Månedsmagasinet på Costa del Sol

Til en middag legges det merke til at jeg ikke spiser kjøtt. Det avstedkommer et hardnakket utsagn om at vi er skapt til å spise kjøtt. «Se bare på våre hjørnetenner…»

HelleBodytalk1Jeg er motstander av enhver form for fundamentalisme – også når det gjelder kosthold. I min klinikk har jeg sett alt for mange ubalanser i kroppens systemer, stress, depresjon, overvekt, spiseforstyrrelser og frustrasjon forårsaket nettopp av sunnhetsprofetenes evne til å manipulere og overskygge vår medfødte evne til å vite hva kroppen trenger for å holde oss friske og raske. Og det gjelder både detox-kurer, paleo-kosthold, rå mat og glutenfrie dietter (med mindre man har allergi eller cøliaki, hvilket bør adresseres, slik at årsaken kan finnes og behandles).
Spis det du liker, og med omtanke. Vil du slanke deg blir du nødt til å spise færre kalorier enn hva du forbrenner. Har du kreft, så dropp i det minste sukkeret, som kreftceller elsker og får næring fra. Lider du av inflammatoriske sykdommer som f.eks. gikt, så hold din syre/basebalanse i orden. Sykdomsfremkallende organismer hater basiske miljøer.
Det er ikke noe hokus pokus med noe av dette.
Selvsagt bør vi unngå å fylle oss med gift- og tilsetningsstoffer; spis ikke noe som du ikke vet hva er. Enkelt! Og bruk dine sanser når du spiser! Slå dem alle sammen. Her i huset skal det gjerne knase, være fargerikt, aromatisk og smakfullt – og så skal vi bli glad av å spise vår mat.
 
Jeg er vegetar av dyreetiske årsaker, og fordi jeg jobber med dyr hver dag og forbinder meg med deres bevissthet. Jeg kan bare ikke spise dyr, og det gjør jeg egentlig ikke mye vesen av. Heller ikke denne dagen, hvor jeg bare lar fatene med fisk og kjøtt passere, men tar for meg av grønnsaker og brød. Til tross for min diskresjon, lykkes det å fremprovosere diskusjonen ved bordet som jeg deler med spanske venners venner. Klassiske andalusiere med hang til kjøtt, fisk og skalldyr, mens «det grønne dyrkes til eksport». Og ja, vi bor faktisk midt i Europas urtehage, også den økologiske.
 
Etter en opphetet debatt om dyrevelferd, hvor en tur innom tyrefekting ikke kan unngås (og det er ikke engang meg som tar opp denne betente saken), krever legen, som også sitter ved bordet, mitt svar på hvordan jeg kan være så naiv å tro at jeg får næring nok uten kjøtt i mitt kosthold. Før han lar meg svare, forsvarer han seg (interessant at noen mennesker føler behov for å forsvare seg mens de angriper – det blir ofte mye rot) med henvisning til alle mulige vitenskapelige undersøkelser. Kanskje håper han at jeg med min mer filosofiske tilgang til livet generelt og til helse, her vil havne på dypt vann.
Tvert i mot! Det er som å kaste bensin på bålet, og her øyner jeg muligheten til en frisk diskusjon.

Proteiner og fettsyrer

Det er en myte at vi skal fylle oss med proteinrik kost for å holde oss sunne og friske. Og den lille mengden med protein som vi bør innta, kan like godt komme fra plantebasert kost, f.eks. bønner, linser, erter, spinat, poteter, osv. Grønnsaksproteiner kalles ukomplette proteiner, fordi det skal aminosyrer til for at de opptas i kroppen. Og disse får man bl.a. via kornprodukter, og ved å blande disse med ris, quinoa osv. skaper du nettopp proteinenes byggestein.
 
