hjernen, slik at for lavt blodsukker kan også ha en sammenheng med disse.

Funksjon

Bukspyttet danner bikarbonat og er basisk, og virker derfor nøytraliserende på magesyren, hvilket beskytter mot etsning av tolvfingertarmen. Bukspyttet inneholder forskjellige fordøyelsesenzymer, hvor de mest kjente er trypsin som spalter protein, amylase som spalter kullhydrater og lipase som spalter fett. 

Symptomer på at bukspyttkjertelen ikke fungerer optimalt er fordøyelsesbesvær, blodsukkerproblemer (som kan stamme fra dårlig protein/fettfordøyelse eller fordi den endokrine delen av bukspyttkjertelen er belastet), oppblåsthet (mer enn en halvtime etter spisning), anspenthet i bukspyttkjertelområdet (midt i solar plexus og litt til venstre), uregelmessig avføring (som kan være både gul, fet og klissete) og illeluktende promper 3 – 4 timer etter å ha spist.


Kosten

Når du spiser, kan du hjelpe bukspyttkjertelen ved å tygge maten skikkelig – helst i rolige, vennlige og ustressende omgivelser. Tygging setter i gang spyttkjertlene og spyttet har en avgiftende virkning. Selve spiseteknikken er utrolig viktig. Hvis du veier et par kilo for mye, oppdager du raskt at hvis du tygger maten ordentlig, spiser du mindre og fordøyer bedre, samtidig med at du skåner din bukspyttkjertel. Spyttet i munnhulen inneholder enzymet amylase som starter kullhydratspaltningen. Hvis maten tygges til den blir flytende før man svelger, virker fordøyelsesvæskene skikkelig og gir et solid fundament for god fordøyelse. Det er ekstremt viktig at vi har tilstrekkelig med enzymer. Enzymene fra bukspyttkjertelen brukes ikke bare for å bryte ned maten i tynntarmen. Enzymene sendes også direkte ut i blodet, hvor de angriper proteinstumper som ikke har blitt fordøyet.

Dr. Vogel refererer i sin bok Leveren hvordan en amerikansk kreftforsker og andre kreftforskere ikke hadde funnet en eneste kreftpasient hvor leveren og bukspyttkjertelfunksjonen var i orden. Vogel konkluderte derfor at det ikke finnes kreft med mindre lever og bukspyttkjertelen er forstyrret.

Mat som styrker

Pass på raffinert og dårlig kvalitet mat. Drikk gjerne et par glass fortynnet Molkosan i løpet av dagen. Det gir god fordøyelse og utnyttelse av kosten og virker samtidig regulerende og utjevnende på bukspyttkjertelens funksjoner. 

Spis rikelig med grønnsaker gjerne i form av råkost og salater f.eks. selleri, artiskokker, alle former for bitre salater. På topp 10 listen er også broccoli, blomkål, rosenkål og løk som er spesielt forebyggende for bukspyttkjertelkreft. 

Reduser inntaket av sukkerholdige matvarer, hvitt mel, kaffe og koffeinholdige drikker og stimulanser. Drikk godt med vann mellom måltidene.

Hvis du bruker søtningsmiddel, benytt stevia som er naturlig og utvinnes fra steviaplanten uten bruk av kjemikalier. Du kan få stevia som søtningsmiddel til matlaging og bakning. 

Unngå store mengder kjøtt. 

Brun ris er nærende og velsmakende og gir en god, vedvarende metthetsfølelse, så inkluder det i dine måltider 2 – 3 ganger i uken. Tilsett gjerne hvitløk, timian og andre krydderurter samt evt. tomater. 

Surkål har også en god innvirkning på bukspyttkjertelen. 

Blåbær inneholder mange helsestoffer bl.a. masse mineraler. De stimulerer og regenerer bukspyttkjertelens indre og ytre sekresjon. 

Spis godt med mat som er rik på zink som østers, gresskarkjerner, nøtter mm. La også gjerne hirse og bokhvete være del av ditt matvalg.

