Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

I en tid har jeg slitt mye med øynene. De er tørre og både svir og klør. Men selv om de er tørre, så renner de veldig lett. I tillegg har jeg vanskelig for å se klart, og øynene blir fortere trette når jeg sitter foran datamaskinen. Alt at øyesminke er lagt på hyllen, etter at jeg har prøvd mange naturlige mascaraer og øyenskygger. Jeg er vanligvis glad i å bruke mascara fordi jeg synes det gir ansiktet litt mer liv, og fordi jeg har helt fargeløse øyenvipper.

En morgen da øynene mine var veldig irriterte og jeg måtte bruke papirlommetørklær så snart jeg gikk ut av huset, begynte jeg å tenke over problemet og hva jeg kan gjøre med det. Plutselig slo det meg: «Anni, du tilhører jo den eldre generasjonen, og du vet at eldre mennesker er spesielt utsatt for A-vitaminmangel.» Det har også vist seg at mennesker som jobber foran datamaskinen og med kunstig belysning trenger ekstra A-vitaminer, og jeg gjør begge deler hele året. Så nå har jeg startet å inkludere A-vitaminer i mitt daglige kosttilskuddsprogram, hvilket ga meg inspirasjon til denne månedens artikkel.

Mangler du A-vitamin?

A-vitamin er nødvendig for produksjon av fargestoff i øyet (synspurpur), noe vi trenger for å kunne se i skumringen. Derfor kan nattblindhet være et mangelsymptom. Vitaminet har ikke bare ansvar for øynenes slimhinner, men slimhinnene i kroppen vår generelt, også nyrer og luftveier. A-vitamin er med på å forebygge infeksjonssykdommer, beskytte huden og holde den sunn og frisk, samt beskytte mot skader fra sterk sol. Har du tørr og flassete hud, kan det komme av A-vitaminmangel, som også kan ses ved at hår og negler lett brekker. Andre mangelsymptomer kan være redusert lukt og smak. A-vitamin beskytter cellemembranene og styrker immunsystemet. Hos menn blir vitaminet brukt til å danne sædceller, og dermed betyr det også noe for forplantningsevnen. A-vitamin er også involvert i smak og appetitt.

Hva er A-vitamin og betakaroten?

A-vitamin er fettløselig. Det vil si at vitaminet bare kan oppløses sammen med fett i kroppen. I 1915 kalte man det bare ‘A-stoff’. Senere, rundt 1931, oppdaget forskerne detaljene i A-vitaminets sammensetning. A-vitamin lagres i lever og fettvev. Det enkelte A-vitaminet heter retinol, mens karoten og karotenoider er forstadier til A-vitaminet. Forstadiene, karotenoidene, blir til retinol i kroppen, som er det ekte A-vitaminet. Det kalles retinol fordi det spesielt finnes i øyets netthinne, som på latin heter retina.

Biologisk er rent A-vitamin seks ganger sterkere enn betakaroten. Betakaroten er veldig trygt å bruke fordi det ikke fører til forgiftning, som kan skje ved overdosering av A-vitaminer. Imidlertid viste en finsk undersøkelse fra 1994 blant langtidsrøykere at de som tok 20 mg betakaroten daglig eller mer, hadde en lett økt risiko for lungekreft. Så hvis du røyker, bør du for sikkerhets skyld holde deg til maks 15 mg betakaroten daglig. Oppdagelsen kom som et sjokk på forskerne. Mange mener nå at undersøkelsen av ulike grunner ikke er spesielt pålitelig, men jeg tror nå at det er sunnere å spise en gulrot enn å røyke en sigarett, og antall gulrøtter begrenser seg selv. Som motpol har en kinesisk undersøkelse vist at inntak av betakaroten kombinert med selen og E-vitamin reduserer forekomsten av lungekreft.

Karotenoid er oransjefarget, så ganske logisk finnes det karoten i gulrøtter. Spiser du mye gulrøtter, kan du nesten se ut som du har gulsott. Det er heldigvis ufarlig og forsvinner når overdoseringen stopper.

Hvis du er gravid, er A-vitamin nødvendig for normal fosterutvikling, men det er også påvist at store syntetiske doser rent A-vitamin (retinol) kan være farlig og gi fosterskade. Det gjelder ikke betakaroten. Hvis du er gravid, bør du uansett rådføre deg med legen om hvilke kosttilskudd du bør ta, og hvor høye dosene bør være.

A-vitaminer gjennom kosten

Kroppen kan ikke unnvære A-vitamin. Som nevnt ovenfor, er A-vitamin fettløselig. Er du redd for fett eller er på slankekur og bare spiser magert kjøtt og salat samt sløyfer smør eller olje, kan du lett få underskudd på A-vitamin. Selv med en noenlunde normal kost, kan du få underskudd på A-vitamin, spesielt vi eldre, som ofte har et lavt kaloriinntak. Så føler du at du ofte får halsbetennelse eller mellomørebetennelse, så sjekk om du får i deg for lite A-vitamin.

