Leserne kjenner turen over Pyreneenes topper der det flotte synet fra flyvinduet helt kan ta pusten fra deg. Det er ikke minst når man tenker på at fjellkjeden ble skapt for omtrent 200 mill. år siden da Den iberiske halvøya kolliderte med resten av Europa. Den samme følelsen av naturens storhet har nok de fleste opplevd ved synet av Andalucías Sierra Nevada samt toppen av kransekaka, Spanias høyeste fjell, Teide. Innimellom disse fjellene er det en verden av fjellandskaper og geologiske undere, og de mest spektakulære av disse stedene er med på listene hos UNESCOs registrering av det som kalles European Geopark Network. Kjennetegnet på de spanske områdene som til sammen teller ti, er at de – utover postkortvakre scener – byr på koloritt i form av et varierende plante- og dyreliv som generøst bidrar til et rikt kulinarisk tilbud, små pittoreske fjellbyer som synes å være fra forgangne tider, samt fjellbønder og annet godtfolk med utsikt til hver sine geologiske verdener.
Sobrarbe i Pyreneene Sobrarbe-området i nettopp Pyreneene har noe av denne fjellkjedens mest betagende natur. Den utgjør en verden for seg med en stor variasjon i landskapene som strekker seg fra Treserols kalksteinstopper til dalene I Ordesa, Añsclo, Escauaín og Pineta som sees på bildet. Her står også fjellmassivet Posets og Sierra de Guara som gjemmer på fossiler fra spesielle fisk og skalldyr samt krypdyr. Blant de sistnevnte er en krokodille som for 57 mill. år siden skulle ha kalt dette sitt hjem. Området er Nord-Spania på sitt mest uberørte og vilt, og her kan man fortsatt komme i nærheten av isbreer isbreer, ulver og bjørner, og ca. 62 prosent av det ligger mer enn 1.000 meter over havet. Det ligger i Aragón, nærmere bestemt i Huesca-provinsen. Se mer: www.geoparquepirineos.com.
Alto Tajo og Molina de Aragón i Guadalajara Neste stopp er Alto Tajo og Molina de Aragón som er en naturpark som ligger rundt 200 km nordøst for Madrid, i provinsen Guadalajara. Det samlede området er på 4.000 km² som sprer seg mellom elvene Ebro mot sør og Tajo mot nord, noe som skaper en unik flora og fauna. Helt spesiell er den fossilskogen Aragoncillo og toppen av Alcorcón, mens det er aragonitt som er et fargeløst eller hvitt mineral med en kjemisk sammensetning tilsvarende kalsitt og som først ble beskrevet takket være funn i Molina de Aragón som først og fremst kjennetegner fjellene. Alt i alt kan 400 millioner år av jordens historie spores i området. Det har vært bebodd siden tidenes morgen, og her finnes steinalderkunst i huler og keltisk-iberiske festninger som gir verdifull innsikt i den keltiske kulturen. Se mer: www.geoparquemolina.es.
Cabo de Gata på det sørøstligste hjørnet Klippeformasjonene ved Capo de Gata har rundt 10 mill. år på baken. De er noen av de største magmaskapte fjellene i Europa. Cabo de Gata er sammen med kommunen Níjar et beskyttet område som utgjør Spanias sørøstligste hjørne. Navnet, som vanligvis oversettes med kattens gap, stammer fra agat som før i tiden ble utvunnet her. Gamle lavastrømmer, vulkanske topper, krater og forstenede strender utgjør alt i alt et steinørkenlignende landskap, til tross for at det er hjemstedet for flere en tusen endemiske plantearter. Ikke å forglemme noen av Spanias vakreste strender. Se mer: www.degata.com.
Sierra Norte i Sevilla Vi er her i Sierra Norte i Sevilla-provinsen, nord for selve byen. Fjellområdet strekker seg fra minen ved Cerro del Hierro til de kjegleformede granittklippene ved El Pedroso og Real de la Jara. Her finnes grotten Los Covachos der besøkende kan krabbe 26 meter under jorden i den tidligere jerngruva. I området har man også utvunnet marmor. På jordoverflaten sees et fint vannfall ved elven Huéznar som løper ut i Guadalquivir. Sierra Norte som antas å være opp imot 540 mill. år gammelt, forbindes med Sierra Morena. Området består også drøyt 170.000 hektar beplantet med bl.a. korkeik og mange, mange oliventrær, der gauper, kaniner og bukker gjemmer seg. Se mer: www.juntadeandalucia.es/medioambiente.
