Månedsmagasinet på Costa del Sol
Kolloid sølv – effektivt anti-mikrobielt middel

Kolloid sølv – effektivt anti-mikrobielt middel

Enten det dreier seg om å desinfisere vann eller å bli kvitt skadelige bakterier eller sopp, kan det gjøres med sølv. Sølv er også avgjørende for at vårt immunforsvar skal fungere optimalt.

Sølv er verdens eldste kjente anti-mikrobielle middel, og er siden gamle dager blitt brukt til desinfeksjon av vann samt til å forhindre infeksjon i sår. Det er også den best kjente lederen av elektrisk strøm. Ledeevnen henger sammen med at sølv mangler en elektron i sin ytterste elektron-ring. Den manglende elektronen gjør sølv ytterst ivrig for å gå på elektronjakt, og for skadelige bakterier betyr det at tapet av elektroner blir deres endelikt. Det samme gjelder for virus, sopp og gjær. Organismenes ytre membran bryter ganske enkelt sammen ved tapet av en elektron – litt som å punktere en ballong fylt med vann. Sølv hemmer dessuten enzymer, som de skadelige organismene trenger for å kunne formere seg. Hvis man er en stafylokokk, en salmonella- eller en kolibakterie, er sølv derfor det siste man ønsker å treffe på.
Kroppsceller, som er beskyttet av to fettholdige cellemembraner, går derimot ikke til grunne dersom de mister en elektron. Faktisk er våre celler vant til å bli utsatt for elektrontyver fra mange av de nedbrytningsproduktene som dannes i forbindelse med vårt stoffskifte. Kroppen har et ytterst velutformet reparasjonsapparat for hånd, som raskt kan rette opp i skader forårsaket av frie radikaler. For sølv i vannholdige suspensjoner er det dog i praksis umulig at det kan komme til å blande seg med de fettbaserte cellemembranene, så kroppens reparasjonsapparat kommer ikke til å bli overarbeidet ved inntak av sølvhydrosoler – sølv-vann.

Nødvendig for et velfungerende immunforsvar

Tvert i mot hjelper sølv faktisk kroppen med å holde seg sunn og velfungerende – blant annet fordi sølv er avgjørende for utviklingen av T-celler. T-cellene er de cellene i vårt immunsystem som identifiserer fremmedelementer i kroppen, går til angrep på dem og bryter dem ned. T-cellene virker dog også avbalanserende på immunsystemet – en funksjon som er i ulage blant annet hos mennesker som lider av såkalte auto-immune sykdommer – MS, psoriasis, type-1 diabetes, irritabel tykktarm og nedsatt stoffskiftefunksjon, for bare å nevne et lite utvalg. Nedsatt T-cellefunksjon ses også ofte i forbindelse med utvikling av svulster.
Det er ikke kun våre celler, men også de nyttige – anaerobe – bakteriene i vår tykktarm, som er
beskyttet mot elektrontyver. I motsetning til penicillin, som angriper både nyttige og skadelige bakterier, ødelegger ikke sølv vår tarmflora. Tap av tarmflora er i seg selv med på å legge grunnlaget for em dårlig helse. I forhold til penicillin har sølv også den fordelen at det virker på alle skadelige bakterier og ikke bare på 20 av dem, som det er normen for antibiotika-preparater.

Effektivt mot stort sett alt

Pr. dags dato er sølv testet på 650 bakterier. Ingen overlevede møtet med sølv. Det samme gjelder for test med virus, samt sopp og gjær, hvor sølv har vist seg å være effektivt over for blant annet candida og fotsopp, som det ellers til tider kan være vanskelig å komme til livs. Sølv må sies å være litt av et vidundermiddel. Sølv ble da også brukt til å behandle alt fra tuberkulose til gonoré og til øyeinfeksjoner helt frem til perioden rundt andre verdenskrig, hvor kommersialiseringen av de patenterbare syntetisk fremstilte antibiotika-preparatene fikk medisinprodusentene til å vende ryggen til sølv.

Sølvtilskudd

Etter et par tiår hvor begeistringen for penicillin ikke kjente noen grenser, og sølv derfor gikk litt i glemmeboken, begynte forskerne på 60-tallet igjen å interessere seg for sølv, ikke minst på grunn av den begynnende penicillinresistansen – et problem som siden bare har økt. Det var også på den tiden at sølv førte til et gjennombrudd i behandlingen av brannsår infisert med den fryktede brannsårsbakterien Pseudomonas auruginosa, som intet antibiotisk preparat riktig hadde klart å få bukt med. Av samme grunn er det i dag vanskelig å oppdrive brannsårsplaster som ikke inneholder sølv.
Sølv er siden blitt fast inventar i medisinskapet hos stadig flere – ikke bare fordi det er effektivt mot stort sett alt, men også fordi det er sikkert å bruke. Våre dagers høykvalitets kolloide sølv, som kun består av rent – pH-nøytralt/alkalisk – vann og sølvpartikler hundre ganger mindre enn et rødt blodlegeme, kan faktisk med fordel tas som et daglig sølvtilskudd for å sikre at kroppen får nok sølv. I Europa finnes det ingen offisielle anbefalinger for sølvinntak. Ifølge folk med god greie på kroppen/sølv lyder et fornuftig anslag på et sted mellom 150 og 350 mikrogram.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.