Månedsmagasinet på Costa del Sol
Bautastein og megalittsirkler ved Evora og Portugals mest autentiske by Monsaraz

Bautastein og megalittsirkler ved Evora og Portugals mest autentiske by Monsaraz

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Den er som en middelalderby hvor tiden har stått stille. Monsaraz ligger med utsikt over Europas største kunstige innsjø, Alqueva. Innsjøen ble skapt ved at man demmet elven Guadiana som danner grensen mellom Spania og Portugal. Det er så mye vann i innsjøen, at den vanner hele Alentejo regionen. I tillegg er det Europas beste sted å se stjerner på en klar natt.

Bare 13 km. fra Evora i retning Guadalupe ligger noen av Europas eldste steinsettinger eller megalittsirkler (selv om de ikke er sirkelformet) og dem drar vi ut for å se. Stedet heter Cromeleque dos Almendres og man finner et lite informasjonssenter med plansjer og et korkhus ved innkjørselen til området. Det er  ikke tvil om at vi har med noe helt unikt å gjøre. Det bodde mennesker her i den tidlige steinalderen og de kunne det med stein, for megalittsirkelen Almendres er en helt unik steinsetting som ble bygd for 7.500 år siden. Stedet lå ubemerket inntil det ble oppdaget i 1960. Det er en gåte hvordan disse fortidsmenneskene kunne bakse rundt med tonntunge steiner og få dem anlagt på en forutbestemt måte. Når man ser steinenes plassering ovenfra, hvilket man kan på en av plansjene på siden, kan man se at det ligner et fotavtrykk av en venstre fot med 3 tær. Det er 63 m langt og 32 m bredt med 95 stein. Ganske utrolig. Det er et av verdens eldste og største steinalder monumenter, mye eldre enn Stonehenge i England og absolutt verdt et besøk. 

Vi går rundt mellom disse kjempesteinene og går i fantasien tilbake til den tiden da dette stedet hadde en stor symbolsk og hellig betydning. ”Foten” er anlagt slik at den står overens med solens posisjon ved jevndøgn (når dagene og nettene er like lange) Lengre nede ser vi en bautastein som også følger solretningen. Hva som egentlig har foregått her mellom steinene og hva det betydde, er en gåte. Uansett er det et spennende sted å besøke med en helt spesiell energi. 

Nå kjører vi videre til byen Valverde – bare 10 km unna – for å se verdens største ganggrav kalt Gran Dolmen de Zambujeiro. Man mener at den hører sammen med de tidligere nevnte megalittformasjonene og at denne hadde begravelsesformål. Kammeret er ca. 5 X 6 meter og inngangen er flankert med mindre bautastein. Engang lå det en stor flat stein over ganggraven, men den er nå plassert ved siden av og man har bygget et stygt metalltak over hele dolmen – sikkert for å beskytte mot regn, men pent er det ikke. I dag er dolmen et valfartsmål for new-agere og naturtilbedere, så folk kommer hit fra nær og fjern. Man kan gå rundt og kikke ned i graven ovenfra. Det er den eneste måten å kunne se inn i den, for inngangen er sperret med en port. 

Opplyste og oppmuntret kjører vi østover igjen i retning Spania for å se Monsaraz – Portugals mest opprinnelige by. Den ligger med utsikt over Alqueva innsjøen som er Europas største kunstige innsjø. 

Vi parkerer nedenfor byen, hvor det er adskillige parkeringsplasser og går inn via den østlige byporten. Vi er sultne så det første vi gjør er å lete etter en restaurant. Det er mange av dem, men i slutten av november har mange ferielukket, så da vi finner Restaurant Lumumba er vi lettet.  Her er det liv og røre. En travel kelner bærer en masse fine retter inn og finner oss et bord. Straks kommer det deilig brød, ost og oliven og roen faller over oss. Vi forteller at vi er vegetarer og verten utbryter: omeletto! Først får vi nydelig suppe, fulgt av omelett med poteter og salat, så alt er bra. 

Så er vi klare til å bese den veldig spesielle byen som regnes blant ’Portugals syv undere’. Byen har fire gater på langs og det samme på tvers. For å gi landsbyen en autentisk look har man satt opp figurer som skal ligne middelaldermennesker i deres daglige rutiner. Det lyder kanskje litt turistisk ut, men faktisk er det med på å pynte på bybildet. 

Vi går ned hovedgaten til kirkeplassen hvor to kirker ligger overfor hverandre og konkurrerer om besøkende. Den største kirken er ganske bar og beskjeden interiørmessig uten alt gullet vi så i Evora, som beviser at dette var en fattig by i Middelalderen. 

På plassen ligger også et fresko museum med en fresko fra 1400 tallet som ble tilfeldig oppdaget under ombygningen av rådhuset i 1958. Det er en meget velbevart fresko som viser Jesus med engler øverst og den onde dommer med et janusansikt nederst. Ved siden av står rikmannen som bestikker dommeren med penger. Jaha… et fint bilde av Middelalderens dramaer. 

Billetten (1 €) gir også adgang til det lille inkvisisjonsmuseet lengere nede i gaten. Muséet er bygget med jødiske midler og skal minne om den fredelige sameksistens som eksisterte mellom jøder, muslimer og kristne inntil slutten av 1400 tallet, hvor både jøder og muslimer ble kastet ut av Spania og Portugal. De viser en fin liten film på 8 minutter (bare på portugisisk)  hvor man kan se Monsaraz fra alle vinkler. 

Ved enden av gaten ligger den mektige borgen som ble bygd på 1300 tallet. I borgens senter er det laget en tyrefektningsarena. Det virker litt rart og det viser seg at den ble konstruert engang på 1800 tallet, da man tydeligvis hadde bruk for den form for underholdning. Fra borgmurene har man en enestående utsikt utover landskapet til alle sider. I dag brukes borgen som samlingspunkt for byfester.

Monsaraz bør oppleves – det er helt unik, liten, uforstyrret tidslomme. 

Vi skal bo i Monsaraz eller rettere sagt nedenfor byen, bare 1,3 km unna på det vakre landhotellet Horta do Coutada. Her er det skjønne rom med dyner og utsikt til en fin hage med en dam. Et dobbeltværelse koster 75 € med en super frokost. 

Fra hagen kan vi se enda en megalittsirkel og så snart vi er installert må vi ut og finne den. Den er bare 500 m unna, og nok en gang må vi beundre denne type steinsetting og tenke på menneskene som laget den. 

Heldigvis for oss serveres det te og kaker på hotellet på ettermiddagen og smørbrød om kvelden. Det er fint for oss som er så proppet at vi ikke orker enda et restaurantbesøk. I stedet får gode smørbrød i peisestuen ved 21 tiden.  

Bare 10 km fra Monsaraz ligger Centro Náutico de Monsaraz (eller Alqueva). Her kan man leie båt og seile på innsjøen. De har også en restaurant. I tillegg skulle det være ett av de beste stedene i Europa for stjernekikking, siden lysforurensingen er veldig liten her. Dessverre var det overskyet da vi var der, så vi fikk ikke sett noen stjerner.  Neste gang…   

Av Else Byskov

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet