Månedsmagasinet på Costa del Sol

Jeg møtte min mann gjennom 30 år på et tog fra Fredericia til København. Min stramme nederdel hadde glidd et godt stykke over knærne, og bena som var ikledd svarte strømper, var lagt i kors. Ved ankomsten til København var vi kjærester og var sammen i mange år. Hans venner fortalte siden at da han beskrev meg overfor dem, var det mine flotte knær det første han fortalte dem om.

Selv med mine mest positive øyne må jeg innrømme at det er langt mellom det bena mine en gang var til hvordan de ser ut i dag, med ankler som hever seg i sommervarmen, åreknuter og blodsprengninger, m.m.

Likevel elsker jeg mine føtter og ben. De har vært med meg i de 24.487 dagene jeg, i skrivende stund, har levd. De har måttet følge med på alt jeg har gjort, og ofte har de vært utsatt for skikkelig hard belastning. Noen ganger har de gitt meg små tegn som totalt har blitt oversett. Tegnene ville fortelle meg at nå trengte bena litt omsorg.
Den omsorgen har ofte og forgjeves anmodet om. Nå har jeg endelig besluttet at omsorg skal de heretter få, særlig i sommervarmen.

Føttene
Hvis man har vondt i føttene, er alt annet nesten likegyldig.
Ifølge Louise Hay står føttene for vår forståelse av oss selv, av livet og av andre!
Apropos ovenstående er vi dessverre ikke så flinke til alltid å passe på våre føtter. De blir ofte presset ned i sko som de slett ikke er glade for. I disse tider er stiletthæler nesten et must. Bruk bare stilettene til festlige anledninger. Scholl har noen tynne hælputer i gele og framfotbeskyttere som kan være en hjelp og ofte gode å bruke.
Kjæl med føttene dine og la dem være i fokus en gang imellom. Nyt evt. et besøk hos en fotterapeut der føttene blir badet, massert, filt for hard hud, smurt med nærende, fuktgivende kremer og der neglene blir preparert og lakkert med en flott farge. Det ser godt ut i et par åpne sko eller sandaler.
Hold virkningen av besøket ved like ved å ta et daglig fotbad hjemme. Scholl har en masse deilige fotbad til akkurat ditt behov. F.eks. Fresh step som særlig er bløtgjørende for tørre føtter, eller velg et brusende fotbad som virker oppfriskende på trette og ømme føtter. Har du ikke muligheter for et fotbad, så hell litt olje i det varme vannet.

Hard hud og revner på hælene
Det er svært alminnelig å få hard hud og revner på hælene. Fiks det før revnene blir for dype og smertefulle. Finn en god fil som passer for deg, f.eks. en carborundum dobbel fotfil og bruk en god hælkrem til sprukne hæler, f.eks. fra Dr. Scholl.

Fotsopp
Mange lider av fotsopp, særlig i denne varme og ofte litt fuktige tiden. Ofte kommer det hos mennesker som svetter mye eller har fått antibiotika. Det viser seg som små revner i huden og som små, pinefulle blærer som væsker. Det er viktig å holde føttene så tørre som mulig. Bruker du strømper, så bruk rene bomullssokker. Unngå sko med syntetisk materiale. Teatree-olje kan være en god hjelp. Du kan få en teatree fotkrem eller du kan smøre på ren olje. Hvis du bare bruker Tearee-olje, kan det gjøre godt å smøre føttene med en Aloe Vera gel. Det bør gjøres ca. 2 ganger daglig.
Kostmessig bør du være forsiktig med hvitt brød, gjærprodukter og alkohol.

Fotsvette
Lider du av fotsvette, er det heldigvis også råd mot det. Ofte hjelper det å bade føttene i et fotbad tilsatt essensiell sitronolje, evt. også med saften av en sitron. Scholl har en fotspray som bekjemper fukt og motvirker bakterier og sopp. Det finnes også et supert fot- og skopudder som er absorberende. Endelig finnes en fotgele som er antiaspirant og som virker i 24 timer og holder føttene friske, tørre og luktfrie.

Blemmer
Det kan være utrolig smertefullt med blemmer. Ofte kommer de hvis føttene har blitt presset ned i for smale og spisse sko. Utover ren behandling, kan du lindre smertene med små blemmeplastre. Louise Hay skriver at blemmer på stortåen kan skyldes manglende glede over de tingene som skjer i livet ditt.

Etter en lang arbeidsdag
Er du bare trett og ikke orker noen ting, føttene er hevede, trette og forpinte. Sett deg i husets beste stol, med bena løftet opp i tilsvarende høyde. Slapp av, glem alle problemer, les evt. en god bok eller ta deg en liten lur. Har du ikke tid eller overskudd til å ta deg mer av føttene dine den dagen, så smør dem godt inn før sengetid med en fuktighetskrem, f.eks. Dr. Scholl. Masser de ømme punktene lett slik at du gir deg selv en liten mild form for soneterapi eller prøv en fotmassasjerulle av tre.

