Månedsmagasinet på Costa del Sol
Velkommen til Rondas Desfiladero del Tajo

Velkommen til Rondas Desfiladero del Tajo

Millioner av mennesker har sett Ronda fra broen som har blitt som et symbol på Andalucia, foreviget i Hollywood filmer, internasjonale TV-annonser og selvsagt trillioner av selfies. Men nå har du også sjansen til å se fjellbyen nedenfra. Det Norske Magasinet inviterer deg på et vertikalt eventyr ned i dypet av Rondas kløft på den nyåpnede Desfiladero del Tajo.

Hele 1,8 millioner turister besøkte Ronda i 2023. Absolutt alle tok den obligatoriske turen i en konstant menneskekø over Puente Nuevo-broen, mens bare en bitteliten brøkdel dristet seg ned stien som går under den ikoniske broen. Men nå har La Ciudad Soñada (drømmebyen) fått en ny offisiell gangsti, El Desfiladero del Tajo, som bringer besøkende trygt og komfortabelt ned til Rondas dyp for å se klippebyen fra en helt ny vinkel.

Litt historie

Rondas Tajo er en 100 meter dyp og 70 meter bred standstein- og kalksteinskløft som elven Guadalevín skapte gjennom millioner av år. Litt etter litt har slitasje fra vann og erosjon av de bløte fjellartene skapt de utrolige klippeformasjonene som er unike ikke bare i Spania, men kanskje i verden. Elven var hovedarkitekten i dette mesterverket som ble erklært et andalusisk naturmonument i 2019.

Etter at den første broen med bare én bue raste sammen etter noen få år, begynte konstruksjonen av dagens El Puente Nuevo (den nye broen) i 1751. Broen som i sin tid var den dyreste i verden, sto ferdigbygd i 1793, bare noen år etter Rondas kjente tyrefektningsarena. Med sine 98 høydemetre var Puente Nuevo også verdens høyeste bro inntil 1839, da Caille-broen i Frankrike tok over denne æren.

Den originale stien ble gravd inn i den porøse klippeveggen på 1700-tallet for å bringe bygningsarbeidere og materiale ned til brofundamentene. I årevis har turister sneket seg ned den smale, ubeskyttede stien, men etter mange ulykker og årevis med søknader og byråkrati, har Ronda endelig kunnet åpne stien igjen, denne gangen utvidet med en trygg, bred steintrapp med gelender på begge sider. (Sprinkelgjerdet mot fjellveggen kunne godt ha vært løst på en mer estetisk måte, men ellers får man si at de har gjort en bra jobb.)

Så er det vår tur

Forbered deg på en uforglemmelig opplevelse rett i Rondas hjerte. Turen starter fra gamlebyens Plaza María Auxiliadora, hvor brede trapper fører en ned til la Casa de Manolillo, ruinen som nå har blitt restaurert til et besøkssenter med fine utsiktsplasser med benker og førsteklasses utsikt til broen. Her viser man billetten (som bør kjøpes på forhånd på nettet – se boks) og får utlevert hjelm og hårnett. Per i dag tillates bare 30 betalende besøkende om gangen og man har én time til å bese stien og ta bilder, så det er godt med tid og plass til alle.

På den 250-meter lange stien som ender ved broens fundament, kan man bli kjent med byens og kløftens historie ved å scanne QR-kodene på gjerdet. Ronda livnærte seg av El Tajo, som på et tidspunkt hadde tretten møller langs skrenten og fem møller nede i juvet, noen bruk helt inntil 1950-tallet. Som del av restaureringsarbeidet har man også ryddet rundt de gamle mølleruinenne, slik at tre av dem er mer synlige. “Jeg liker ikke å sammenligne el Desfiladero del Tajo med noen andre stier, for den er unik”, sier Rondas historiker og bykroniker, Faustino Peralta. “Dette er en historisk, geologisk, monumental, enologisk og kulturhistorisk natursti med mange egenskaper som andre stier ikke har.”

I dag stopper stien i bunnen av El Tajo, hvor broen og den intens blå himmelen åpenbarer seg over en. Deretter går turen opp igjen. Men dette er bare det første stadiet av el Desfiladero del Tajo. Om et par år vil besøkende kunne gå den fulle ruten på en gangsti under Rondas tre historiske broer – den nye broen fra 1793, Puente Vioejo (den gamle) fra 1616 og El Puente Romano, den aller eldste broen som sies å ha både romersk og arabisk opphav.

I mellomtriden er Desfiladero del Tajo en ny, unik aktivitet for hele familien. Men husk å bestille billettene så snart som mulig, for bare den første dagen nettsiden åpnet, solgte de 600 billetter.

Det anbefales å kjøpe billetter på forhånd på nettet: https://desfiladerodeltajo.info/

Maks 30 personer per time

Varighet: 60 minutter

Pris: €5


Åpningstider:

Vinter: 09.00 – 17.00 (mandag til søndag)

Vår/Høst: 10.00 – 20.00 (mandag til søndag)

Sommer: 10.00 til 14.00 og 18.00 ti 21.00 (mandag til søndag)

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.