A-vitamin finnes i leveren hos mange dyr samt i fiskelever og skalldyr, kjøtt, eggeplommer, smør, ost, fettrike melkeprodukter og nøtter. Hvis du er vegetar, bør du være oppmerksom på å spise godt av matvarer som inneholder betakaroten. Betakaroten finnes bl.a. i løvetann, grønne og gule grønnsaker, mais, gulrøtter, søtpoteter, gresskar, spinat, grønnkål, bladbete, broccoli, tomater og rød paprika. I frukt finner du det blant annet i meloner, bananer og aprikoser.

Både A-vitaminer og betakaroten tas opp i tynntarmen sammen med fett. Derfor må det være væske fra både bukspyttkjertelen og gallen. Har man problemer med opptak av fett, f.eks. ved leverlidelser, cøliaki, eller diaré, forminskes opptaket av vitaminene. A-vitamin lagres nemlig i leveren og i fettvevet.

Kosttilskudd

A-vitamin måles i mcg. 1 mcg retinol (rent A-vitamin) tilsvarer 6 mcg betakaroten. Det er det samme som 5 I.E (internasjonale enheter, som var den måleenheten som ble brukt før). Det kan, etter behov, være lurt med et ekstra tilskudd av A-vitaminer. Det finnes ulike styrker, f.eks. 900 mcg eller 1500 mcg. Diabetespasienter bør være spesielt oppmerksomme, da de kan ha større problemer med å omdanne betakaroten enn andre.

  • Som daglig tilskudd anbefales et multivitamin/mineraltilskudd av god kvalitet.
  • En god tran inneholder både A- og D-vitamin sammen med Omega-3- fettsyrer.
  • Betakaroten er laget av frukt og grønt og kan tas separat som kosttilskudd. Selve innholdet er vegetabilsk, men hvis du er veganer bør du forsikre deg om at kapslene også er veganske, for noen betakarotenkapsler kommer fra animalske produkter. Vær oppmerksom på at det kan være økt behov hvis du er vegetarianer eller veganer. Noen betakarotenkapsler inneholder dessuten C- og A-vitaminer.
  • Zink kan være en god idé, da zink er nødvendig for frigjørelsen av A-vitamin fra leveren. Drikker du mye alkohol, har du som regel et økt behov for A-vitamin, og da er det spesielt viktig at du supplerer med zink. De fleste av oss eldre får for lite zink. Selv om vi teoretisk sett får tilstrekkelig med zink, kan vi ofte ikke ta det opp, fordi bukspyttkjertelen ikke fungerer optimalt. Når du kjøper zink, så pass på at zinken lett kan absorberes.
  • Et tilskudd av E-vitaminer kan være bra, idet A-vitamin beskyttes av E-vitaminet. Mengden A-vitamin i vevet avhenger av mengden E-vitamin, fordi A-vitamin lett oksideres, hvis det ikke er nok E-vitamin til å beskytte det.
  • Ekstra tilskudd av selen kan være nyttig, da en kinesisk undersøkelse viste at betakaroten kombinert med selen og E-vitamin reduserer forekomsten av lungekreft.

Tips

A-vitaminkremer kan være en god hjelp hvis du sliter med hudproblemer, f.eks. uren hud, akne eller psoriasis. Man kan forsøke å behandle tørr og flasset hud med en god A-vitaminkrem. Noen unge bruker A-syrekrem mot uren hud, men bør da ikke ta tilskudd av A-vitamin samtidig. Noen psoriasispasienter behandles med A-vitamin, men det er viktig at doseringen gjøres av en kyndig hudlege. Det er mulig å overdosere A-vitamin, men det er sjelden og ses bare ved inntak av 100 000–500 000 mcg gjennom lengre tid.

Det er beskrevet forgiftninger hos polarforskere for mer enn 100 år siden, som spiste A-vitaminrik lever fra isbjørner og seler. Noen av symptomene på forgiftning er tretthet, uvelhet, kvalme, oppkast, leddsmerter, tørr og flasset hud og hodepine.

Betakaroten brukes også i selvbruningspreparater og er veldig populært for å beskytte huden mot solen. Det kan hjelpe på å få en gyllen brunfarge, og du har lettere for å bli brun, samtidig som at brunfargen holder lenger, og det beskytter mot solbrenthet.

Skal du på ferie og vil bli brun så fort som mulig, er det en god idé å starte med å ta betakaroten ca. fire uker før ferien. Jeg har veldig sart hud og får lett soleksem, så det er en stor hjelp for meg hvis jeg starter fire uker før ferien med en kur med betakaroten, magnesium/kalktilskudd, C-vitamin, som virker som collagen sammen med gode omega-3-6-9-oljer. Ovenstående hjelper huden mot solens stråler, men bruk likevel solbeskyttelse hvis du soler deg.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.