Månedsmagasinet på Costa del Sol

Så satt jeg igjen i en situasjon som jeg kjenner igjen og som jeg altfor lett havner i når jeg er stresset, trett, lei, sint, frustrert eller lignende. Jeg finner på en unnskyldning for å gå til godteskuffen. For å være ‘snill mot meg selv’ når jeg kommer hjem, havner det også plutselig en pose vingummi og et par sjokoladeplater i sekken og for sikkerhets skyld, (fordi det kan jo komme uventede gjester…), havner også et par poser småkaker sammen med alt det søte.
Fordi jeg har vært igjennom situasjonen så mange ganger, får jeg raskt orden på meg selv, får tatt den utløsende faktoren opp til revisjon, tar meg en pakke krom og stopper fullstendig med sukkerholdige matvarer og alkohol og finner derved tilbake til min gode og glade hverdag.
Mange av oss har mer eller mindre dette sukkersuget, og hvis den tar overhånd, må det handles før det blir alvor.

En ond sirkel
Store variasjoner i blodsukkeret eller glukosekonsentrasjonen kan være veldig belastende. Lavt blodsukker hvor glukosekonsentrasjonen ofte faller under normalt, kalles for hypoglykemi, mens det motsatte – forhøyet glukosekonsentrasjon – kjennetegnes av høyt blodsukker, og da har vi en diabetes. Det er ikke bra for kroppen å ha høyt blodsukker, så kroppen forter seg å utskille insulin som får sukkeret inn i cellene for å bli omdannet til energi. Skjer det i for stort omfang, stresses kroppen.
Når vi spiser matvarer med høyt sukkerinnhold, skjer det en overreaksjon som fører til en overproduksjon av insulin når det gjentas over tid og et fall i blodsukkerkonsentrasjonen som raskt blir lavere enn den var før inntaket av de sukkerholdige matvarene. Så forter vi oss å spise noen raske karbohydrater igjen, og så har vi den vonde sirkelen.

Symptomer
Symptomene på for lavt blodsukker kan være mange. De mest vanlige er panisk angst, irritabilitet, søvnløshet, glemsomhet, ubesluttsomhet, svimmelhet, trang til søtsaker eller alkohol, allergi og at man føler seg dårlig, evt. skjelvende hvis det ikke spises til vanlig tid.
Mange andre lidelser, f.eks. sopp, feilernæring, forgiftninger (f.eks. tungmetallforgiftning), allergi og ubalanse i tarmfloraen overlapper for lavt blodsukker og kombinerer seg med den. Alle alkoholikere har blodsukkerubalanser.
Et lengevarende og ubehandlet for lavt blodsukker kan være medvirkende til en biologisk degenerasjon med et sluttresultat som kan utvikle seg til diabetes, gikt, hjerte- og karsykdommer eller kreft osv.
Bukspyttkjertelen er et organ som hele tiden kommuniserer med de andre kjertlene i kroppen. Er det uorden i bukspyttkjertelen som for eksempel for lavt blodsukker, påvirker det også de andre kjertlene som binyrer, kjertler i hjernen, skjoldbruskkjertelen osv. Det er litt uhyggelig, så jeg understreker sterkt hvor viktig det er å sørge for å ha et velbalansert blodsukker.
De langsomme karbohydratene som f.eks. grønnsaker og korn, utløser en langsommere blodsukkerøkning som ikke belaster bukspyttkjertelen i samme grad.
Det jobbes i dag mye med glykemisk indeks som opplyser om karbohydratets belastning på blodsukkeret. Karbohydrater som raskt spaltes og opptas i blodomløpet, har den høyeste glykemiske indeksen, mens karbohydrater som opptas langsomt og gradvis frigir glukose til blodomløpet, har den laveste glykemiske indeksen.