Tilbake til hjørnetennene. Som følge av evolusjonen har vi mennesker ikke lenger en hale. Også kroppsbehåring er redusert pga. av endring i vår livsstil. Det samme gjelder tann nr. 3 i begge sider av over- og underkjeven, som nå er knapt så spiss som opprinnelig.
Våre gener endrer seg fortløpende, tilpasser seg for oss – og det skjedde også, da vi gikk fra et jeger-samler-samfunn til å dyrke jorden for tusenvis av år siden. Det betydde nemlig mindre kjøtt og flere grønnsaker. Og er man utstyrt med de såkalte grønnsaksgenene (FADS1 og FADS2), ja, så er det håp for oss som ikke vil spise dyr.
Jeg oppfordrer absolutt ikke til at man skal ta en gentest – eller til at man skal droppe kjøttet. Tvert i mot! Din kropp forteller deg hva den trenger, og om den opptar den næringen som du tilbyr den. Og det gjelder proteiner, mineraler – og essensielle fettsyrer (fettstoffenes byggestein), som er innholdet i legens angrep nr. 2. Og nei, man behøver ikke å spise fet fisk for å få nok umettede fettsyrer. Man kan saktens klare seg med planteoljer (f.eks. olivenolje, som inneholder Omega 9), nøtter, hvete og linfrø er rike på Omega 6, mens f.eks. chiafrø er rike på Omega 3.
 
Og så er det min tur:
«Hvordan vet du om din kropp overhodet opptar næringen fra den kosten du spiser?», spurte jeg legen. «Kanskje den opptar avfallsstoffene og sender næringen direkte ut…» Jeg venter spent på svar, men nå er diskusjonen tydeligvis avsluttet.
 
retmedsvampe
 
… og få deg et sanselig måltid – med eller uten kjøtt.

Opptar du næringen fra din kost?

Flere og flere kommer til BodyTalk med fordøyelsesproblemer, tretthet, diffuse smerter, konsentrasjonsvansker og stress – for så å la kroppen fortelle at de stort sett ikke opptar næring fra kosten, men i stedet bruker den energien på avfallsstoffene. Ikke sjeldent er det et mentalt speilbilde, hvor klienten lar næringsrik og nyttig informasjon gå rett inn og ut igjen, mens hovedhjernen forsøker å bearbeide sanseinntrykk som ikke er brukbare eller relevante for klienten – altså mentalt avfall, som resulterer i formålsløs bekymring, søvnløshet, dårlig mage og stress – nettopp fordi hovedhjernen ikke kan tvinges til å finne løsninger og svar på noe som den ikke er programmert til.
Aktiveres derimot magehjernen i en BodyTalk-session, skjer det store både fysiske og mentale endringer, som viser veien mot en god helse.
 
Din kropp er alltid din beste og høyst personlige kostveileder. Velg å forstå dens signaler, og du vil få vite hvilken kost som passer til din helt unike kropp. Den kan fortelle deg om du mangler proteiner, fettsyrer eller mineraler. Om du skal spise pølser eller omelett. Om din kropps økosystemer fungerer optimalt, så mikroorganismene i tarmene kan syntetisere byggestein som f.eks. vitaminer, aminosyrer, salt osv. Den kan fortelle deg om dine celler rent faktisk opptar den væsken du drikker – og om du kvitter deg med dens avfallsstoffer.
Fungerer ikke kroppen optimalt, finner vi frem til årsaken, som kan være alt fra det presset som tidens helseguruer alt for lenge har utsatt oss for, til manglende kommunikasjon mellom f.eks. lever og bukspyttkjertel, ubalanse i nervesystemet påvirket av en feilrotert atlas’ (den øverste halsvirvelen) trykk på hjernestammen, osv. osv.
Årsaken er der! Og vi kan finne den – ofte som en kompleks blanding av fysiologiske, anatomiske, psykiske, miljømessige, emosjonelle, genetiske og epigenetiske årsaker.
 
Vil du vite om din kropp opptar den næringen som du gir den, så bestill en BodyTalk-session!
For mer informasjon er du velkommen til å ringe meg på tlf. +34 607 62 91 06 – eller lese mer om BodyTalk på www.bodytalk-torreblanca.com
Av Helle Espensen, autorisert BodyTalker – både mennesker og dyr er velkommen.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.