I høst og fram til 17. januar setter vår verdenskjente maler Edvard Munch sitt preg på kunstmetropolen Madrid. I Museo Thyssen-Bornemisza vises utstillingen «Arquetipos» med 80 av kunstnerens sentrale verker.
– Jeg er positivt overrasket over den store interessen for Edvard Munch. Hver eneste dag året rundt finnes det omtaler av maleren i spanske medier, og i verdenssammenheng registrerer vi årlig 30.000 oppslag om ham. Det sier en glad og fornøyd direktør ved Munch-museet i Oslo, Stein Olav Henrichsen, som i anledningen åpningen av «Arquetipos» (Arketyper) hadde tatt turen til den spanske hovedstaden. Interessen for den nye Munch-utstillingen er stor i Madrid. Godt over 100 journalister og kunstkritikere deltok på pressevisningen og pressekonferansen i forkant av åpningen 6. oktober. Alle de store avisene og fjernsynsstasjonene hadde møtt fram, i tillegg til Det Norske Magasinets utsendte.
Alle har et forhold til Munch – Edvard Munch berører oss, barn som voksne. Han behandler de grunnleggende utfordringene i våre liv og skildrer det menneskelige sjelslivet. Alle har et forhold til Munch, hevder Henrichsen. At interessen for den norske maleren er stor rundt om i verden, viser også alle invitasjoner og henvendelser som direktøren får om framtidige utstillinger. – I fjor fikk vi 120 slike henvendelser, forteller direktøren som etter åpningen av utstillingen i Madrid dro rett videre til Kina for å diskutere rammene for en ny utstilling der. Også prismessig er Edvard Munch er på topp. Henrichsen forteller at han for et par år siden var til stede under en kunstauksjon i New York. Der ble én av utgavene av Skrik solgt for 120 millioner dollar!
80 verker På høstens utstilling i Madrid vises 80 av Munchs verker, både malerier og grafikk. Halvparten av verkene er hentet fra Munch-museet i Oslo. Resten er lånt ut av museer og privatpersoner verden rundt. Thyssen-museet sitter – som eneste spanske museum ¬– på flere av den norske kunstnerens verker som er med i utstillingen. Munch-utstillingen er orientert rundt ni temaer og spenner over melankoli, død og panikk, via melodrama og natt til kvinne, nakenhet, vitalisme og kjærlighet. Hvert tema er representert med mellom fem og 12 verker. – Alt som er viktig i kunstnerens virke, er med her, sier direktør Stein Olav Henrichsen som berømmer utvalget som kurator Paloma Alarcó ved Thyssen-museet i samarbeid med Munch-museets egen Jon-Ove Steihaug har stått for.
Vil skape bredde Det er ikke til å komme bort fra at i verdenssammenheng er nok «Skrik» Edvards Munchs meste kjente verk. Bildet er også representert på utstillingen i form at et lite trykk med samme motiv. – Alle kjenner «Skrik», sier Henrichsen og forklarer at når målet er å vise bredden i Munchs produksjon, prøver man å fokusere også på andre av hans sentrale motiver og verker. Munch var aktiv kunstner gjennom 60 år og hadde en enorm produksjon. – Han malte helt fram til han døde i januar 1944, 80 år gammel. Hele tiden drev han med eksperimentering og prøvde ut nyte teknikker. En unik kunstner, mener direktøren ved Munch-museet.
Nå starter byggearbeidene Denne høsten starter de første byggearbeidene på tomta i Bjørvika i Oslo som er pekt ut til å huse det nye Munch-museet. I 2019 skal det står ferdig, – om alt går etter planen, legger Henrichsen til. Totalprisen er 2,7 milliarder kroner. At det er en spansk arkitekt, Juan Herreros, som har tegnet Lambda som ble vinneren i konkurransen om det nye museet, har nok betydd en del for spanjolenes interesse for Edvard Munch, mener direktøren. Og interessen for Munch ble nok ikke mindre av planene for det nye Munch-museet i Oslo også ble vist fram på Thyssen-Bornemisza for to år siden.
Nye Munch – et drømmemuseum Direktør Henrichsen legger til at med 25.000 kvadratmeter blir det nye Munch-museet fire og en halv ganger større enn dagens museum fra 1963 på Tøyen i Oslo. Munch-museet sitter i dag på 28.000 verker av Munch, omtrent 2/3 av malerens samlede produksjon. Henrichsen ser fram til å kunne vise fram flere av kunstnerens verker og samtidig samarbeide tettere med andre museer verden rundt når det nye museet står ferdig. – Dette blir et drømmemuseum, sa Stein Olav Henrichsen som avsluttet sitt innlegg på pressekonferansen i forbindelse med utstillingen med å ønske det spanske folk hjertelig velkommen til det nye Munch-museet når det står ferdig om fire år.
Edvard Munch
Født 12. desember 1863 på Løten. Død 23. januar 1944 på Ekely.
Ligger begravet på Vår Frelses Gravlund i Oslo.
Var maler og grafiker og er den eneste norske maleren med ubestridt verdensberømmelse.
Munch var en tidlig representant for ekspresjonismen.
Debuterte i 1883 med et maleri på Industri- og Kunstutstillingen, og samme år stilte han ut på Kunstnernes Høstutstilling i Kristiania.
Våren 1889 hadde han sin første separatutstilling i Kristiania med 109 malerier og tegninger. Dette var bakgrunnen for at han fikk Statens kunstnerstipendium for å studere i Paris.
Hadde sin første utstilling i Berlin høsten 1892.
Ble i 1908 lagt inn på nerveklinikk i København etter et nervøst sammenbrudd i forbindelse med høyt alkoholforbruk og utagerende oppførsel.
I 1916 kjøpte Munch eiendommen Ekely i Aker, nå Oslo, der han ble boende til sin død.
I 1897 kjøpte Edvard Munch sommerstedet i Åsgårdstrand, og hit kom Munch tilbake nesten hver sommer i mer enn 20 år. Verker som «Pikene på broen» (1901), «Melankoli» (1892), «Stemmen» (1892), «Sjalusi» (1895) og mange flere er malt i eller har motiver fra dette småstedet.
På sin 70-årsdag i 1933 ble Munch tildelt storkorset av St. Olavs Orden.
Munch-museet på Tøyen i Oslo sto ferdig til hundreårsjubileum i 1963.
Etter hans død viste testamentet fra 1940 at hele hans kunstneriske produksjon og alle hans litterære arbeider skulle tilfalle Oslo kommune.
Nåverdien av hans gave er anslått til flere titalls milliarder kroner.
1. januar 2015, 70 år etter Munchs død, ble alle hans kunstverk fri for copyright.
Planlagt vedlikeholdsarbeid:
Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.