Det sentrale Katalonia og Montserrat For rundt regnet 36 millioner år siden var Katalonias innland dekket av hav. Vannet forsvant så smått, og etterpå oppstod en rekke fjellmassiver som i dag er nokså avsondret fra omverdenen i den ellers så tett befolkede regionen. Det katalanske lavlandet står som bekjent fortsatt åpent mot Middelhavet. Blant fjellene er Montserrat som takkede fjell som sees på bildet der klosteret har sneket seg med. I fjellene gjemmer grottene Toll og Salnitre seg der Antoni Gaudí skal ha funnet inspirasjon til den surrealistiske kirken La Sagrada Familia i Barcelona. Se mer: www.geoparc.cat/es.
Sierras Subbéticas i Córdoba Nok en gang er vi i Andalucía der Córdoba-provinsen er på den globale listen med sitt Sierras Subbéticas. Det er en fjellkjede laget av kalkstein som går langs grensene til naboprovinsene Jaén og Granada.
I løpet av årene har flere elver, inkludert elva Zambra, skapt bergarter med ofte anarkistiske formasjoner som skjuler vakre daler som El Bailon og utallige fallgruver i bokstavelig forstand, for eksempel gruver og sunkne grotter. Det er flere merkede turstier i området, bl.a. en som leder opp til Picacho de la Virgen de la Sierra som er et populært reisemål for pilegrimer. Fra toppene kan du på en klar dag Sierra Nevada. Se mer: www.andalucia.org.
Den baskiske kysten i Gipuzkoa 13 km av kysten i Gipuzkoa i Baskerland har gjort seg fortjent til en plass på European Geoparks Networks’ liste. Det er noen mildest talt sære klippeformasjoner som på teknisk språk kaldes «flysch» og som er en ren lekkerbisken for geolog-nerdene. Det er en grå, sedimentær, marinesteinart som er avsatt før og under Pyreneenes sammenfoldning, er fra tidene kalt sen kritt til tidlig tertiær. Flysch består av tynne lag av leirstein, sandstein og konglomerater med kornstørrelse som avtar oppover. Sedimentene er hovedsakelig avsatt av undersjøiske sediment-strømmer som kalles turbiditter. Fjellarten er vanligvis, som her ved stranden Itzurun, svært deformert. Se mer: www.geoparkea.com.
Villuercas, Ibores y Jara i Cáceres I den sørøstlige delen av Cáceres-provinsen i Extremadura finner vi fjellområdet med navnet Villuercas, Ibores y Jara. Når man akkurat har kommet seg over det, kan man rundt seg se et helt uventet landskap med forrevne fjelltopper, vakre daler med snirklete vannløp, blant annet Tajo og Guadiana. På områdets 2.544 km² store område vokser løvskogen og de allestedsnærværende oliventrærne samt steinroser. Denne floraen er gjengitt i geologien i grotten Castañar de Ibor som er erklært som nasjonalt monument, fordi stalaktitter og stalagmitter skaper formasjoner som med litt god vilje ligner trær og blomster. Se mer: www.geoparquevilluercas.es.
Øya El Hierro I 2011 var denne Kanariøya ofte på avisenes forsider på grunn av en ekstrem seismisk uro. Geologien er evig aktiv, en undersjøisk vulkan hadde utbrudd, og det var reelle muligheter for at El Hierro skulle få seg en ny naboøy. Det har som kjent ikke skjedd, men utbruddene var bare et avsnitt i den lange historien som startet for rundt 100 mill. år siden. Også den gang åpnet havbunnen seg og ut kom den magmaen som skapte øya. El Hierro er den minste av Kanariøyene, men også den mest fascinerende. Her finnes flere enn 500 vulkantopper mens den forsteinede lavaen gjemmer ca. 70 grotter. Se mer: www.geoparqueelhierro.es.
El Maestrazgo i Teruel Den geologiske rundturen slutter i Teruel i den sørlige delen av Aragonia. Her krysser elven Guadalope et vidunderlig virvar av fjell i El Maestrazgo. Elven har vært meddelaktig i å skape store høydeforskjeller, fra fjelltoppen ved Gúdar til dalene i den nedre dele av regionen. Området var en gang hjemstedet for dinosauren Elasmosaurus som skal ha vært et vaskekte monster på to tonn og med en ekstremt lang hals, samt andre dinosaurer fra den såkalte Jura-tidsalderen og fra krittiden. I dag kan man se sporene deres og finne inspirasjon til et mareritt inne blant fjellene i El Maestrazgo der det også er fornøyelse og fred å finne i stedets geologiske undere. Se mer: www.geoparquemaestrazgo.com.
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.