Månedsmagasinet på Costa del Sol

portada DNM janDen nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, oppvokst og har hatt hele sin yrkeskarriere i Oslo, men nå har hun flyttet hit med samboeren og datteren på syv år. Hjemme i Norge har hun to voksne barn fra sitt første ekteskap.

Trude har jobbet i skolen i mange år. Hun begynte som lærervikar da hun var 18, og oppdaget at hun trivdes veldig godt med det. Hun forsøkte seg også i andre jobber i noen år, men klarte ikke å legge fra seg tankene om å jobbe i skolen. Etterhvert bestemte hun seg og tok lærerskolen og siden en master i skoleledelse.
 
Skolen er en av de viktigste oppvekstarenaene for barn og unge, mener Trude.
– Skolen skal ruste barn, unge og voksne til å møte livets oppgaver og mestre utfordringer sammen med andre. Her skjer store deler av sosialiseringen og identitetsbyggingen. For oss som jobber i skolen er dette en viktig erkjennelse å ta inn over oss. Hvor viktige vi er i barn og unges oppvekst. Elevene på en skole kommer med ulike erfaringer og ulik ballast til skolen, og det må vi være bevisste på. Jeg tenker at alle som begynner å jobbe i skolen, har med seg en eller annen erfaring fra egen skolegang, som de bygger egen læreridentitet på. Noen har svært gode erfaringer andre mindre gode. Disse tror jeg preger oss i vår omgang med barn og unge, sier Trude.
 
trude2Selv er hun ikke noe unntak. Hun vokste opp på Bekkelaget på midten av 70-tallet. Som det ”eneste” skilsmissebarnet hun visste om på skolen, merket hun dette godt. Den gangen fulgte det mye stigma med å være skilsmissebarn, og hun opplevde selv at hun ble sett på litt annerledes enn klassekameratene. Hun var skoleflink, men lærte seg raskt å innta forsvarsmodus og “ta igjen” og skjule sårbarheten. Hun tok frem den tøffe siden når kommentarene fra klassekameratene eller de forutinntatte holdningene fra de voksne ble for tydelige. Dette resulterte i at lærerne hennes ofte omtalte henne som et “ressurssterkt problembarn”.
– I dag ser jeg på dette som er hedersbetegnelse, smiler Trude og beskriver disse erfaringene som en av hennes største styrker som lærer og skoleleder.
Trude ser på seg selv som en relasjonell person og en som er glad i mennesker. Hun er nysgjerrig som person og ønsker alltid å forstå hva kan ligge bak ulike adferdsmønstre. Det faller naturlig for henne. – Der det er motstand er det følelser, sier Trude. Å forsøke å forstå mennesker i stedet for å dømme, er gode, personlige egenskaper å ha med seg som rektor.

Trude og skolen

Hun har feriert på Costa del Sol siden midten av 90-tallet. For fem år siden kjøpte hun seg en leilighet her. Trude er fascinert av den spanske kulturen og mentaliteten, maten og ikke minst det gode klimaet. Hun gikk mange ganger og lekte med tanken om å bo og leve her. Utfordringen for å gjennomføre dette var at da måtte hun jobbe også. Hun elsker nemlig å jobbe. Og da stillingen som assisterende rektor og senere rektor skulle lyses ut, ja – da var det gjort.
 
Når man starter på et nytt sted, er det alltid mye nytt å sette seg inn i. Alle skoler har sin historie, sin kultur og sitt særpreg. Trude sier at det sitter mye positiv kultur og profesjonalitet i veggene på DNS og opplever at dette er et godt sted å komme til, både for voksne og barn. – Her er det mye bra å bygge videre på, sier Trude som den nye lederen.
 
– Lederskap er å inspirere, bidra til felles forståelse og innsats for felles mål. Da er det viktig å ha tydelige visjoner, være god på strategiske prosesser og ikke minst å forstå hva som skjer ved omorganisering og utviklings- og endringsprosesser. Endring er for eksempel alltid vondt. Folk har ulik motivasjon til å bli med eller ikke. Derfor er det viktig med god kunnskap om hva forandringer kan føre til. Å få med folk er viktig. Du må vise tillit, men være tydelig på forventninger. En må være trygg på seg selv og stå støtt i tunge prosesser og ta vanskelige beslutninger. Dette er egenskaper som er viktige å ha med seg som en leder. Under endringer blir det alltid motstand, så man må tørre å ta kamper. Man skal gjennom de vanskelige samtalene. Men ikke minst, man må også være klar over at man ikke kan alt. Derfor er det å stille de riktige spørsmålene og å lytte, avgjørende for å kunne ta gode beslutninger, understreker hun.
 
Trude er opptatt av elevenes utvikling og læring. Den generelle delen av læreplanen og den helhetlige forståelsen av opplæringa er noe hun brenner for.
– Vi må søke å gi elevene den faglige kunnskapen og kompetansen de trenger for å møte den raske utviklingen i samfunnet, samtidig som vi bygger opp under de menneskelige kvalitetene som gir elevene verktøyene til å både samhandle med andre og mestre egne liv. I læreplanen står det “ Sluttmålet for opplæringen er å anspore den enkelte til å realisere seg selv på måter som kommer fellesskapet til gode – å fostre til menneskelighet for et samfunn i utvikling”. Dette synes jeg er så fint, sier Trude
 
Det er absolutt en engasjert ny rektor som forteller dette med stor interesse. Hun BRYR seg om mennesker. Et eksempel som hun gir, er at hvis man ikke kan lære folk til å lese godt nok, kan den personen senere i livet heller ikke kunne være med å ha innflytelse og bidra til og være en del av vårt demokratiske samfunn. Det skal kunnskaper og ferdigheter til for å utvikle et godt fundament som samtidig utvikles til et godt og klokt menneske. Det gjelder å ha to tanker i hodet samtidig
– Kaldt hode og varmt hjerte. Da kommer vi langt, sier hun fortsatt smilende.

trude3Fremtiden og visjoner

Trude synes det er vanskelig å gi et klart svar på dette. Hun har to voksne barn i Norge og hun vet at hun etterhvert nok vil kjenne på avstanden til de der hjemme.
– Begge barna mine hjemme i Norge har samboere. Sønnen min fylte 24 år nå og er ferdig med studier til sommeren. Før jeg aner det kan det komme en beskjed om at jeg skal bli farmor, og da reiser jeg hjem, sier hun.
Men akkurat nå er hun her og trives veldig godt. Hun har vært på DNS i et halvt nå og er allerede blitt glad i skolen, de ansatte og elevene, som hun lærte seg navnet på etter bare få uker.
 
Trude sier at visjoner skal være som en ledestjerne. Hennes drøm for DNS er om man kunne skape så gode verdier og holdninger at man slapp å ha regler, men bare ha verdier, så har hun oppnådd noe viktig. Om alle på skolen kunne klare å etterleve de tre gyldne reglene for et godt læringsmiljø;
1) Jeg er her for å lære 2) Jeg er her for å bidra til at andre lærer 3) Jeg er her for å bidra til at alle har det bra, så har hun nådd langt i sine visjoner for skolen. – Det er jo i bunn og grunn det det handler om, sier hun. Både her på skolen og ute i samfunnet. Hun gleder seg til å skape nye historier, for hun ser at DNS er et flott sted. Med et åpent og forventningsfullt ansikt, avslutter hun vår samtale med disse ordene – the sky is the limit.
Av Helena Miller, Stemningsbilleder fra skolen: Nina Cicilie Kaasin Simarud

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.