Månedsmagasinet på Costa del Sol
Veras Veranda: Hjemmelaget marsipan

Del

Så ble det endelig desember. Jeg elsker julen, og især alle de deilige krydderne som man forbinder med jul. Dog vil jeg i dag ikke lage noe som dufter av jul, men noe som vi alle elsker å spise til jul.
Hos oss kommer julepynten opp allerede i slutten av november, da vi gjerne samler noen gode venner til en liten julefrokost innen desember rammer oss.

Så hjemme hos oss er det julestemning i lang tid – julebakst, hjemmelaget konfekt, pynt, julemusikk og ikke minst alt den lekre maten som skal lages til alle julens gjester.Jeg tror på at selvgjort er velgjort – og synes at det meste av det vi spiser bør lages fra grunnen – også i julen, selv om tiden er travel og mye skal gjøres. Hvis vi lagde en smakstest ville nok de fleste velge det hjemmelagede.
Denne gangen har jeg med to oppskrifter, så det både er litt godt til ganen til jul, og ikke minst noe lekkert til nyttår.

Hjemmelaget marsipan

Dette trenger du:
200 gram mandler
1 dl. vann
60 gram sukker

Slik gjør du:
Hell vann og sukker i en gryte og la det trekke i 5 min. Hell mandlene i og blend dem helt fint i en foodprosessor. Tilsett sukkerlaken litt om gangen, mens det eltes. Hell den ferdige marsipanen i en frysepose og legg den i kjøleskapet frem til den skal brukes.
Når vi så kommer til tiden mellom jul og nyttår – og vi er mette av all den deilige julematen, er det tid for å bake kransekake til nyttårsaften.
Hvis du vil gjøre det lettere å røre marsipanen til kransekakedeig kan det lønne seg å gi den en liten runde i mikrobølgeovnen – da blir den litt bløtere.

Kransekakemasse

Dette trenger du:
500 gram marsipan
100 gram mandler
200 gram sukker
3 eggehviter

Slik gjør du:
Bland mandler og sukker sammen i en foodprosessor, inntil mandlene er helt finhakkede. Hell eggehviten i, og kjør massen sammen så den blir som en tykk grøt. Det tar litt tid før sukkeret blir oppløst i eggehviten.
Elt marsipan og mandelblandingen sammen i hånden, inntil den er fri for klumper. Hell det i en plastpose, og legg den i kjøleskap natten over.
Rull deigen ut i pølser eller i små kuler.
Fordel stykkene på platen. Bakes ved 210 grader (uten varmluft).
Etter 10 minutter skal du snu platen. Gi dem et par minutter til.
Det er best å bake dem på 2 plater oppå hverandre – så blir de ikke mørke i bunnen.
La kakene kjøle seg ned.

Sprøyteglasur

Dette trenger du:
75 gram melis
Pasteurisert eggehvite (etter behov)

Slik gjør du:
Melis siktes i en skål og det helles en anelse pasteurisert eggehvite i mens glasuren piskes luftig og hvit med en håndmikser. Merk at glasuren skal være akkurat så flytende at man kan sprøyte den, men at den heller ikke må flyte sammen når den røres i.
Sprøyteglasuren helles i en liten sprøytepose, og man sprøyter de klassiske stripene på de avkjølte kransekakene.

Av Natalina Atlanta Bramsted

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.