Spis papaya ofte – gjerne hver dag. Papaya sørger for at du har en god proteinfordøyelse. Hører du til de som føler seg mette og forspiste etter proteinholdig mat, kan det anbefales på det varmeste. Symptomene ved å ha vanskelig for å fordøye proteiner, er at du føler deg oppblåst og raper ca. 15 minutter etter et proteinrikt måltid. Den trettende mettheten som du føler etter måltidet, forsvinner raskt etter å spise papaya. Det er dessuten et ufarlig ormemiddel. Da jeg var i Mexico, nøt jeg min formiddagskaffe i en kaffebar hvor jeg observerte lokalbefolkningen. Jeg så de samme forretningsfolkene komme hver dag for en porsjon papaya, så jeg ville selvsagt prøve. Det smakte og føltes herlig og ble en del av mitt faste formiddagsritual.

Kosttilskudd

Start med et godt og lettabsorberbart vitamin- og mineraltilskudd.

Hvis du ikke kan kjøpe papaya der du bor, anbefales det i kapsler eller som andre enzymkomplekser.

I tillegg til å være gunstig for bukspyttkjertelen, er lecitin i granulat eller kapsler også hjelpsomt for konsentrasjonsevnen, holder kolesterolet flytende, virker beroligende og inneholder en rekke vitaminer og mineraler. Granulatet kan drysses over frokosten, da smaken er god og litt søt.

Krom er et livsnødvendig sporstoff som er nødvendig for å kontrollere blodsukkeret og for å tolerere sukkerinntak. Raffinert sukker tapper oss for krom. Hvis du spiser raffinerte sukkerprodukter, kan det være en idé med tilskudd av krom i 2 – 3 måneder.

B3, niacin virker på omsetningen av kullhydrater og sukker, og kan være med på å senke blodets kolesterolinnhold. Pass på for store doser som kan gi leverskader ved bruk over lengre tid. Og husk at B3 kan ikke stå alene, så det er nødvendig å ta hele B-vitaminkomplekset.

Ta mellom 500-1000 mg C-vitamin som tilskudd daglig.

Mariatistel hvor det virksomme stoffet er Silymarin, finnes enten flytende, som te eller i kapsler. Godt for lever og bukspyttkjertel.

Tilskudd av magnesium og kalsium virker stabiliserende på blodsukkeret.


Tips

Røyker du, så stopp eller reduser forbruket vesentlig. Unngå også å være en passiv røyker. Mange studier viser en klar sammenheng mellom røyking og helseproblemer med bukspyttkjertelen.

Pass på unødvendig medisin f.eks. sovepiller gjennom lengre tid eller bruk av hodepinetabletter så snart du merker det minste ubehag. De er kjemiske preparater som både belaster lever og bukspyttkjertel.

Pust skikkelig og dypt gjennom nesen. Det finnes forskjellige kurs for å øve seg på sunne pusteteknikker. Noen terapeuter sier at riktig pustegymnastikk er et kjempehelsemiddel som vi har gratis til rådighet. Når man puster dypt og riktig, lever man mer bevisst.

Sørg for å få tilstrekkelig med avslapning, ro, hvile og søvn, så klarer man lettere de sorger, bekymringer og skuffelser som livet bringer oss.

Kineserne har i mange år visst at hver av de tolv viktige organene har deres spesielle to-timers aktivitetsperiode en gang i døgnet. Erfaringen er at hvis visse helsesymptomer oppstår på bestemte tider av døgnet, kan en eventuell lidelse være relatert til det organet som har sin aktivitetsperiode på det tidspunkt. Det kan derfor være en hjelp for å konstatere hvor en mulig lidelse stammer fra. Bukspyttkjertelens aktivitetsperiode ligger mellom kl. 9 – 11 på morgenen.

Sørg for å ha glade mennesker og venner rundt deg. Glede er et utrolig helsemiddel. Nyt dine naturomgivelser. Vi har så mange vakre blomster og planter rundt oss. Nyt fuglekvidderet og smil når kjæledyrene dine oppfordrer til lek.

Ifølge Louse Hay står bukspyttkjertelen for livets sødme. Vi kan støtte vår bukspyttkjertel med et tankemønster som sier: Mitt liv er sjarmerende. Si det høyt for deg selv, gjerne mange ganger om dagen.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.