Månedsmagasinet på Costa del Sol
Til forskjell fra Málagas trykkende hete og klare sommersol er det en helt annen verden som åpner seg i de lokalene jeg nå går inn i. I museet Alborania – Aula del Mar, som drives av Junta de Andalucía, ledes jeg inn gjennom en skyvedør og står nå i et dunkelt lokale, hvor lyden av havets brus strømmer ut av en skjult høyttaler og utgjør lydteppet for dagens museumsbesøk. Etter noen øyeblikk har mine øyne vendt seg til lysforholdene og jeg kan gå på oppdagelse i lokalet, hvor kjempestore havfossiler står i barnehøyde og innbyr til at fingrene skal gå på oppdagelse. Det største fossilet måler godt og vel en halv meter i bredden og føles kjølig mot håndens overflate. Mindre, mer sarte fossiler finnes i glassmontrer litt høyere oppe.
Når jeg er ferdig med å utforske lokalet, tar jeg et par trinn opp til en liten akvarieutstilling, som har en mengde flotte saltvannsfisk- og virvelløse dyr, men i virkeligheten er det habitatene som her stilles ut. For eksempel vises miljøet i et kunstig vannreservoar, hvilket mange arter har inntatt som deres habitat når det bygges nye havneanlegg og andre menneskeskapte installasjoner. Det er også et akvarium med et tidevannsmiljø, som typisk er underlagt daglige store endringer i temperatur, fuktighet og saltnivå. De artene som lever her er ekstremt dyktige til å tilpasse seg og teller blant annet eremittkreps, reker, anemoner og gobi-fisk.
De små, fine akvariene har en god variasjon av både habitater og deres innbyggere. Mest iøynefallende er nok murenen, som slanger seg i et av de siste akvariene. Etter å ha presset nesen flat mot det tykke glasset, går jeg opp trappene til etasjen over. Med det samme får jeg øyekontakt med en havskilpadde, som sammen med et antall forskjellige fisk svømmer rundt i en tank som er under ombygning, i følge skiltet. Det gjør nå ikke den nysgjerrige skilpadden mindre søt, og jeg kneler foran ruten for å fange dette majestetiske, artige dyret med kameraet.
Et lokale ved siden av havskilpadden viser et flott utvalg av forskjellige fossiler. Mest imponerende er dog den 3,55 m lange og 104 kg tunge kjempeblekkspruten som er konservert i en glassbeholder. Kjempeblekkspruten lever normalt dypt nede i havets mørke, men dette eksemplaret ble skylt opp på stranden i Fuengirola i 1997.
Foruten blekksprut-lik finnes det her en flott samling fossiler, samt muligheten for å legge disse under mikroskop.
Til slutt beveger jeg meg inn i museets største sal – her er det mulighet for å være kaptein på eget skip i den innredete installasjonen, som lar deg svinge roret, taste inn koordinater og ringe til maskinrommet og be om mer kull. Alt mens en digital skjerm viser ”skipets” bevegelse i vannet. Veldig gøy for enhver liten skipper, men jeg drar direkte over til salens fjerneste hjørne, hvor en gigantisk ryggrad strekker seg på gulvet. Det er deler av skjelettet fra en finnhval – ca. 30 ryggvirvler, kraniet og noe av kjeveleddet er bevart fra denne gigantiske skapningen, som ble hevet av en fisketråler utenfor Benalmádenas kyst. I tillegg finner man også et komplett delfinskjelett i denne avdelingen.
Før jeg forlater museet snuser jeg rundt i museumsbutikken, som har et overraskende utvalg av fiskelignende plysjdyr, men også enkelte delikatesser fra Málaga-området, smykker mm.
Praktiske opplysninger
Museet ligger midt på Muelle 2 i Málaga havn (der hvor cruiseskipene legger til).
Inntil 10. september er det åpent fra kl. 11 til 14 og 17 til 20 fra mandag til søndag.
Fra 11. september til 30. juni er det åpent fra kl. 10.30 til 14 fra mandag til søndag, og fra 16.30 til 18.30 fra torsdag til søndag.
Entre koster 7 € for voksne og 5 € for barn (4-17 år).
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.