Hovne ben
Sliter du med hovne ben og ankler i sommervarmen, kan det være en god ide å ta en ”nyrekur”. Lag deg en kanne gyldenriste om morgenen og drikk den i løpet av dagen. Den smaker deilig, særlig hvis du setter den i kjøleskapet og bruker den som iste. I tre av dagens kopper med gyldenriste kan du helle 30 dråper med nehprosolid. Det har ofte en svært god virkning på bena. Er bena svært hovne, kan det ytterligere være en hjelp å unngå hvitt brød, pasta og andre matvarer med hvitt mel. Hold deg dessuten unna fra godterier og andre søte saker. Sørg også for at magen er i orden.

Kramper i bena
Dette kan være et symptom på at kroppen mangler magnesium. Dosering 300 mg 2 x daglig. Bør alltid tas med kalk og andre mineraler. Særlig må du være oppmerksom på magnesiummangel om du tager vanndrivende medisin som mange kvinner jo gjør, hvis de sliter med hovne ben.

Ben som er trette, tunge og evt. med åreknuter
For oss, og særlig vi kvinner som er over 60 år, og for mennesker som står og går mye, kan trette og tunge ben være et stort problem, særlig nå i sommervarmen. Har du problemer med bena, så gjør ikke det samme som jeg gjorde da jeg var ung, nemlig bare å la det stå til. Lytt til bena dine, legg merke til dem og kjenn etter om det er begynnende kretsløpsforstyrrelser. Til en sommerkjole eller shorts ser det penest ut med glatte, sunne ben.
Wonder Legs-tabletter fra New Nordic inneholder stoffer bl.a fra fransk maritim, furubark og vindrueblader som letter blodsirkulasjonen i venene og som dermed kan hjelpe blodsirkulasjonen i bena slik at fornemmelsen av å ha trette og tunge ben reduseres.
Easy legs består av 5 forskjellige urter som motvirker betennelse og styrker venene. Bedring ved bruk av Easy legs skjer i løpet av 1 – 3 måneder.
Et annet middel mot tunge og trette ben er Aesculaforce med hestekastanje som fås både som dråper og tabletter.
Vær også oppmerksom på å velge sko med fornuftig hælhøyde, ikke mer enn 2 – 3 cm. Her i Spania hvor det er svært harde gulv, bør du være oppmerksom på ikke å stå for lenge om gangen.
Pass også på at kosten inneholder bra med rå grønnsaker og frukt og sørg for din daglige vitamin/mineralpille. C-vitamin hjelper til med å bevare spennstigheten i både væv og årer. Husk mosjon og unngå overvekt. En lett form for mosjon er å strekke ut bena når du ligger på ryggen og strekker bena, en om gangen, rett opp mot taket, evt. med et håndkle rundt foten. Du kan kjenne hvordan det strammer godt bak på lårene. Roter deretter føttene hver sin vei og spre deretter tærne. Det kan være vanskelig å holde tærne fra hverandre i begynnelsen, men etter litt øvelse ser du plutselig hvordan tærne kan skilles. Få evt. en personlig veiledning hos en utdannet terapeut. Det kan gjøre underverker og gi masse energi.
Flytelie skriver i sin bok ”Når naturen helbreder” at han har fått referert at 1 teskje epleeddik på fastende hjerte hver morgen har hatt en god effekt mot åreknuter.
Plei også bena med en god olje eller krem. Jeg steller godt med bena mine. Derfor stryker jeg lett over dem nedenfra og opp når jeg akkurat har smurt dem, enten med en deilig olje eller krem. Det føles svært godt.
Støttestrømper eller reisestrømpen som den kalles fra Scholl, er svært deilig å ha på hvis ferien inkluderer mange timer i fly eller bil. Av hjelpemidler for kretsløpet under en lang fly- eller biltur, kan det også anbefales pycnogenol som består av bark fra fransk strandfuru.
Som en avslutning vil jeg sitere Louise Hay nok en gang der hun skriver om åreknuter: ”Du står i en situasjon du hater. Motløshet. Føler deg overarbeidet og overlesset.” Hun anbefaler et nytt tankemønster som lyder slik: ”Jeg står for sannhet og lever og beveger meg med glede. Jeg elsker livet og går fritt omkring”.

Ovenstående er svært tankevekkende, så la det psykiske og fysiske gå opp i en høyere helhet denne sommeren. Nyt sommeren, vær takknemmelig for hvert et skritt du tar og gled deg over livet.

Av Anni Dahms, Anni’s Vitalshop

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.