Månedsmagasinet på Costa del Sol
Don’t waste fashion – bytt til deg nye klær

Bytt mer, forbruk mindre. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan få piffet opp garderoben på en bæredyktig, morsom og gratis måte.

Én etter én ankommer jentene slepende på poser og sekker. Det er dagens deltagere i et klesbytte-arrangement, som arrangeres to ganger for året i en lokal jente-gruppe. Jeg har selv vært med to ganger, og det har vært noen morsomme arrangement, hvor det har blitt prøvd klær, posert, ledd, og nå ja, nytt et glass med vin eller to.
 
På bordene i kaféen har arrangøren, franske Estelle Alexander, lagt frem nøye utklippede papirlapper med tall. Lappene er inndelt etter størrelser, og er beregnet for at man ligger alle klær i størrelse 40 i ’40 bunken’ og så videre. Det gjør det enklere å finne ut av hvilke klær man skal kikke etter, selv om det nesten er mer regelen enn unntaket at man kikker i samtlige bunker.
 
Når alle er kommet, og alle bordene er fylt opp, starter byttingen. Et virvar av klær bytter kropper, mens alle hjelper til med å finne ut om klesplagget man prøver er verdt å beholde for den midlertidige innehaveren, eller om det skal videre i bunken. Noen egentlige regler er det ikke når vi bytter. Det er ikke noe minimum antall med klesplagg man skal ha med, og selve byttingen finner sted helt uten istykkerrevne klesplagg eller avrevne hårtuster.
 
Når første runde er overstått pleier vi å sette oss og få noe å spise samt et glass vin. Deretter lunter folk naturlig inn til andre omgang, som ofte er preget av at deltagerne nå er i en litt mer oppløftet stemning og tør å kaste seg ut i noen motemessige vågestykker.

clothes swapping2Estelle (arrangør)

”Det beste klesplagget jeg har byttet til meg var en sommerkjole, som jeg trodde var alt for liten til meg, men da jeg prøvde den, var den utrolig flatterende. Jeg ville aldri ha prøvd den i en butikk.”

clothes swapping4Hannah

”Dette er mitt første klesbytte-arrangement, normalt ville jeg bare å ha gitt klærne til veldedighet. Dagens beste bytte er en blå jakke som jeg normalt ikke ville ha valgt, men jeg liker den veldig godt.”

clothes swapping3Rachel 

”Jeg har fått noen riktig flotte ting i dag – to kjoler fra Adolfo Domingo og en ull-kappe som jeg alltid har ønsket meg. Det beste ved disse klesbytte-arrangementene er den positive, kvinnelige energien, samholdet, og muligheten for å prøve en ny stil gratis!”

clothes swapping5Kate 

”Det beste ved klesbytte er at jeg ikke behøver å gå ut og handle klær i butikkene, som jeg synes er kjedelig,” forteller Kate, som har på seg sitt ’beste bytte’ – en blomstret kjole donert av Estelle.

clothes swapping6Randi

”Det beste er at man blir kvitt noen av de klærne man ikke bruker lenger og får noen nye, stilige klær ganske gratis. I tillegg har vi jo det riktig moro sammen mens det står på.”

 

Eja

clothes swapping7Ses her iført ’dagens bytte’ – en lyseblå jumpsuit. ”Jeg fikk stående applaus fra jentene da jeg tok den på – det var vanvittig moro,” forteller Eja, som gjerne vil oppfordre andre jenter til å melde seg til gruppen ’Malaga Girls’ via siden www.meetup.com, hvor man kan holde seg oppdatert om fremtidig klesbytte-arrangement samt andre arrangementer.

 

Når du skal velge ut klær til klesbytte-bunken, kan du stille deg følgende spørsmål om dine klesplagg:

Passer det meg?
Har jeg brukt det de siste 12 månedene?
Er det noen sjanse for at jeg kommer til å gå med dette igjen?
Passer det til min nåværende stil?
Hvis jeg handlet i dag, ville jeg så ha kjøpt dette?
Og aller viktigst: Er jeg komfortabel i dette? 

Gode råd når du skal arrangere en klesbyttedag:

Finn et egnet sted. Velger du selv å åpne ditt hjem, så rydd flater osv., slik at klærne kan ligge uten å være til fare for ming-vasene. Klesbyttedagen kan saktens også holdes på en lokal kafé, hvis bare eierne er innstilt på at dere kommer til å fylle litt. Avtal det nærmere med den enkelte kafé. Hvis de allikevel har en stille periode på en lørdags formiddag, kan det jo alltids la seg gjøre.
Inviter venner i alle former og størrelser. Inviter også din gravide venninne, som kanskje leter etter mer romslige klær. Ofte kan klær også tilpasses, hvis man tilføyer et belte. Ta med et, slik at dine venninner kan se hvordan en kjole eller en topp vil se ut med et belte rundt livet.
 
Avhold din klesbyttedag på slutten av sesongen, hvor man naturligvis vil gå gjennom sitt klesskap for å rydde opp. Gi også folk varsel om arrangementet i god tid. Det krever mye tid å gå gjennom hele klesskapet. Her på Costa del Sol er det grovt sagt to sesonger, så jeg og mine venninner holder én på våren én på høsten.
Ta kun med ting i perfekt stand. Det vil si at klærne som et minimumskrav skal være rene, og at det ikke er flekker og hull. Alt som man ville være flau over å låne ut til en venninne, skal bli hjemme.
 
Ta med tilbehør. F.eks. sko, vesker, smykker, tørklær – dette sikrer at alle kan finne noe som passer.
 
Speil og prøverom. Avhengig av hvor dere avholder klesbyttedag, er det ikke alltid at man har muligheten for å benytte et prøverom. Hvis det ikke finnes et allerede, så ha i det minste et speil med. Om dere holder det på en kafé, så be gjestene om å ha noen klær på som gjør det lett å prøve f.eks. en kjole utenpå.
 
Sett noen spilleregler. Du kan lage en regel, hvor man kan prøve 5 klesplagg pr. runde, eller still klokken inn på 5 minutters ”shopping” om gangen. I min gruppe av venninner har vi ingen regler, og folk tar ganske avslappet bare det som de finner mest interessant. Skulle det oppstå en krise hvor to jenter vil ha det samme klesplagget, kan det løses ved å la deltagerne bestemme hvem som bærer plagget best, eller, hvis man er redd for å såre noens følelser, med mynt eller krone.
 
Benytt en klesbyttedag til å våge noe nytt. Hvis du alltid har ønsket å kaste deg ut i et par trange bukser eller et vilt mønster men ikke har tatt til mot for å prøve det, så benytt deg av sjansen til å prøve det helt gratis.
 
Finn en lokal gjenbruksbutikk og la dem overta klærne som blir til overs. Pek ut en ansvarlig person i forveien, så dere unngår å stå der med sorte sekker og Ikea-poser, hvis skjebne først skal bestemmes, når dere har byttet ferdig.

Så gjenstår det bare å si: Happy swapping!

Dette klesbytte-arrangementet ble avholdt på Café Arte In Farina, på Plaza de los Mártires Ciriaco y Paula i Málaga sentrum.
Av Louise Mercedes Frank, louise-mercedes@norrbom.com. Foto av Minna Tahvanainen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.