Sliter du med oppgulp, halsbrann, forstoppelse, diaré, hodepine, tretthet og nedsatt immunsystem? Fortvil ikke, det er hjelp å hente. Ofte er det bare små endringer og vaner som skal til for å fjerne ubehaget.
Du er hva du spiser. Det er et gammelt munnhell som jeg er tutet ørene fulle med siden jeg var barn og som jeg fortsatt ofte hører. Like til en dag min gamle venninne Ellen Møller kjærlig korrigerte meg og sa, NEI, du er ikke det du spiser, men hva du tar opp i deg.
Hvorfor er det så viktig med en god fordøyelse?
Siden de kloke ordene fra Ellen ble sagt under min utdannelse som kostveileder hos EvaLydeking, har jeg vært ekstra oppmerksom på viktigheten av god fordøyelse. Det er ikke bare på skøy at jeg minner mange av mine kunder om at de må spise langsomt og huske å tygge maten godt, særlig hvis de forteller at de har vansker med tarmsystemet. Å tygge langsomt må ikke være en stressfaktor. Spiser du i en stresset situasjon, så tar ikke kroppen skikkelig opp alle næringsstoffene fra maten og kosttilskuddene. Det er like viktig å tygge maten ordentlig som å puste riktig. I vår forvirrede og forurensede hverdag må vi gjøre en innsats for å ha det i mente.
Nedbrytingen starter i munnhulen. Derfor er tyggingen av stor betydning, og det er viktig med godt fungerende tenner. Har du vansker med å danne tilstrekkelig med spytt, kan det være en god idé å drikke litt vann før maten, men aldri til maten. I munnhulen finnes enzymet Amylase som starter nedbrytingen av maten, spesielt kullhydratene. I munnen startes findelingen av maten. Det er også melkesyrebakterier på slimhinnene i munnen som passer på angrep fra skadelige bakterier. Når maten tygges, til den er flytende, så blir den findelt så bra at alle fordøyelsesvæskene kan virke som de skal slik at vi tar opp det vi putter i munnen best mulig.
Hele fordøyelsessystemet består av munnen, spiserøret, magesekken, tynntarmen, bukspyttkjertelen, lever, galleblære, tykktarm, og endetarm. Så har vi også nyrene som renser blodet for avfallsstoffer og lager urinen vår.
Fungerer fordøyelsessystemet dårligt, minker opptaket av maten og kosttilskudd vesentlig.
Kosten
Mitt helt store, og litt naive ønske, er at alle matvarefabrikanter, regjeringer og andre myndigheter sørger for utelukkende å produsere spiseverdig mat. En mat som i hver sin lille detalj er tenkt på hva som gavner vår velvære og sunnhet best, og der det er tatt høyde for kjærlig omsorg for både dyrene og plantene som vi deler vår jord med.
Etter min mening vil ovenstående spare enorme summer på sykehusutgifter og medisin, og miljøet ville samtidig nyte godt av det. Det vil gjøre oss så klare i hodet, glade og ivrige at vi begynner å tenke over å forbedre andre områder som påvirker livskvaliteten vår.
Det er litt morsomt at akkurat mens jeg skriver dette, popper en artikkel opp fra det amerikanske magasinet ”Before it’s News” med overskriften ‘7 matvarer som må unngås’. Det er nevnt forskjellige mennesker med forskjellig viten om forskjellig mat. Artikkelen var både morsom og litt tragisk. Har du lyst til å lese den, finner du den på www.beforeitsnews.com
For å sørge for et bra tarmsystem der maten og dine kosttilskudd blir tatt opp best mulig, er det noen få, enkelte kostregler som du vil ha glede av å følge. Minimer spisingen av rødt kjøtt og tunge måltider. Unngå alle former for junkfood. De lekre spanske croissanter kan bare settes på bordet når noe helt ekstraordinært skal feires. Det samme gjelder selvfølgelig for wienerbrød, burgers, stekt mat, og mat med en masse sukker og fett. Ost er også tungt fordøyelig. Mange har vansker ved glutenholdig mat. Jo mer maten er bearbeidet, jo mer må kroppen jobbe for å bryte ned næringsstoffene. Til det brukes enzymer og vitaminer/mineraler. Ofte har vi ikke de nødvendige stoffene i kroppen til disse prosessene. Så har vi balladen med forskjellige former for ubehag som luft i magen, forstoppelse, diaré, hodepine, mm. Hvis du drikker til maten, så vent til du er ferdig med å spise og så drikk i små slurker. Både papaya og ananas inneholder en rekke enzymer som hjelper på opptaket av mat. Finnes også i pilleform. Begge frukter er veldig gode til å hjelpe til ved nedbrytingen av maten. Mange som har problemer med vanlig hvete tåler bedre spelt, hirse, quinoa eller bokhvete, ris eller mais. Har du problemer med melkeprodukter, finnes et hav av velsmakende melkealternativer, for eksempel mandel, sesam, havre, soya, quinoa, m.fl. Et enkelt glass rød- eller hvitvin kan også hjelpe til med å bedre fordøyelsen.
