Månedsmagasinet på Costa del Sol

Teknologiparken i Málaga – en stadig voksende by-i-byen

Hvis du bor nær Málaga har du garantert kjørt forbi avkjørsel 61 mot Parque Tecnológico de Andalucía (PTA), som i flere år har hatt et massivt press på seg om morgenen og ettermiddagen, når de ca. 20.000 personene som jobber i denne teknologiparken skal til og fra jobb.
 
PTA er med andre ord ikke et sted man drar til hvis man ikke har et ærend der. Så Det Norske Magasinets utsendte har denne sommerdagen laget en avtale med Aline Daniel, som er ansvarlig for internasjonale prosjekter i PTA, for å finne ut hva denne teknologiparken som beskjeftiger så mange mennesker, egentlig er for noe. Avkjørselen er ikke noe problem på denne dagen i juli, hvor mange sikkert allerede har dratt på ferie.
 
Når jeg ruller ned de fine gatene føles det som å kjøre rundt på en gigantisk universitetscampus. En liten elv renner gjennom en del av det store arealet, og her er det ganske frodig med ekstremt velpleid vegetasjon. Arkitekturen kjennetegnes av modernismen – det er mange glassfasader og stålkonstruksjoner, uten at parken på noe vis fremstår som industriell. Forretningsmenn- og kvinner løper mellom bygningene med to-go-kopper, laptops og attachemapper i hendene.
 
Parkeringsplassene vokser ikke på trærne, og jeg må ned på en tom grusplass med bilen, før jeg kan sette kursen mot PTAs hovedkontor, som ligger i en bygning som er innredet som en ekte spansk finca med den klassiske arabisk-inspirerte patioen i midten, hvor det renner en liten elv langs hele patioens lengde. – Stor kontrast til den modernistiske atmosfæren som jeg nettopp befant meg i.
 
Aline Daniel tar i mot meg i første etasje, og vi tar plass i et tomt møtelokale. Hun har vært ansatt i PTA i 10 år, og forteller her om parkens utvikling:
”PTA ble grunnlagt i 1998, men man hadde ikke forventet en så kraftig vekst. På noen områder, bl.a. det trafikale, har det vært vanskelig å følge opp. Innkjørselen til parken fra motorveien har vært notorisk kjent for å ta lang tid å komme gjennom om morgenen og om ettermiddagen, til stor ergrelse for medarbeiderne. Dog har man nå laget nok et felt, så det på de særlig belastede tidspunktene er tre felt i stedet for to. Det har hjulpet godt på, men det er ikke en løsning som er holdbar i lengden,” forteller hun, og spørsmålet om et metrostopp vil nå til parken blir møtt med et stort trekk på skuldrene. PTAs nærmeste metrostopp befinner seg 8 km fra hvor vi sitter nå, og de evinnelige forsinkelsene i Málagas metroprosjekt tyder ikke på at et metrostopp i parken er nært forestående.

Er det lett å tiltrekke seg kvalifisert arbeidskraft for bedriftene i PTA?

”Vi har et nært samarbeid med Málaga universitet, og vi kjenner kundenes behov. Faktisk er vi med på å skape fremtidens utdannelser på bakgrunn av sektorenes fremtidige behov, som især dreier seg om det man kaller «disruptive technology», hvilket vil si blockchain-teknologi, kunstig intelligens (AI) og big data,” slutter Aline Daniel.

Historisk overblikk og industrier

Ideen om en teknologipark i Málaga ble født i 1988, da Junta de Andalucía og Málagas byråd sammen underskrev avtalen om å skape en slik park. I 1995 ble en avtale inngått med den internasjonale organisasjonen for teknologiparker (IASP), om at disse skulle ha sitt hovedsete i nettopp PTA. Siden 2005 har PTA også vært hovedkvarter for det andalusiske teknologi-nettverket (RETA).
 
De sektorene som er høyest representerte i PTA er: informasjonsteknologi (elektronikk, informasjon, computerteknologi og telekommunikasjon) som sammen med ingeniørvitenskap, konsulentvirksomhet, rådgivningsfirmaer samt bokføring står for ca. en tredjedel av det totale antall virksomheter. Av skandinaviske bedrifter i PTA kan nevnes danske bestseller, svenske Ericsson og norske Novoshore.

PTA i tall

646 bedrifter
20.000 ansatte
10 cafeer
5 restauranter
1 skole og 2 barnehager
I tillegg finner man hotell, bensinstasjon og landingsplass for helikopter i parken.

PTA i enda større tall

PTA står for mellom 6–9 % av Málagaprovinsens BNP. Siden prosjektets start er 790,5 millioner euro blitt investert i PTA. 613 millioner fra private virksomheter og 177,5 millioner fra offentlige investeringer. Den totale omsetningen for bedriftene i PTA overstiger 1.600 millioner euro.

Fremtidens PTA

PTA selv spår en vekst som betyr at det i 2028, tretti år etter oppstart, vil være mer enn 1.000 bedrifter og 30.000 medarbeidere. Det er allerede nå rift om leieavtalene i PTA. Faktisk er parkens kontorer så fulle, at man holder på å utvide med flere bygninger. To er i prosjektfasen og en er under oppføring. Denne kommer til å tilføre 3.800 m2 til PTAs kontorareal.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.