Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Vi kaster generelt alt for mye mat. I Spania kaster man etter de siste tilgjengelige målingene hele 169 kilo per person per år, ifølge Landbruks-, fiskeri- og matdepartementet. Mye skyldes at frukt og grønt blir dårlig i varmen, men også andre varer kastes – en stor andel ubehandlet mat i tette forpakninger. Og husholdningene må ta mye av ansvaret for matsvinnet. 

Kanskje lar vi oss styre for mye av datomerkingen? Mange bruker Best før-datoen for å bedømme om matvaren er trygg å spise eller ikke. Det fører til at mye fullt brukbar og spiselig mat havner rett i søppelet. All mat kan i prinsippet spises etter utløp av best før-datoen dersom den er oppbevart optimalt, og du blir ikke syk av å lukte og smake på om maten fortsatt er bra. Bruk sansene dine som rettesnor.

Disse produktene kan som regel helt trygt spises lenge etter at de har gått ut på dato:


1. Sjokolade

Er du en søtmons vil du kanskje aldri behøve å bekymre deg for noen utløpsdato, men for de som kun nyter litt sjokolade i ny og ne kan det være fint å vite at sjokolade som regel holder seg lenge hvis den er oppbevart mørkt og kjølig og i uåpnet pakke. 

Det hvite stoffet som kan opptre på sjokolade gjør den ikke farlig å spise, det betyr bare at noen av stoffene i sjokoladen har skilt seg og trukket mot overflaten. Man smaker når fettet har harsknet og sjokoladen bør kastes. 

2. Egg

Egg kan ofte holde etter utløpsdato hvis de er oppbevart kjølig. Mange av oss tar eggene ut av kartongen og setter eggene inn i eggeholdere i kjøleskapet og dermed mister vi oversikten over når eggene ble kjøpt. De fleste egg merkes med holdbarhet på 28 dager.

Slik sjekker du om egget er ferskt: 

I vann: 

Legg eggene i en bolle med vann. Gamle egg flyter, ferske egg synker. Jo eldre egget er, jo større er luftboblene inni egget og jo lettere flyter det.

På fat: 

Knekk egget på et fat. Ferske egg har rund og høy plomme og eggehviten samler seg rundt plommen. Hos gamle egg flyter eggehviten utover og plommen blir flatere.

3. Meieriprodukter

Du behøver ikke å kaste melk, fløte eller rømme så lenge den lukter, smaker og ser fin ut. Meieriprodukter er holdbare etter utløpsdatoen hvis det har blitt oppbevart kaldt, også åpnede begre og kartonger. Hvis du ikke vil drikke melken selv om den virker fin, kan du for eksempel bruke den i sauser, vaffel- eller pannekakerører. Harde oster kan du skjære vekk mugg på, men dersom det er mugg på mykere oster bør du kaste hele osten. 

4. Juice

Juice er holdbar etter utløpsdato hvis den har blitt oppbevart riktig i kjøleskap. Noen merker kan holde seg i flere måneder dersom den er uåpnet. Det er ikke farlig å smake om den er ok. Du vil fort kjenne det når juicen er gjæret og bør kastes. Etter at juicen er åpnet, kan den holde seg en uke i kjøleskap, noen ganger enda lenger. 

5. Rødt kjøtt

Hele kjøttstykker kan spises etter utløpsdato hvis det blir oppbevart kaldt og i tett pakning. Kjøtt som ikke er bra lenger blir grått og slimete i konsistensen og vil lukte surt. 

Spekeskinke og fenalår kan holde lenge. Hele stykker med spekemat kan holde seg i flere måneder om du lar det henge fritt i en lerretspose på et mørkt, kjølig og luftig sted. Kjøleskap er også bra hvis du bruker matpapir eller aluminiumsfolie. Ikke pakk inn spekemat i tett plast. Ferdig oppskåret spekemat bør oppbevares i kjøleskap.

6. Tørrvarer

Tørrvarer og tørkede krydder som har gått over datoen er som regel ikke farlige å spise. Krydder kan miste litt av smaken, men da kan du til gjengjeld bare bruke litt mer. 

Mel kan bli litt tørrere og du kan behøve mer væske når du baker.

Tørrvarer bør oppbevares tett og mørkt. 

7. Pasta

Pasta holder lenge over dato ved tett og mørk oppbevaring. Pasta som har vært kokt, bør derimot ikke varmes opp igjen. Gjenoppvarmet pasta, ris og poteter kan gi deg oppblåst mage.

8. Brød

Det er som regel ikke datomerking på brød, så her må man bruke sunn fornuft og sansene sine. Frys ned brød i skiver eller halve brød for å unngå at brødet blir tørt eller muggent. Og blir brødet litt tørt – hva med å lage bruschetta, toast eller hjemmelagde krutonger?

9. Frosne grønnsaker

Frosne grønnsaker er holdbare godt over utløpsdato, men selv ikke frysevarer varer evig. De bør oppbevares tett hvis pakningen er åpnet. Holdbarheten for frosne grønnsaker i fryseren er som regel mellom 10 og 12 måneder.

10. Hermetikk

Hermetikk holder nesten uendelig i uåpnet tilstand. Hvis boksen buler bør den kastes. Dersom du har igjen noe i en åpnet boks bør du flytte innholdet over i annen boks med lokk og settes kaldt. Da kan du bruke resten i en annen rett. 


Hvorfor har vi en best før-dato?

Denne datoen benyttes som en veiledning for når produktet er best å spise. Datoen skal sikre at produktene man selger og kjøper i butikk er av forventet kvalitet, og den skal gjøre det enklere å planlegge når maten man har kjøpt inn bør spises. 

Best før-datoen skal altså bidra til å redusere matsvinn, men da er det også viktig at man ser på datoen som veiledende og ikke som absolutt.


Slik skal holdbarheten angis:

  • «Siste forbruksdag» for næringsmidler som er lett bedervelige, og derfor raskt kan utgjøre en helsefare.
  • «Best før…» hvis datoen angir dagen.
  • «Best før utgangen av…» hvis holdbarheten angir måned eller år.

Kilde: Mattilsynet

Av Ingvild Mørkved

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet