Månedsmagasinet på Costa del Sol
Coworking-kontorer skyter frem på Costa del Sol – og alle andre steder

Coworking-kontorer skyter frem på Costa del Sol – og alle andre steder

Unge entreprenører og freelancere søker i større grad mot coworking-kontorer, fordi det er billig og fordi det er mulighet for å støtte seg til andre fra samme bransje. – Og så er det sosiale aspektet også en stor faktor.

Coworking-kontorer er normalt tilgjengelig for medlemmene 24 timer i døgnet. Det gir en stor fleksibilitet, men også en større grad av kontroll for den enkelte. Man kan fritt jobbe hjemmefra en dag hvis det passer bedre i ens privatliv, men mange foretrekker faktisk å jobbe i nærheten av andre mennesker, selv om det ikke er sammen med dem.
 
På Costa del Sol skyter det også opp flere og flere coworking-kontorer. Graden av sosiale tilbud varierer fra kontor til kontor. Vi har snakket med et av de som ligger langt fremme i utviklingen:

coworking2The Living Room Coworking – Málaga

Innehaveren, Ben Kolp fra Østerrike, tar imot oss på kontoret, som ligger i en bygning midt i Málaga sentrum like ved togstasjonen. Innenfor sitter mennesker i forskjellig alder spredt rundt på plassene i lokalet. Noen har store hodetelefoner på, andre fører rolige samtaler, mens andre igjen stirrer intenst inn i computerskjermen. Ben viser meg ut gjennom tekjøkkenet, ned til den underste etasjen som inneholder kontorets absolutt viktigste element – bordtennisbordet. Det er også i denne etasjen det blir holdt foredrag om alt fra koding til flow-yoga. Bordtennisbordet kan klappes sammen og sofaene flyttes rundt, slik at det passer til det som det skal undervises i eller holdes foredrag om.
 
Det var egentlig ikke planen at Ben skulle drive et coworking-kontor. ”Jeg hadde selv leid meg inn i den danske bedriften Plytix i Málaga, som leide ut ekstra bord i sitt kontorlandskap, men da de fikk en stor sum penger fra en investor for et par år siden var de klar til å dra videre, og jeg overtok coworking delen. Den kjørte jeg videre med Stian Iversen, som er medstifter av Plytix. Stian er økonomisk rådgiver, mens jeg er den som holder fingeren på pulsen på kontoret.”

Voksesmerter på kontoret

Mens vi står her nede og snakker sammen går døren jevnlig opp og igjen når The Living Rooms co-workere begynner sin arbeidsdag, eller hva de nå enn foretager seg. ”Før hadde alle medlemmene en nøkkel, men det var utrolig tungvint – folk hadde ofte glemt nøkkelen, og så skulle man allikevel ned å åpne opp. Nå har vi installert fingeravtrykksskanner ved inngangen, så er der ikke noe kort å miste,” forteller Ben, som har god grunn til å være glad.
For et års tid siden var han nemlig nødt til å slå ned veggen inn til naboleiligheten for å utvide kontoret, og nå åpner de et nytt Living Room coworking-kontor på Alameda principal i sentrum av Málaga – 3 minutter fra det nåværende kontoret.
Mer plass var det bestemt også behov for. ”Med 70 medlemmer og 35 skrivebordplasser var vi nødt til å være kreative hvis alle skulle kunne være med. Mange av medlemmene leier en fast plass hele måneden, men er der kanskje bare halvparten av tiden. Så vi utferdiget en kontrakt om at andre medlemmer gjerne kan benytte deres bord og computerskjerm, tastatur m.m. når de ikke var der, så lenge de fant utstyret i ordentlig stand, når de returnerte. Det var det faktisk ikke noen som hadde noe i mot å skrive under på,” forteller Ben, som dog har blitt møtt med stor forundring, når han på coworking messer forteller om The Living Rooms eiendommelige ordning. ”Vi har møtt coworking-kontorer fra hele Europa, men vi har ikke møtt noen andre som har denne modellen,” forteller Ben om ordningen, som i høy grad er basert på tillit. Men det virker, og i oktober måned satte The Living Room omsetningsrekord.
”Det eneste kravet vi har for nye medlemmer er at de snakker engelsk, da vi kommuniserer på engelsk, og så vil vi gjerne møte dem. Utover det skal de bare ha et åpent sinn.”

Fremdeles voksesmerter

Drømmen er å få et stort sted med 1000-2000 kvm, gjerne på gateplan, hvor stemningen er akkurat som når man kommer inn på en hyggelig kafé. ”Og så skal det også gjerne være mulighet for innkvartering til de coworkerne som er tilreisende. Utfordringen blir å bevare familiefølelsen i takt med at vi vokser,” slutter Ben.

coworking3Ulrik Flænø Damm, med-utvikler av spillet ’Conduct Deluxe’

Danske Ulrik har vært medlem av The Living Room i Málaga i et og et halvt år. Han er 26 år, og utvikler videospill for det danske firmaet Northplay. ”Jeg ble medlem en uke etter at jeg hadde flyttet til Málaga. Det har vært riktig moro å ha fellesskapet. Selv om det ikke er så mange som jobber med spillutvikling som meg, så er det mange sosiale arrangementer, og man sparrer også med hverandre på tvers av bransjene på kontoret,” forteller Ulrik, som har en rimelig fast arbeidsrytme fra 11 til 17 eller 18 fem dager i uken.

Fakta

25 forskjellige nasjonaliteter er medlemmer av The Living Room Coworking
De beskjeftiger seg med web/app-utvikling, grafisk design, kommunikasjon, oversettelse, regnskap, e-handel, etc.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.