Månedsmagasinet på Costa del Sol
Der tiden (nesten) står stille

Der tiden (nesten) står stille

alt

Lei av stress og mennesker rundt deg på alle kanter? Prøv Moclinejo, en liten søvnig landsby oppe i høyden, knappe 20 minutter fra Málaga!

Du kan ikke ta feil, for når du er framme ved den gigantiske byportalen, klart inspirert av maurisk byggeskikk, er du framme i Moclinejo. Du kan likegodt parkere bilen her, først som sist, for denne lille pubelo blanco´en er på ingen måte skapt for biler.
Selv fiskehandleren som kommer på besøk fra Velez-Malaga fem dager i uken, har skjønt poenget. Han parkerer bilen rett innenfor byportalen, midt i veien, og slår opp dørene til sitt rikholdige vareutvalg, direkte fra fiskehavnen i Caleta.
– Å prøve meg med bil gjennom de trange smugene eller trappene i denne pueblo´en tør jeg ikke, sier han.

Rolig idyll
Hvor er alle menneskene, spør du kanskje der du spaserer gjennom de trange smugene og tar deg innover og oppover i den lille byen. Du titter inn i sjarmerende og blomsterpyntede patioer og ned på bolighusene og terrassene som ligger oppå hverandre. Det virker som om innbyggerne gjør sitt beste for å skape en trivelig ramme rundt boligene. Fra en liten og åpen stall, midt i sentrum, lyder et lite vrinsk. En hest nysgjerrig på deg. Smiler den ikke til oss? Men menneskene, hvor er de?
alt
Jo da, de finnes. Faktisk bor det 1.264 mennesker i Moclinejo. Du treffer noen av dem når du kommer fram til byens storstue, den brosteinbelagte Plaza de España. Innerst på plaza´en ligger to koselige barer med servering både ute og inne, og vegg i vegg ligger pueblo´ens rådhus. I barene får du alt fra frokost, via lunsj, videre til kveldsmåltid og tapas. Et naturlig samlingspunkt for folk i Monclinejo.

På bodega-jakt
Vi hadde hørt om byens stolthet, et vinmuseum og en bodega som har utmerket seg. Blant annet stakk bodegaens rødvin, ”El Lagar de Cabrera”, av med gullmedalje under den internasjonale vinfestivalen Bacchus 2008 i Madrid.
– Ta en prat med han der borte, sier camareroen på baren Reyes, innerst på Plaza de España. Han peker mot tre eldre menn som sitter og prater på en benk.
– Ja, det er jeg som driver både museet og den lille bodega´en, sier Antonio Muñoz. Han smiler og ber oss følge med opp i en av bakgatene. 50 meter oppe i gata, vinker han oss med ned i kjelleren.
alt
Antonio Muñoz er stolt veiviser gjennom vinmuseet. Han har mange historier på lager.

Rom på rom
Vi vandrer gjennom rom etter rom, opp og ned trapper, der Antonio viser fram gamle druepresser og alt annet av tenkelig og utenkelig hjelpemidler, verktøy og utstyr som har vært i bruk i de mer enn 100 årene familiens hans har dyrket druer og framstilt vin her i området.
– Jeg håper og tror at sønnen min vil fortsette å produsere vin, slik min far og hans far har gjort siden før 1900-tallet, smiler Antonio.
At bodegaen ”Dimobe” er liten, er Antonios ord. Men når bodegaen produserer og omsetter 160.000 liter søt vin per år og dessuten tilbyr både røde- og hvite viner, høres det for oss nordboere ikke akkurat lite ut.

