Månedsmagasinet på Costa del Sol
I Amerika og i hele Europa snakkes det for tiden mye om ME-TOO.
Den ene etter den andre står frem med fortellinger om overgrep, gjerne begått av kjente personer som skuespillere, politikere og høytstående forretningsmenn.
Ja, jeg skriver menn, for så langt er det stort sett menn som er overgriperne, selv om det også har dukket opp episoder hvor det er kvinner som har begått overgrep mot menn.
Egentlig er vel dette noe som har foregått i svært mange år. Når man for eksempel ser på gamle amerikanske filmer er ikke kommentarene til de mannlige skuespillerne særlig hyggelige mot kvinner, hvor kvinner veldig ofte ble gjort «til et lett bytte», med en nedlatende tone som overhodet ikke var særlig hyggelig.
Det var så også i Amerika at dette med ME-TOO blomstret opp for noen måneder siden, og det var mannlige skuespillere som ble anklaget for trakassering og overgrep.
Dette endte med at flere skuespillere mistet sine film- eller teater roller, og til og med at gamle serier, hvor noen av skuespillerne hadde hatt sine roller i mange år, ble tatt av plakaten.
Etter hvert beveget beskyldningene seg over til politikken, og høytstående politikere har også måttet takke for seg, ikke bare i Amerika, men videre til Europa, ikke minst i England og Frankrike, men dessverre også i vårt eget land, Norge.
Nå er det jo slik at jeg bor i Spania og følger hver dag med på spanske nyheter, men jeg har også nyheter fra Norge, både på internett samt noen norske TV-kanaler.
Og i Norge tar jo dette nå helt av, hvor den ene etter den andre innen TV-kanaler, film, musikk, mote bransje, handel og kontor, og ikke minst innen politikken, står frem med dette som et problem.
Egentlig kunne jeg vel bare ha sagt at det gjelder samtlige bransjer i hele Norge, og at det er SVÆRT utbredt!
Hva er det som har skjedd i Norge dette siste året, som gjør at utrolig mange ønsker å stå frem som VARSLERE?
Hvorfor har ikke dette skjedd før, eller har dette vært et problem i mange år, men ingen har hatt mot til å stå frem?
Jeg skulle gjerne ha gravd dypere i dette for å prøve å finne noen svar.
Jeg må si at jeg ikke støtter noen spesielle, før jeg har en skikkelig forklaring.
– Men jeg har dyp respekt for de som er blitt utsatt for overgrep av en eller annen form, og som har behov for å snakke om dette for å komme videre i livet etter en traumatisk opplevelse.
Det har også forekommet episoder tidligere i Norge, som er blitt satt ut som rykter og sladder, for å personlig kunne ødelegge andre mennesker.
På folkemunne i Norge har vi et ordtak som heter; «Ingen røyk uten ild», men dette ordtaket er også blitt gjort til skamme i flere tilfeller hvor personer har blitt anklagd, men senere totalt frifunnet.
Den mest kjente historien er saken i bygda Bjugn, hvor en barnehageassistent, Ulf Hammern, ble anklagd for blotting mot et lite barn i 1992.
Kort tid etter de fem timene han satt i avhør kjente så å si hele bygda til historien, og jeg har i en tidligere artikkel skrevet om sladder, og om den ene fjæren som fort ble til 10 høns.
På rekordfart ble historien om denne ene blottingen til en sak om seksuelt overgrep mot 33 barn.
28 personer ble kjent skyldige i incest, og selveste lensmann Arne With og kommunelege Fostervold ble kastet på glattcelle.
Det tok helt av i bygda Bjugn, som på grunn av denne saken ble delt i to.
Folk rottet seg sammen, mye fliring og hån-latter, masse baksnakking, og det ble en hekseprosess i bygda med en gapestokk mentalitet.
Retten sa i 1994 at alle er uskyldige til det motsatte er bevist, og derfor ble alle, inkludert Ulf Hammern, blankt frifunnet.
Jeg kan ikke unngå å tenke litt på denne saken når jeg nå hører om fremstående personer i Norge som blir beskyldt for overgrep i lys av sin stilling eller posisjon, i forbindelse med ME-TOO!
Jeg vil gjerne få referere til en artikkel jeg leste i forbindelse med Bjugn saken;
«Ryktespredere er farligere enn selv de mest forherdede jihadister, fordi de ustraffet kan gjøre uopprettelig skade på et så stort antall mennesker, uten at det på noen måte kan settes en stopper for dette.»
All respekt for varslere, og all respekt for de som er blitt utsatt for overgrep, men det skal også bevises at det har blitt begått overgrep, og i dag leser vi at kjente politikere nå går til motangrep på det de er beskyldt for.
Jeg avslutter derfor denne månedens artikkel med utsagnet til vitenskapsmannen Dr. Relling: «Hjernen vår er ikke laget for å finne sannheten. Den er laget for at vi skal overleve, og for å overleve må hjernen produsere rene løgner, og svært ofte fordreininger av virkeligheten, fordi det er funksjonelt for oss mennesker»!
Av Øystein Wiig Rambøl

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.