Kosttilskudd
Mange mennesker tror de har for mye magesyre, men ofte er det omvendt; at det er for lite magesyre. Er det for lite magesyre, blir maten ikke omdannet slik at tarmen kan oppta det. Således går proteiner, vitaminer og mineraler tapt for kroppen.
For å sikre et godt matvareopptak, kan det være bra å ta enzymer som finnes i kapselform. F.eks. Mave i Form fra Solaray, enzymer fra Udos Choice, Kal-N-Zyme fra Kal, Digestive Enzymes fra Solgar.´
Molkosan 1 ts. 2 – 3 ganger daglig i vann virker regulerende både ved for lite og for mye magesyre. Molkosan finnes nå også i pulverform.
For at enzymene kan virke, kan det være nødvendig med nok vitaminer og mineraler. Hyppige mangler er særlig B6, zink og magnesium. Så husk det daglige vitamin-/mineraltilskuddet.
Er du en av dem som føler at de utnytter maten dårlig, kan årsaken ofte finnes i bukspyttkjertelen. Dels fordi den har så mange oppgaver, dels fordi den belastes sterkt av alle inntrykk, både følelsesmessige og ernæringsmessige. Du kan hjelpe bukspyttkjertelen med Marietidsel, f.eks. Marietidsel fra Solaray, Hepar fra Mezina og boldocynara fra Vogel.
Det kan være nyttig med tilskudd av B-vitaminer, evt. med ekstra tilskudd av B5 og B6. Krom kan være en god hjelp, det gjelder også te med lakrisrot. Husk også gode oljer.
Tynntarmen er avgjørende for hvordan du opptar næringsstoffer. Har tynntarmen det dårlig, kan næringsopptaket minkes med helt opp til 60%. Det kan da kreve 2 – 3 ganger større inntak av både vitaminer og mineraler.
Har tynn- og tykktarmen det godt med de rette bakterier, forsyner denne delen av fordøyelsessystemet oss med en rekke vitaminer, f.eks. en masse B-vitaminer og K-vitaminer. En gang imellom kan det derfor være en god ide å ta ekstra tilskudd av melkesyerbakterier for eksempel Symbioflor fra Biosym, eller Vitabiosa som består av 19 fermenterte urter og probiotika.
Gode tips
Her i Spania er vi tilbøyelige til å spise sent på kvelden, men det er ikke bra for fordøyelsessystemet, og du har kanskje erfart at nattesøvnen blir dårligere ved sen spisning.
Sitt ned, men ikke foran fjernsynet og datamaskinen. Spis i en avslappet og hyggelig atmosfære og tygg langsomt. Spis ingen store måltider i stressfulle situasjoner. Vår psykiske tilstand henger i høy grad sammen det vi putter i munnen, noe som igjen henger sammen med hvordan vi tar opp i oss og utnytter maten vår.
Hvis du skal mosjonere rimelig kraftig, så vent minst en time etter måltidet.
Den nye trenden med Raw Food, tror jeg er kommet for å bli. Er det for mye for deg utelukkende å spise Raw Food, kan det enkelt kombineres med lett tilberedt mat.
Andre kostretninger bygger på at man skal atskille proteiner fra stivelse eller minimere sitt inntak av kullhydrater, de såkalte Low Carbohydrate-dietter. Det kan være en nødvendighet i hvert fall i en periode, men jeg synes det er aller best hvis du stille og rolig kan trene deg opp til å kunne tåle litt av hvert.
Er ikke tennene dine særlig sterke at du kan holde ut å tygge så mange grønnsaker, kan det være en god idé å anskaffe en saftpresser, blender og foodprosessor. Det kan lages mange spennende og velsmakende retter med disse. Mangler du inspirasjon er siden www.highonlife.dk en svært spennende side å stifte bekjentskap med. Lager du juice eller smoothies, så husk å ”tygge” disse for å få dem blandet med munnens enzymer.
Vær oppmerksom på hva din fordøyelse forteller deg før, under og etter maten og legg merke til hvor dine evt. ”ubalanser” sitter. Det kan være en vei til et langt større velbefinnende i din hverdag.
Riktig god fordøyelse!
Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tlf.: 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com
PUBLISERT AV:
D.L. MA-126-2001