Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det gjør så vondt i tennene mine!

Verk og smerter i tennene skyldes at nerver i tannen blir irritert eller er betente. Av og til kan det være vanskelig å vite helt sikkert hvor betennelsen sitter. Om du tror at du har vondt i en spesiell tann, kan det godt være nabotannen som er årsaken til verket. Det kan til og med være vanskelig å avgjøre om betennelsen sitter i over- eller underkjeven. Til og med betennelser i tannkjøttet kan av og til kan av og til føles som smerte eller verk i tennene.

Årsaker
Nye fyllinger
Det er dessverre nokså vanlig at man har smerter etter at man har fått en ny fylling. Spesielt gjelder dette plastfyllinger. Det tar en stund før plastfyllingen har stabilisert seg.
Smerter kan føles i et par uker, noen ganger over lengre tid. Så lenge det går rett vei – altså at smertene minsker litt hver dag – kan du være rolig, men blir det ikke bedre, synes jeg du skal ringe tannlegen din.
Vanligvis forsøker man som første tiltak å slipe litt på tannen for å se om den på denne måten kan bli symptomfri.
Det finnes også en liten mulighet for at fyllingen kan ha sluppet festet, den må i så fall gjøres om (gjelder plastfyllinger, ikke amalgam).

Tanngnissing/tannpress

Man kan også få tannverk og smerte i en tann om den blir overbelastet gjennom f.eks. tanngnissling eller press mot tennene. Ofte kan tannlegen oppdage det ved at man ser slipespor på tennene eller i fyllingene. Behandlingen kan da bli at man sliper på tennene slik at de passer bedre sammen eller ved at man bruker en bittskinne som tannlegen lager og som avlaster bitter.

Karies
Karies eller hull i tannen er en annen grunn til at tannens pulpa (bløtvev som befinner seg i tannens sentrale hulrom) er irritert.

Blottede tannhalser
En vanlig årsak til ising er følsomme tannhalser, noe som kan skyldes at tannkjøttet har trukket seg tilbake og at en del av tannroten dermed kommer til syne. Det finnes flere årsaker til at tannkjøttet drar seg tilbake. Tannlegen kan pensle på en "lakk" som inneholder fluor og som i mange tilfeller kan hjelpe mot følsomme tannhalser. Til og med fluor fra bl.a. tannkrem styrker rotoverflaten slik at den ikke blir så følsom og du kan også bruke andre fluorholdige preparater som reseptfrie fluortabletter, fluorskyllemiddel, mm. Det finnes i dag flere tannkremer på markedet som inneholder ulike preparat for å lindre eller hele følsomme tannhalser. Hjelper ikke det ene, så prøv det andre.
Om ingenting hjelper, kan tannlegen lage en fylling på den aktuelle tannen.

Sprekker
Smerter kan også skyldes at du har en spekk i tannen. Sprekker er vanskelige å oppdage uten å ta bort en fylling, så her må man fortelle tannlegen at tannen innimellom gjør vondt, ellers er det nesten umulig å oppdage.
Sprekker er ganske vanlig på de store tennene i underkjeven, framfor alt om de har amalgamfyllinger.
Man tar også røntgenbilder for å få avkreftet at det er betennelse. Blir ikke tannen bedre, må man ta bort fyllingen for å se hva som må gjøres.

Tannløsninger
Tannløsning eller inflammasjon i det vevet som omgir tannen kan også gi opphav til smerter. Dette gjelder først og fremst de tennene som har flere røtter. Her trengs oftest røntgenbilder for å stille rett diagnose. Behandlingen sørger for at betennelsen forsvinner og til å skape forutsetninger for at pasienten kan holde det aktuelle stedet helt fritt for bakterier.

Trassige fylling
Sprekk i fyllinger gir ofte symptomer i form av smerter. Her er diagnosen ofte nokså enkel og behandlingen er naturligvis en ny fylling.

Som du har lest, finnes det en mengde årsaker til smerter i tennene, og det kan ofte være vanskelig å stille rett diagnose. Vår strategi er ofte å begynne med den behandlingen som er minst besværlig for pasienten og som koster minst. Hjelper ikke det, må vi gå videre med neste trolige årsak og terapi.

Av Tannlege Christina Radics, Nordic Dental Center

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.