Kosten
Kroppen vår er ikke skapt for å håndtere store mengder enkle, eller som det også kalles, høyglykemiske karbohydrater som sukkerholdige matvarer, godteri, sukker, brus, hvitt mel, pasta, osv.
Det gjennomsnittlige nordmanns årlige sukkerforbruk gikk ned fra 43 kilo til 24 kilo fra år 2000 til 2018. Det er nå på rundt 19 kilo per innbygger per år, som likevel er skremmende. Sukker er vanedannende, som narkotika. Blodsukkeret påvirkes av hva vi spiser. Når vi spiser sukker, godteri, kaker med hvitt mel, øker blodsukkeret raskt, derfor kalles det de raske karbohydratene.
Konsentrert sukker drenerer kroppen for mange livsviktige stoffer, bl.a. vitaminer og mineraler. Disse stoffene medvirker når sukker og alkohol og andre raske karbohydrater skal omsettes i kroppen. Disse matvarene inneholder så godt som ingen av de nødvendige vitaminene og mineralene som skal til for å bryte ned og forbrenne disse tomme kaloriene, så kroppen må lete andre steder for å hente vitaminene og mineralene. Er det en langvarig tilstand, blir kroppens lagre av disse livsviktige stoffene uttømte, så på den måten kan du faktisk spise deg til vitamin- og mineralmangel. Det krever bare at du drikker alkohol og spiser hvitt brød, masse godteri, kaker, osv.
Når du selv vil gjøre en innsats for å stabilisere blodsukkeret, krever det tålmodighet og viljestyrke, men innsatsen er verdt det i form av større velbehag som du allerede vil begynne å merke etter første uke.
Sørg for 5 – 6 små måltider daglig uten sukkerholdige matvarer og andre raske karbohydrater som f.eks. sukker og andre søte saker, hvitt brød, tørkede frukter og alkohol. Du må også unngå syntetiske søtningsstoffer som utløser trangen til søtsaker. Vær også oppmerksom på innholdet av naturlig sukker i frukt og grønnsaksaft. Et glass gulrotsaft kan virke som et stykke marsipan. Selv om grønsaker er sunt, så tynn ut saften nokså mye for at den ikke skal provosere blodsukkeret. Det er aller beste er å drikke vann – gjerne to liter daglig. Grapefrukt- og appelsinjuice er som regel bedre enn f.eks. epler, druer og annen søt juice. Grønnsaksafter med melkesyre, f.eks. selleri og surkål stabiliserer blodsukkeret, men bør likevel tynnes ut.
Pass på kaffe og te (også urtete) som kan virke dehydrerende. Å være lettere dehydrert kan nemlig gi de samme symptomene som blodsukkerproblemer gir. Er du ‘saltspiser’ så skjær ned på det.
Har du barn, så sørg for at de får en ordentlig, solid frokost. Etter min mening starter altfor mange barn dagen med en altfor enkel frokost som kan gi konsentrasjonsvansker på skolen. Sørg for å gi dem noen små blodsukkerstabiliserende mellommåltider. Skoledagen er ofte lang, krevende og stressende. Et sunt og velsmakende mellommåltid oppleves som en liten oase i en presset hverdag.
Hirse, bokhvete og havre er svært blodsukkerstabiliserende og kan være veldig bra å lage til en morgengrøt. På toppen kan du putte litt valnøtter og/eller mandler, samt en blanding av solsikke, gresskar, sesam, m.m. Det er veldig blodsukkerstabiliserende og næringsrikt. Tilføy en smørklatt på midten eller en skvett linfrøolje. Blir det litt til overs, smaker grøten også god kald som et lite ettermiddags-mellommåltid, evt. med litt kanel, revet eple og nøtter og kokosmel. Spis det evt. med litt fløte eller plantemelk f.eks. usukret soyamelk. Kan du ikke kjøpe disse melketypene uten sukker, så lag det selv f.eks. med sesam, solsikke, mandler.
Spis godt med proteiner og husk de gode fettstoffene både i form av plante- og fiskeoljer. Det gir god metthetsfølelse. Spis dessuten gode grønnsaker og grove karbohydrater.

Kosttilskudd
Sørg for å ta et sterkt vitamin/mineralprodukt. Dessuten kan du alt etter behov ha nytte av tilskudd med noen av de nedenfor nevnte produktene.
Krom er et livsnødvendig spormineral. Det er med på å stabilisere blodsukkeret. Det aktiverer insulin og har derfor betydning for forbrenningen av glukose til energi. Det regulerer både for høyt og for lavt blodsukker. Det motvirker trangen til søtsaker. Det styrker immunsystemet og medvirker til å forebygge kreft. Eksperter mener at vi behøver ca. 200 mcg krom daglig, og det anslås at gjennomsnittsnordmannen får ca. 50 mcg krom i kosten daglig. Krom må inntas i organisk form for at det skal være lettopptakelig, og opptaket hemmes av jern, kalk, sink og titan.
Igjen, vær oppmerksom på barna dine. Det har nemlig vist seg at krominnholdet hos barn faller etter 10-års alderen hvis de spiser usunn kost, bl.a. med altfor store mengder hvitt sukker. Så er banen lagt for blodsukkerubalanse, alkoholisme og andre problemer.
Sink er ofte en mangel hos folk med for lavt blodsukker. Sinkmangel kan gi symptomer på for lavt blodsukker fordi det inngår i insulinproduksjonen. Det er også et livsviktig spormineral. Alkoholikere mangler ofte sink. Er du vegetar, må du være spesielt oppmerksom på å få tilstrekkelig med sink.
Magnesium er med på å avbalansere insulinsekresjon.
Det er ofte mangel på mangan ved blodsukkerlidelser fordi det har en viktig rolle i sukkerstoffskiftet, så sammen med krom er det med på å regulere blodsukkeret.
Det er fundamentalt med et bredspektret B-vitamintilskudd. Generelt er de viktige for omsetningen av karbohydrater og med på å regulere bukspyttkjertelfunksjonen.
C-vitamin er ekstra viktig for deg hvis du er storforbruker av brus, godterier, kaker og sjokolade fordi C-vitaminer konkurrerer med sukkerstoffer om landingsplassene i cellene. Evt. tas Biosyms Omni C som både inneholder magnesium, kalsium og C-vitamin.
Planteoljer og fiskeoljer kan det være en god idé å supplere med, evt. i en kombinasjonsform som Epa-gla + som inneholder omega 3 – 6 – 7 – 9. De gir en god metthetsfølelse slik at du ikke så lett faller for søte fristelser.

Tips
Det finnes mange legeurter, akkurat som diverse myse-produkter og aminosyrer, som kan være en hjelp
• Hold på normalvekten
• Unngå insektmidler
• Unngå både mentalt og fysisk stress
• Unngå mest mulig stråling fra dataskjermer og andre apparater som tapper kroppen for mineraler
• Bli evt. undersøkt for tungmetalforgiftning –spesielt kvikksølv, bly og kadmium
• Hvis du lider av allergi, må du ta det i betraktning når du går i gang og hjelper deg selv.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.