El Mimbre er familiebedriften som gjennom sine direkte leveranser til utvalgte butikk-kjeder som f.eks. Carrefour, samt til sine 15 franchise-butikker, forsyner Costa del Sol med ferskt, nybakt brød hver dag. Ikke mindre end 3.500 kg mel går med til de 5.000 kg med brød som bakes hver dag. Og det dreier seg ikke bare om en type brød – hos El Mimbre bakes det både tradisjonelle brød, helsebrød og økologiske brød. Blant de tradisjonelle kan nevnes både brød med sprø og myk skorpe samt forskjellige slags barras, molletes og ikke minst brødet Pan Perote. Blant helsebrødet ligger fokus på flerkorns- samt fullkornsorter i tillegg til forskjellige typer frø som er bra for helsen. Et eksempel på disse er flerkorns-chapata, rugbrød og tysk brød. Blant de økologiske brødene, som gjennom mer enn 10 år bærer det andalusiske stempelet for økologiske produkter: CAAE, finnes sorter som blant annet speltbrød, rugbrød med forskjellige typer frø og hvitt brød. Gjennomgående for de økologiske brødene og helsebrødet er at det er disse El Mimbre virkelig ønsker å fokusere mer på.
Det begynte i Álora
At spesielt brødet Pan Perote nevnes har sin forklaring. Pan Perote er nemlig det tradisjonelle brødet i byen Álora, og det er i denne byen bakeriet El Mimbre har sin opprinnelse. Det var nemlig her El Mimbres grunnlegger, Juan Rubio Valenzuela, overtok et bakeri etter at hans farmor gjorde ham oppmerksom på at bakeriet på Calle Cantarranas var til salgs. På den tiden, i 1974, var det nemlig restriksjoner på hvor mange bakerier man kunne ha i en by, så det var ikke slik at man bare kunne åpne et bakeri.
Juan Rubio Valenzuela, som var forretningsmann til fingerspissene, så det som en god mulighet og tok sjansen. Da het bakeriet hans Cantarranas, etter gaten det lå i, og Juan Rubio Valenzuela bakte mens hans kone, Isabel solgte de nybakte brødene i byen. Det skal også nevnes at Juan Rubio Valenzuela selv kom fra en familie av bakere. Hans far hadde bakeri i Ardales, og det var for øvrig der de begynte å bake de små, sprø og populære brødstykkene piquitos rubio.
Juan Rubio Valenzuela jobbet hardt og begynte allerede i nattens mørke timer for å kunne rekke å levere ferskt brød allerede om morgenen, når byen våknet. Han var drevet av en stor vilje til å ville utvikle noe. Bedriften vokste og i 1988 åpnet han det første bakeriet i Málaga, og det var da bedriften endret navn til El Mimbre.
Vil imøtekomme utlendinger og turisters etterspørsel
Når Det Norske Magasinet besøker El Mimbres bakeri der hvor hovedkontoret i dag ligger, i teknologiparken rett utenfor sentrum av Málaga, blir vi tatt imot av Conchi Rubio. Hun er markedsføringsansvarlig og datter til Juan Rubio Valenzuela, og sammen med sine to søsken, Ana og Elena, jobber hun side om side med sin far. Med på møtet med Det Norske Magasinet var også Miguel Angel Macias, HR- og økonomiansvarlig, som har vært en del av familiebedriften siden starten i Álora.
”Her hos El Mimbre har vi hatt stort fokus på å møte turistene og Costa del Sol-innbyggernes etterspørsel for brød. Det innebærer at vi legger mye fokus på å møte etterspørselen fra utlendinger. Her i Spania er det, som alle vet, vanlig med hvitt brød, men mange andre nasjonaliteter, som er godt representert her på kysten, etterspør andre typer brød som f.eks. rugbrød, speltbrød, fullkornsbrød m.m. Vi vet at det er vanskelig å finne slike brød i vanlige spanske bakerier og butikker, og har sett at det er et slikt behov i markedet. Dette vil vi gjerne dekke med våre helsebrød og vårt økologiske sortiment,” forteller Conchi Rubio, og fortsetter: ”Helsebrødet begynte vi faktisk med på starten av 2000-tallet, og responsen har vært over all forventning. Snart fikk vi mange flere etterspørsler, også på økologiske brød, og vi begynte således også å fokusere på det i år 2006.”
Fremtiden er ”helse og øko”
Conchi Rubio og Miguel Angel forklarer at de tror at fremtiden for El Mimbre består av nettopp bakeriets helsebrød og økologiske sortiment. I dag består ca. 15 prosent av salget av de økologiske typene (etterspørselen er fordoblet på bare tre år) og hele 30 prosent av det solgte brødet betegnes som helsebrød. Conchi Rubio betoner at det for El Mimbre ikke duger bare å sette et stempel på et brød, som forteller at det er sunt eller økologisk: ”For oss er det viktig at når vi baker helse- og økologiske brød, så skal disse virkelig bakes av de beste råvarene av høyeste kvalitet. Derfor bruker vi mel av meget høy kvalitet, samt for eksempel speltmel fra Tyskland. At vi velger nettopp disse beror på at de har færre tilsetninger enn annet mel på markedet. Vi er også nøye med vår surdeig, som mange av brødene bakes av. Vi vil nemlig gjerne at surdeigen skal være helt naturell uten noen kunstige tilsetningsstoffer.”
Leverer håndverk
I likhet med deres policy om helse og økologi er de også nøye på at arven med at brød fra El Mimbre skal være et håndverk ikke går tapt. Ja, vi ser maskiner inne i bakeriet – for eksempel en maskin som veier deigen, slik at hver deigklump til en bolle veier like mye, men mye av arbeidet skjer for hånd. Hevningen overvåkes nøye og brødet skjæres for hånd, m.m. Det er altså ikke et industribakeri, hvilket Conchi Rubio forklarer, er en klar konkurransefordel. På grunn av dette er det også mange ansatte hos El Mimbre – på hovedkontoret og bakeriet i Málagas teknologipark jobber ikke færre enn 45 personer, og regnes også franchisetakerne med kommer vi opp i over 100 personer.
Besøket hos El Mimbre slutter der hvor det begynte – inne i bakeriet. Nå er dagens brød eltet, hevet, formet og bakt, og i løpet av kort tid skal alt pakkes og leveres. For Det Norske Magasinets journalist er det på tide å begi seg tilbake til redaksjonen, hvor det om en stund bys på nybakt helsebrød fra El Mimbre. Det smaker herlig!