Søtt er godt
I et eget lokale, tvers over gaten, har Antonio et eget vinutsalg der du kan kjøpe alle kvaliteter og typer vin som bodegaen produserer. Her vanker det også smakprøver på de fleste vintypene.
– Prøv denne, sier Antonio og tapper opp et lite drammeglass med søt vin.
– Brygget på vår kjente Muskatell-drue, kommenterer han. Vi faller pladask og kjøper både en flaske med søt vin og en med rødvin.
Antonios bodega er populær, og hver helg stanser gjerne et par – tre busslaster med besøkende i Moclinejo for å se og høre om vinproduksjon og ikke minst smake og handle vin til eget forbruk.
– Det er i grunnen mer enn nok å gjøre, smiler Antonio.
Maurisk historie
Moclinejos historie er uløselig knyttet til maurerne. Det finnes det fortsatt mange eksempler på. Der vi tusler nedover i pueblo´en, dukker kirken Santa Maria opp. Den ble påbegynt på 1500-tallet. Det vakre klokketårnet og den fargede taksteinen vitner om at her må maurerne ha vært med og påvirket arkitekturen.
Men vi skal videre, til byens hotell. Det ligger utenfor selve byporten på en høyde med fritt utsyn i alle retninger.
– En fantastisk utsikt, kommenterer camarero´en da vi har satt oss til rette på den store uteserveringen; – Hit kommer folk til lunsj eller for bare for å ta noe kjølig drikke. Så blir de sittende og kikke ned mot Middelhavet der nede, sier camarero´en og ber om unnskyldning for det lett overskyete været.
alt
Vi tror ham. For skyene til tross, her vi står på 450 meters høyde over havet, har vi god sikt og kan vi se ned og utover de bølgende åssidene som er dekket med oliven- og mandeltrær og vindrueranker og samtidig ane at langt der ute mot sør befinner Middelhavet seg.
Hotellet har 12 rom, bar, restaurant og basseng og er det naturlige samlingspunkt når innbyggerne i Moclinejo, moclinejenses eller conejos, har noe de skal feire.


Blodig historie
Som i så mange andre pueblos i Andalucia, er Moclinejos historie tett knyttet til striden mellom maurerne og de kristne. Fortsatt brukes navnene ”Hoya de los Muertos”(De dødes grav) og ”La cuesta de la matanza”(Slaktebakken) om stedet der det i 1482 sto et blodig slag mellom nettopp maurerne og de kristne.
I følge legenden slo Muley Hacén(kongen av Granada) seg ned i Málaga etter å ha lidd nederlag overfor sønnen, Boabdil. Fra Málaga angrep Muley Hacén de kristne områdene i Antequera. Dette ville den kristne kommandanten i Antequera få slutt på. Han utrustet en hær på nesten 4.000 mann og startet marsjen mot Málaga. På veien plyndret de en rekke mauriske pueblos. I Moclinejo forskanset de lokale maurerne seg i byens festning. Herfra kunne de se hvordan byen deres ble brent ned. I raseri åpnet de portene og ovenfra angrep maurerne de kristne med steiner og trær. Det ble et blodig slag der de kristne til slutt led nederlag.

Slik kommer du til Monclinejo:
Kjør til Rincón de la Victoria, følg pilene videre innover i landet til Benalgabón. Herfra følger du pilene videre til Monclinejo.

Les mer om Moclinejo; www.moclinejo.es(byens offisielle hjemmeside, på spansk).

Mat
I Moclenjo er særlig den lokale gazpachuelo(suppe med majones) og sopa de maimones(hvitløkssuppe) populære retter. Til dette drikker du den lokale muskatell-vinen.

Les mer om hotell La Axarquia: www.la-axarquia.com/hotelaxarquia.
Tlf.: 952 400 507, Fax 952 400 641, e-post: info@hotelaxarquia.com. Hotellet åpnet i 2000, har 12 dobbeltrom, restaurant, bar og basseng. Stilen er klassisk andalusisk.

Kartlink: http://maps.google.com/maps?f=q&source=s_q&hl=no&geocode=&q=moclinejo,+spain&sll=37.0625,-95.677068&sspn=36.726391,92.8125&ie=UTF8&ll=36.859845,-4.236603&spn=0.580153,1.450195&z=10

Av Arne Bjørndal

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.