Månedsmagasinet på Costa del Sol
La Donaira – ren luksus, ren natur & ren samvittighet

La Donaira – ren luksus, ren natur & ren samvittighet

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

De fleste luksushoteller av verdensklasse skjemmer bort gjestene sine og tilfredsstiller deres ethvert behov. Men kan et par netter vekk fra dagliglivets mas og kjas virkelig gjøre en forskjell? Hvis en helgeutflukt kan defineres som livsendrende, så må det være Finca La Donaira.

La Donaira er et miljøvennlig eksklusivt boutiquehotell som ligger på en enorm eiendom i den fjellrike Serranía de Ronda-regionen. Da den østerrikske eieren kjøpte stedet i 2002, var planene å etablere et internasjonalt gods for ridesport. I dag huser stedet 300 sauer, 200 høner, 61 sjeldne kyr, 32 geiter, ett dusin andalusiske esler, 30 bikuber og 82 fullblods Lusitanos-hester.

I 2005 begynte de med biodynamisk landbruk som nå produseres 95 % av alt som forbrukes på godset, både for mennesker og dyr. I fjor omfattet dette 5,488 kilo oliven (462 liter extra virgin olivenolje), 528 kilo mandler, over 2000 kilo Petit Verdot- og Blaufränkisch-druer og et svimlende 236 kilo med deres dyrebare, medisinske honning.

Legg bekymringene bak deg

Da hotellet åpnet i 2015, beskrev Vogue Spain stedet som ‘et av Spanias mest sjarmerende hoteller’. De er ikke de eneste som har priset denne fjelloasen, som gjenforener gjestene med naturen og minner dem om livets sanne gleder.

Selv før ankomst forstår man at man står foran et annerledes opphold. Bilen får stå igjen i landsbyen El Gastor, hvorfra man bringes til eiendommen i en jeep. God idé, siden det utrolige landskapet gjør at en lett kan slippe rattet…

Så snart vi kommer frem, tar La Donairas María Centeno med oss på en rundtur. “Dette er ikke noe vanlig hotell,” forklarer hun. “Vi vil at gjestene våre skal føle seg helt hjemme. Vi har ikke romnøkler, og gjestene kan spise ved samme bord.”

Hvis dette virker hippie-aktig, kan jeg forsikre at stedet er definisjonen på rural chic. Den hundre-år-gamle, hvitkalkede stallen har blitt utvidet og omskapt til et førsteklasses luksusanlegg med syv adskilte, generøse gjesterom. I tillegg har de to 50 kvadratmeter jurter (luksustelt) for de som foretrekker glamorøs camping, eller glamping, i temmet villmark.

Planleggingen av stedet er utført med bevisst lettsindighet, møblert med utsøkte franske bondeantikviteter, original samtidskunst og funky, retro-modernistiske detaljer.

Hvert rom har sin egen karakter. I den luftige Laura-suiten kommer grunnfjellet ut av gulvet, og den snøhvite madrassen i himmelsengen er dekket med saueskinn for som innbyr til syndefull søvn.

Jurtene har badekar signert William Holland, og alle rom har spesialdesignede dusjer og kraner, med velluktende såper og sjampo som er produsert på stedet.

Det biodynamiske null kilometer- kjøkkenet drives av den svenske kokken Fredrik Andersson og hans dyktige team.

Hjemmelagde bivokslys og vaser med villblomster gjør at enhver krok dufter av det søteste liv.

Fra Steinway-flygel til fullblodshingster

En slik naturperle kan inspirere til å søke seg en avsides benk for å meditere, men det mangler ikke på tilbud for aktive gjester. Hva med morgensol-hilsninger på yogaplattformen med utsikt over fjellene, en ridetur på en av de mange stiene, en sykkeltur for hele familien, et morgenbad i utendørsbassenget, en vandring rundt i urtehagen – eller å hente sitt eget frokostegg fra den frittgående hønseflokken?

På ettermiddagen kan du lære om naturlig hestehold fra stedets hestehvisker, Seamus. Siden han er sammen med dyrene helt fra de blir født og forstår deres intuitive kommunikasjon, vokser de opp uten stress og frykt. Lusitanos er ellers de eldste ridehestene i verden, og La Donaira verner denne tusenårgamle sterke, edle og følsomme hestesorten gjennom naturlig avling. Lusitanos er velegnet til dressurridning og en ideell partner for hesteterapi, som vi snart skal oppleve.

Bikubeseng eller yoga på hesteryggen?

La Donaira tilbyr alt som ethvert luksussted gjør, og mye mer. Den som virkelig trenger å koble av, kan prøve grounding – en type yoga med styrke-, balanse- og tillitsøvelser på hingsten Dante. Velferdsansvarlig Paula Król lar meg klappe og snakke med hesten før vi leier den til en inngjerdet ridebane, hvor jeg ledes gjennom enkle strekkeøvelser oppe på hesteryggen. Paulas beroligende stemme får meg til å puste roligere og følge det mektige dyrets naturlige rytme – med armene i vœret og lukkede øyne. Og jeg som trodde jeg var redd for hester …

Hvis ikke hesteyogaen har forvandlet deg, hva med en uforglemmelig meditasjon på en bikubeseng? Bekymret over bienes situasjon, begynte La Donaira med naturlig birøkting med fokus på bienes genetikk og immunforsvar. Man ser bikuber i trær, stubber og kasser, og tre av de siste er satt sammen for å lage den såkalte biesengen, som jeg skal legge meg ned på. (Hvordan kan jeg motstå noe så spennende?)

