Månedsmagasinet på Costa del Sol

Et sitat fra Buddha lyder: “Vi er hva vi tenker. Alt hva vi er, oppstår med våre tanker. Med våre tanker skaper vi verden.”

Vi kan alle føle oss motløse og deppa, men det er stor forskjell på å være trist og i sort humør i en kort periode og en altomfattende langtidsdepresjon.
Depresjon betraktes som en alvorlig lidelse som kan ha både familiære og arbeidsmessige konsekvenser, og som også kan lede til andre sykdommer og selvmord. Det avhenger av depresjonens vanskelighetsgrad som ikke kan måles ved blodprøve eller hjerneskanning. Det brukes visse måleskjemaer til diagnostisering. Mange depresjonstilstander er sekundære til andre lidelser, f.eks. diabetes, hjertelidelser, kreft, hormonforstyrrelser, nedsatt skjoldbruskkjertelfunksjon, lavt blodsukker m.m.

Tving deg selv ut og søk utfordringer
Sorg og depresjon påvirker immunsystemet. Ofte er det også nedsatt næringsopptak, men øket opptak av avfallsstoffer.
Mange utenlandske undersøkelser viser at dobbelt så mange kvinner som menn lider av depresjon, mens det oftest er mennene som begår fullbyrdede selvmord. Det er overveiende befolkningsgruppen over 65 år som er utsatt for depresjon. Det kan være mange årsaker, f.eks. dårlig ernæringstilstand, tap av elskede personer, sykdom eller følelse av manglende identitet etter å ha forlatt arbeidsmarkedet. Mange mennesker tror at det er normalt å føle seg deprimert når man blir eldre. Stopp den tankegangen! Det er masse spennende aktiviteter som venter når du selv går ut og søker dem. Mange isolerer seg. Det er det verste du kan gjøre.
Hvis du er dypt deprimert, må du selvfølgelig søke lege og eksperthjelp. Det er viktig å komme under kvalifisert behandling.
Ofte kan vi selv ta hånd om en lettere tristhet.
Det kan være en dum vane å være doven. Det kan også være en dum vane å la andre mennesker manipulere eller påvirke seg, fordi man hater konflikter. Det er lettere å bare la det skje. Likedan kan det være en vane å velge å være deprimert.
Livet er en gave vi har fått. Vi må glede oss over det. Du kan bestemme deg for å starte å tenke i nye baner og snu livets omstendigheter i en mer positiv retning.

Kosten
Kost, mosjon og gode kosttilskudd er tre hjørnestener som kan hjelpe deg på vei til et bedre liv ut av håpløsheten.

Alkohol og sukker
Alkohol kan forverre depresjon, så drikker du alkohol daglig, bør du passe deg eller få kvalifisert hjelp. For mye alkohol nedsetter hormonet serotonin som skaper velvære. Reduser alkoholforbruk eller stopp det helt.
Unngå sukker både i mat og drikke. Det forstyrrer blodsukkernivået. Et stabilt blodsukker er spesielt viktig for ditt velvære.
Unngå Aspartam. Uansett om det er bevist eller ei, er det mistenkt for å ha bivirkninger på humøret.

Spis godt med fett!
60% av hjernen er laget av fettstoffer, så sørg for rikelig med gode kvalitetsfettstoffer som f.eks. fet fisk og linfrøolje. Spis hasselnøtter, valnøtter, solsikkefrø, gresskarkjerner, sesamfrø og mandler som er rike på Omega 3 og 6. Det er Omega 3 som er viktigst for hjernens kjemi. Den medisinske journalisten Jean Carper nevner i sin bok Mirakelkost for hjernen at fiskeolje virker som det hever nivået av gode neurotransmittere i hjernen.
Spis godt med lecitinholdig mat. Lecitin finnes i eggeplommer. Man rådes ikke til å spise rå eggeplommer, så spis bløtkokt egg. Lecitin er sart og ødelegges ved langvarig varme, derfor er et bløtkokt egg bedre å spise enn f.eks. speilegg. Andre kilder til lecitin er oliven, soya, frø og nøtter og plante- og fiskeolje. Lecitin har stor betydning for hjerne og nervesystem. 30 % av hjernens tørrstoff består av lecitin. Det inngår i alle cellemembraner og er med på å gi øket velvære hos eldre mennesker. Lecitin virker også beroligende.

Mat som gjør deg glad
Depresjon virker å være verst om morgenen. Begynn derfor dagen med å spise en god frokost. Sørg for at den er fylt med livskraft. Tilføy gjerne et par spiseskjeer med linfrøolje. Det finnes teorier om at denne oljen virker antidepressiv og humørstabiliserende.
Er du sugen på en viss mat, så stopp og spør deg selv om denne kosten virkelig er god for kroppen. Det er nemlig slik at det vi ofte er mest sugne på det vi tåler dårligst. Stopp å spis ferdigretter, raffinert mat og koffeinholdige drikker. De kan medvirke til å gjøre depresjonen verre, da de tømmer kroppen for B-vitaminer, C-vitaminer og krom.
Sørg for å spise godt med fiber, frukt og grønt og protein av god kvalitet. Bruk også andre sterke krydderurter og krydder og spis gjerne bitre ting som er med på å rense leveren. Samtidig må du drikke rikelig med vann som er med på å fjerne toksiner.
Et godt tips: Mat krydret med kajennepepper lager endorfiner og er med på å løfte humøret!

