Månedsmagasinet på Costa del Sol
Stargazing: Dra ut og kikk på stjerner i Andalucías nattemørke



Stargazing: Dra ut og kikk på stjerner i Andalucías nattemørke



Det strømmer på med forventningsfulle mennesker i alle aldre i bussen, som har kurs mot Alfarnatejo i Antequera, som ligger godt og vel en times kjøretur inn i landet. Slepende på liggestoler og duftende av myggspray er dagens deltagere godt forberedte til stjernekikkingen, som finner sted fra en åpen mark midt i ingenmannsland.
 
De seneste årene har det vokst frem en ny gren innen turisme i Andalucía. Det dreier seg om astronomi-turismen, som trives særlig godt her i Andalucía, hvor man pga. landsbyenes spredte beliggenhet i innlandet med letthet kan finne områder hvor lysforurensningen er meget lav.
 
 


Opplev neste meteorregn


I begynnelsen av oktober kan du oppleve Draconidene fra 6/10 – 10/10 med et høydepunkt 9/10, hvor man kan se opp til 10 stjerneskudd i timen.
Neste store meteorsverm kan du oppleve i desember, når Geminidene kan ses fra 4/12 – 17/12 med høydepunktet 14/12, hvor man kan se opp til 120 stjerneskudd i timen, hvis himmelen er helt klar.

 
 

Fire planeter og tusenvis av stjerner


Det åpne jordet som er åsted for nattens stjernekikking er fylt med store sprekker i den tørre jorden. ”Pass på at dere ikke mister deres nøkler i sprekkene, dere får dem aldri opp igjen,” advarer direktøren for AstroAndalús, José Jiménez Garrido, de ankommende deltagerne, som slår opp liggestoler, sprer ut pledd og puffer hodeputer for å være komfortable når mørket faller på.
Men inntil videre er det kun tussmørke, og deltagerne benytter ventetiden til å innta de medbragte piknik-kurvene under åpen himmel.


 
Det er ganske praktisk at tussmørket ikke varer lenge i Andalucía, og etter en kort stund begynner de første stjernene, eller rettere sagt planeter, å dukke opp på den mørkeblå himmelen. Mars, Saturn, Jupiter og Venus toner tydelig frem på himmelen, som blir mørkere og mørkere, akkompagnerte av stjernene, som blir til enda flere. Til slutt er himmelen helt sort, med unntak av tusenvis av lysende stjerner. Det er nymåne, og månen er derfor ikke til å se, hvilket er helt optimalt når man skal kikke på stjerner.


 
Man merker raskt at vi befinner oss 900 meter over havets overflate, og det er ikke lunt på samme måte som nede på kysten, når solen går ned.
Det er dog ingen tvil om i hvilken retning kysten befinner seg, for nede fra Málaga, hvor årets feria er i full gang ses en bred søyle av lys som går flere hundre meter opp i luften.
 
José ønsker velkommen og peker løs på himmelen med en grønn laser, og man ser helt nøyaktig hvilke stjerner som det pekes på. Det er helt vilt så kraftig en slik liten laser er her ute, hvor byenes gatebelysning ikke bryter mørket. En liten høyttaler får Josés stemme til å nå ut til hele gruppen med deltagere, mens laseren danser bortover den sorte himmelen. Fra min posisjon på et teppe med en pute under hodet føles det som om jeg har dratt til Planetariet for en forestilling.

 

Når du ser et stjerneskudd..


”WOOOOW!” utbryter de ca. 60 deltagerne i munnen på hverandre, og Det Norske Magasinets utsendte måper også. Himmelen har nettopp blitt riktig sort, og et gigantisk stjerneskudd har nettopp satt fart bortover himmelen. Det skal vise seg å være nattens første (og største) av hundrevis av stjerneskudd, som sporadisk suste over himmelen i løpet av nattens foredrag.
Det var heller ikke et hvilket som helst tidspunkt vi hadde dratt på stjernekikketur. Natten mellom 11. og 12. august var det turen fant sted, og det var også i løpet av denne natten at Perseidene kunne oppleves. Perseidene er en av årets største meteorsvermer, hvor man kan se opp mot 100 stjerneskudd i timen, og resten av natten kunne høres flere gisp blant deltagerne, når noen så nok et stjerneskudd.
 
Mens José er i full gang med å fortelle om stjernekonstellasjoner, svever en satellitt tvers over himmellegemet. Det er vanskelig å skjelne den fra de mange flyene, som også krysser himmelen her, direkte under flyruten til Málaga lufthavn.
 
Under foredraget har Josés to kollegaer kalibrert de tre teleskopene, som er ganske store her de står på det åpne jordet. Vi avslutter nattens stjernetur med en titt i teleskopet på planetene Venus, Jupiter, Saturn (ja, ringen var helt tydelig) og til slutt den røde planeten Mars.
 
Mette av inntrykk kl. 02.00 om natten kan vi nå slentre tilbake til bussen, som kjører oss ned mot Málagas lysende lykter.
 

Lysforurensning

Lysforurensning vil si når mørket blandes med lys fra lyskilder – ”forurenses”. Derfor kan man inne i byen kun se få stjerner, og inne i landet, hvor lyskildene er få, se tusenvis av stjerner på nattehimmelen.

 


Stjerneskudd


De ser store ut på himmellegemet, men faktisk er stjerneskudd støvkorn på størrelse med ¼ riskorn, som brenner opp i atmosfæren og dermed trekker et lysende spor etter seg på vei ned gjennom vår atmosfære.
 

Tips til stjernekikking på egen hånd


Det er mye å se på stjernehimmelen uten å måtte ha et teleskop.
 
Det viktigste er at man finner et sted med ingen eller meget lite lysforurensning. Det skal man ikke særlig langt inn i landet for å finne her i Andalucía.
 
Det finnes en rekke apps som forklarer de forskjellige stjernekonstellasjonene i nåtid ved å holde din mobil opp mot himmelen, hvorpå du kan bevege den rundt og se hva stjernekonstellasjonene og planetene heter. Det finnes mange forskjellige typer av dette slaget med apps, men du kan f.eks. prøve appen Skyview, som både finnes til Android og IOS.
 
Ta liggestoler eller teppe og pute med – det blir raskt anstrengende å stå og bøye nakken.

 
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.