Månedsmagasinet på Costa del Sol
Acebuchal – en vakker idyll med en brutal bakgrunn

Acebuchal – en vakker idyll med en brutal bakgrunn

Et naturlig stoppested. 

Acebuchal har, i mange hundre år, vært et naturlig stoppested for muldyrkaravanene mellom Granada og Middelhavskysten.  Navnet kommer fra det arabiske ordet acebuche som betyr oliventrær.  Her fikk både muldyr og drivere påfyll av mat og drikke, samt ly for natten.  Gjennom århundrene vokste det frem et helt lite samfunn som levde av inntektene fra muldyrkaravanene. I tillegg ble det dyrket sitroner og oliven i skråningene rundt landsbyen, samt oppdrett av geit. I ledige stunder ble det flettet rep, kurver og espadrillos av esparto-gress, 

Spøkelsesbyen.

Som så mange andre landsbyer i Andalucía ble Acebuchal trukket inn i den Spanske Borgerkrigen (1936-1939).  Innbyggerne tilbød mat og skjulested til republikanske soldater, og følgelig ble landsbyen liggende, bokstavelig talt, i skuddlinjen mellom dem og Franco-regimet. Mange ble henrettet, andre søkte tilflukt i fjellene rundt byen.   Urolighetene varte helt frem til 1952, da var byen tom for innbyggere og landsbyen fikk tilnavnet Pueblo el Fantasmas; Spøkelsesbyen.  

Acebuchal forble en spøkelsesby etter dette, helt frem til 1998, da Antonio García Sánchez, sammen med sin kone Virtudes, vendte til bake til stedet der hans foreldre hadde vokst opp. Dette ble begynnelsen på et stort restaureringsprosjekt som har ført til at Acebuchal i dag fremstår som en idyllisk hvitmalt landsby. De sørget også for at byen fikk koblet seg til vann og strøm i 2003.  De fleste husene er igjen tatt i bruk, hovedsakelig som feriested, men et par familier har flyttet permanent tilbake til sin barndoms grønne dal.  

Uten strøm og vann frem til 2003.

Resultatet er intet mindre enn imponerende, spesielt når man tenker på at alt er bygget opp med ren håndkraft, og det fantes hverken elektrisitet eller rennende vann før år 2003.

Acebuchal har kun én bar/restaurant/butikk, men den har til gjengjeld alt du trenger, både med tanke på morgenkaffe, lunsj og middag. I tillegg produserer de sin egen ost som du kan kjøpe for en billig penge.  Familien Garcia, bestående av fem familiemedlemmer, jobber alle hardt for å gi besøkende en god kulinarisk opplevelse. Hvilket de så absolutt lykkes med! Men husk å ta med kontanter, da vi var der for et snaut år siden var det ikke mulig å betale med kort. Den lille landsbyen er nemlig ikke «på nett».

Fakta: 

Acebuchal ligger langs MA 5105 cirka 30 minutters kjøring fra Torrox Pueblo. Veien er smal og svingete og til dels uten skikkelige kante-steiner.  Kommer du fra Nerja-kanten er det lettere (og kanskje mer behagelig) å kjøre via Frigaliana (også her på MA 5105).  

www.ladistanca.es

Av Rikke Iuell Printz

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.