Kosttilskudd

 • Først og fremst bør du ta en base av kvalitetsmultivitaminer og mineraler. Underskudd på disse kan medvirke til at du føler deg deprimert og trist.
  Som nevnt ovenfor så sørg for gode Omega 3 fettsyrer.
 • B-vitaminer spiller en viktig rolle i å opprettholde god hjernekjemi, og mangel på B-vitaminer er alminnelig hos mennesker med depresjon.
 • Underskudd av folsyre (vitamin B9) kan medvirke til depresjon.
  Mange rapporter viser at folsyremangel er en bedre indikator på depresjon enn B12-mangel. Tar du antidepressiv medisin, virker medisinen best hvis du ikke har underskudd på folsyre.
 • B12 opptas best enten som tabletter under tungen eller som injeksjoner. Mangel på B12 kan virke ødeleggende på hjernen.
 • C-vitaminer bør tas som ca. 1 gram daglig.
 • 5-htp (hydroxy tryptofan) hjelper å øke serotoninnivået i hjernen. Dosen kan være mellom 50 mg – 200 mg daglig. Start med en liten dose, gjerne sammen med ekstra B-vitaminer og zink. Start med å ta 5-htp på kvelden og øk gradvis til 3 – 4 ganger daglig, inntil du finner det nivået hvor du har det best.
 • Methionine er en essensiell aminosyre som har vist seg mange ganger å kunne depressive mennesker. Det må understrekes at Methionine absolutt må gis med hele paletten av B-vitaminer, i det Methionine ellers kan gi psykotiske symptomer, hvis det f.eks. er folsyremangel. Methionine gjør masse gode ting og fremmer bl.a. hårvekst og hukommelse.
 • Sibirsk ginseng (Artic Root) har en beroligende virkning på binyrene som gjerne også lider hos depressive mennesker.
 • Johannesurt har ofte vist seg å være en fremragende hjelp til mindre depresjoner. Den bedrer humøret, minsker nervøsitet og følelse av avmakt og hjelper til en bedre nattesøvn. Det har vist seg at den normale dosen noen ganger må fordobles før man føler den ønskede virkningen.
  Hvis du tar du Johannesurt, så pass på soling da den til tider gjør huden mer sensitiv overfor sol. Ikke ta Johannesurt sammen med antidepressiver som er foreskrevet av legen. Pass også på hvis du tar P-piller eller blodfortynnende medisin. Er du i tvil, så spør legen.
 • Rosenrot (Rhodiola) hjelper med å øke energinivået og hjelper hjernen med å lage neurotransmitteren serotonin som igjen hjelper deg til å føle deg glad og positiv.

Små tips


Kom ut i dagslyset
…så mye som mulig og aller helst på morgenen, minst ½ til 1 time daglig. Lys betyr enormt mye for helsen vår. Det sies at 80-90 av 100 vinterdepresjoner skyldes mangel på dagslys som kommer gjennom øynene. Legg vekk brillene hvis du overhodet kan det.

Sørg for daglig mosjon
På noen psykiatriske avdelinger anvendes fysisk trening til behandling av lettere depresjoner. 15 minutters trening én eller flere ganger daglig hjelper til å holde depressive symptomer på avstand.

Gi deg tid til å bli kjent med deg selv
Kanskje kjenner du ikke dine egne følelser. Lær dem å kjenne, gi uttrykk for dem og ta ansvar for dem. Du er en unik person, og det er viktig å gjøre deg fri fra følelsen av å skulle ha visse holdninger og meninger i de gruppene du ferdes i. Det kan være uhyre vanskelig å rokke ved disse mønstrene, og det kan være godt med profesjonell hjelp.

Sørg for god nattesøvn
Gjerne 7 – 8 timer i et strekk. Det er viktig for å fungere godt på dagstid.

Tar du medisin
…så kan visse medisiner fremkalle depresjon. F.eks. visse kemoformer.

Har du amalgamfyllinger
…kan det være en god ide med en utrensning av tungmetaller.

Unngå stress
Finn en balanse mellom ditt privatliv og jobb. La jobben bli igjen på arbeidsplassen.

Elektromagnetiske stråler
Hvis du har følelsen av at din depresjon og evt. søvnforstyrrelser kan skyldes stråling, kan det være en god ide å flytte sengen og se om det hjelper. Der finnes mye informasjon om emnet på nettet.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.