Vi nœrmer oss bikubene ikledt fullt birøkterutstyr. Etter å ha observert de arbeidsomme biene, beveger vi oss i slow-motion til baksiden av ‘sengen’, hvor jeg legger meg ned på en treplattform direkte oppå kubene. Når lokket lukkes (joda, det er noen pustehull …), føles det som om jeg har kommet inn i en summende, varm og svært levende, bekmørk bie-kiste. Når man har fått nok av denne bie-terapien eller ønsker å komme ut, er det bare å bare å løfte lokket. Jeg garanterer at det er det nærmeste du noen gang vil komme disse utrolige små skapningene, som er så essensielle for livet her på jorden.

Etter all denne aktiviteten fortjener vi litt pleie. Hva med en lavendelmanikyr eller en massasje med søt mandelolje i spaets perfekt tilbaketrukne lille massasjehytte?

Selv om La Donaira har plass til 22 gjester, føles stedet aldri overbefolket. Tvert imot vil du noen ganger lure på hvor de andre gjestene befinner seg, når du har hele spaet for deg selv. Du kan stadig oppleve å svømme mutters alene i det 21-meters evighetsbassenget, svette ensom i den ved-oppvarmede saunaen eller, hvis du er en gal skandinav som meg, hoppe solo uti isbassenget!

Innendørs finner man et Steinway-flygel, gitarer, en LP-samling og fulle bokhyller. Overalt er man omgitt av panoramavinduer med utsikt til grønne, blomsterenger og bratte fjell. Legg til ett glass av La Donairas 2010 biodynamiske Syrah-rødvin, og vips, så har man kommet til et jordisk himmelrike!

Da hotellet åpnet i 2015, beskrev Vogue Spain det som ‘et av Spanias mest sjarmerende hoteller.’

Japansk skogsbad, eselvandring og biodynamisk vinsmaking

Mens vi er inne på vin, så tilbyr La Donaira tre nye opplevelser for 2021. Den første er en vinsmaking, eller cata de vino, med La Donairas biodynamiske vinekspert og sommelier, David Raya Moreno. I det blomsterdekkede drivhuset inviterer han på en vinsmaking av biodynamiske viner for en engere krets, med temaer som middelhavsviner, en 6000-års reise fra vinens opphav i Georgia, bobleviner, andalusiske vinskatter og selvsagt, La Donairas egenproduserte viner.

I 2021 har esler blitt en del av La Donairas utvidede familie. Det tradisjonelle andalusiske eselet, med mer enn 3000 års historie, er truet med utryddelse. Med bare 800 registrerte dyr igjen, har godset nå viet seg til å beskytte denne arten og bringe kunnskap om dyrene, som har bidratt så mye til utviklingen av det spanske samfunnet. En annen opplevelse er derfor en naturvandring med de fredsommelige og kjærlige andalusiske eslene.

Shirin Yoku, eller skogsbading, startet i 1980-årene i Japan for å redusere stress og andre bivirkninger av å leve i et moderne samfunn, og nå tilbys denne formen for helsebringende skogterapi også på La Donaira. Målet er at gjestene skal få bedre kontakt med seg selv og naturomgivelsene, med guidede aktiviteter slik som pusteøvelser, meditasjon, sansing, bevist bevegelse, styrkeritualer og natursymbolikk. Bare å tilbringe én time i et skogsbad, vil redusere kortisolnivået (stresshormonet) i blodet, senke blodtrykket, fremme celler som motarbeider svulster og infeksjoner og balansere det parasympatiske og det sympatiske nervesystemet.

Null kilometers gård-til-gaffel-kjøkken

Kjøkkenet er hjemmets hjerte også på La Donaira. Her kan gjestene nyte sine måltider mens de observerer kokkene i arbeid. Om du velger å spise på kjøkkenet, i biblioteket, i stuen eller et sted i hagen, så dekkes bordet med vakre franske linduker, en rosmarinstilk og nypusset, antikt sølvbestikk.

Måltidene på La Donaira er et kapittel for seg selv. Den inkluderer et halvt dusin retter som ankommer som fargerike skulpturer på tallerkenen, toppet med mikrogrønnsaker og spiselige blomster. Det biodynamiske null kilometer- kjøkkenet drives av den svenske kokken Fredrik Andersson og hans dyktige team. Hvert måltid ender med la piece de resistance, en dessert uten sidestykke, som en hjemmelaget mandelsorbet med mandler plukket fra treet rett utenfor døren!

Til neste gang …

Å dele kunnskap er en del av stedets filosofi. De ansatte er som et FN i miniatyr og medvirker til La Donairas kulturelle mangfold.

«Man må være ganske kynisk for å ikke bli påvirket av dette stedet. Vi håper at La Donaira vil inspirere de som kommer hit til et sunnere og mer bærekraftig levesett,»sier María.

På La Donaira er miljøet alltid i hovedfokus. Det er en oppdagelsesferd uten sidestykke – bare å komme hit føles terapeutisk. Besøket er over, men vi kan garantere at dette ikke er farvel, men Hasta Luego! Til neste gang, La Donaira!

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet