Mar Menor betyr ´mindre hav´, men det er faktisk snakk om en saltvannslagune som er større i volum enn Randsfjorden. Lagunen som ligger i Murcia-regionen litt øst for Cartagena, er Spanias største med et overflateareal på 135 km2. Lagunen har en kystlengde på 70 km. og relativt grunt vann, som på visse steder kan bli opptil syv meter dypt. Lagunen er adskilt fra Middelhavet av en 22 km. lang landtunge, halvøya La Manga (ermet) som på visse steder er under 100 meter bred. Lagunens vann er veldig saltholdig, og pga. sin store bæreevne er det et populært sted å svømme og dyrke vannsport, som f.eks. windsurfing.
På denne landstripen har det blitt bygd en nesten utrolig mengde hoteller, og i høysesongen som inkluderer juni, juli og august, stiger innbyggertallet på La Manga fra 14 000 til over 200 000 mennesker. Det Norske Magasinets utsendte besøkte stedet og ble lettere forferdet.
La Manga deles av én eneste vei, la Gran Via, som alle som besøker landstripen må kjøre på. Den er derfor sterkt trafikkert med mye køer i høysesongen. Da vi kom i mai, var det relativt få besøkende. Vi hadde valgt å bo på Hotel Los Delfines som tross ‘lavsesongen’ var nesten fullbelagt. I resepsjonen opplyste de at hotellet er fullt året rundt, fordi de samarbeider med de offentlige spanske pensjonistturene (Emserso) som tilbyr et fem-dagers opphold i La Manga til veldig rimelige priser, alt inkludert. Da vi kom, fikk vi tilbudt halv pensjon, som betød at vi for 10 € pr. person kunne få kveldsmatbuffet sammen med de andre pensjonistene.
Men vi startet besøket vårt med å kjøre helt ut til enden av landtungen, for å se hvordan det så ut ved åpningen, altså der den ender i sør. Jeg hadde forstilt meg en slags havn, men landtungen ender i stedet i fuglereservatet Las Salinas de San Pedro. Her danner en del naturlige kanaler åpninger ut til Middelhavet. Kanalene er altfor grunne til båter, så her har vadefuglene yngleplasser og kan utfolde seg i fred og ro. Fra romertiden og helt opptil 1960-tallet ble det utvunnet salt her, men ikke nå lenger, da fuglene skal ha området for seg selv. Rett sør for fuglereservatet er det gravd en kanal, slik at mindre båter kan komme inn og ut av Mar Menor. Her ligger det en liten lystbåthavn med navnet Puerto Deportivo Tomás Maestre. En snodig bro fører over kanalen Gola del Charco, og den er så bratt, at vi nesten ikke våget å kjøre over den. Mellom kanalen og fuglereservatet er det et stort byggeprosjekt i gang med en liten ‘kanalby’ med navnet Veneziola. På papiret ser det ganske OK ut, men prosjektet har visstnok stoppet opp.
Lenger borte ligger La Mangas lystbåthavn som er ganske stor og godt besøkt. Det finnes ellers 33 strender og en ufattelig mengde hoteller og leilighetsbygg. Den ene mer merkelige bygningen etter den andre står på rad, så man vet ikke om man skal le eller gråte. For eksempel ser vi en stor bygning med leiligheter utformet i borgstil. Det er her noen av oss ville ha spurt: Har det vært en arkitekt til stede?
Men hva er så attraksjonen ved La Manga de Mar Menor? Jo, det er de fine strendene som ligger på begge sider av den smale landstripen. Spesielt strendene på Middelhavssiden er lekre, med ren, hvit sand. Selve lagunen er et populært utfluktsmål for windsurfere pga. det grunne vannet. Det er også et bra sted for padlebrett, mens man på Middelhavssiden kan surfe med brett. I sørenden av lagunen finner man enda en liten halvøy, Cabo de Palos, hvor det ligger et fyrtårn som man kan besøke.
I selve Mar Menor ligger det fem fredede øyer som er vakre å se på, og det er båtutflukter til den største, Isla del Baron. Det arrangeres også seilturer i mindre båter på Mar Menor, og man kan leie vannscootere og kajakker. Et bredt utvalg av restauranter og et vilt natteliv visse steder tiltrekker også festglade turister. Med ingrediensene sol, strand, natteliv og moro samt billige priser og vannsport, tiltrekker stedet mange feriegjester. Men i motsetning til de fleste spanske byer er La Manga blottet for en historisk bykjerne og et bysentrum. Det er bare en lang vei med masse bygninger på begge sider. Man kan ellers ta en lokalbuss ut til enden av landstripen og mange hoteller tilbyr også utflukter til Cartagena, Murcia og Calasparra.
Når man ikke ser havet til daglig, er det selvsagt en attraksjon å komme inn på et hotellrom hvor man har utsikt til hav på begge sider. Og så er det hotellprisene: et dobbeltrom fås for 40 € i lavsesongen, og leiligheter er også billige. For langt under hva en leilighet koster på Costa del Sol, får man en stor leilighet med panoramautsikt til to hav.
I 2024 har en storstilt miljøplan reddet Mar Menor, som i 2016 var nær ved økologisk kollaps p.g.a. oksygenmangel i havet grunnet forurensing fra turisme og jordbruk. Flere tonn med død fisk ble plukket opp fra havet til stor bekymring for lokalbefolkningen, og et vakkert syn var det jo ikke. Etter voldsomme protester i 2019 ble Mar Menor i 2022 opptatt på en liste over naturområder som har vernerett, på samme linje som beskyttelsen man gir visse dyrearter. Dermed ble Mar Menor Europas første beskyttede økosystem (det er flere av dem i f.eks. Sør-Amerika). Disse områdene har en lang liste av rettigheter som må respekteres, og det er en god nyhet for alle truede naturområder.
Da vi besøkte stedet, så alt ut til å være i den skjønneste orden. Strendene var rene på begge sider uten søppel i vannkanten, og store mengder vadefugl spradet rundt på naturreservatet og ante fred og ingen fare. Så vi må bare håpe at disse tiltakene kan være et eksempel til etterfølgelse for andre truede naturområder verden over.
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001