Månedsmagasinet på Costa del Sol
Rekordtid i Málaga CF for sjeiken – Løsningen ble Problemet

Rekordtid i Málaga CF for sjeiken - Løsningen ble Problemet

Del

Hva med fremtiden i Málaga CF, med den utilregnelige og lite tillitsvekkende sjeiken Al-Thani ved roret? Han er nå den som har sittet lengst i spissen for klubben, hvis økonomi han lynhurtig forverret, og satt klubbens rykte i et dårlig lys.
 

With pleasure – med glede!

Den alltid smilende og litt gutteaktige Abdullah Gnub med den sorte manken, lot seg velvillig fotografere i foajéen i Málaga CF. Den daværende pressesjefen Victor Varela knipset bilder.
Gnub var av Málaga CFs nye eier, den da 43-årige sjeik Abdullah bin Nasser bin Abdullah Al Ahmed Al-Thani, blitt utpekt som rådgiver, generaldirektør og visepresident i én og samme person – importert fra Al-Thanis forretningsimperium Nasser bin Abdullah & Sons Group i Doha, Qatar. Ambisjonen med Málaga CF var, betrodde Gnub oss, å gjøre klubben til Spanias svar på mektige Chelsea i England, som ble, og fremdeles, styres av den russiske mangemillionæren Roman Abramovich.
Nå seks år senere ser det helt annerledes ut i Málaga CF. Gnub og hvem som helst ellers Al-Thani har hatt ansatt i klubben, er enten blitt sparket enkeltvis eller i grupper, eller så har de dratt av egen fri vilje – og Gnubs imøtekommende gentleman-stil er en saga blott.
Innen Al-Thani reiste hjem til Doha i slutten av juni for den muslimske fastemåneden Ramadan (den helligste måneden i den islamske kalender), fikk han sparket denne bredsiden før siste spillerunde i La Liga, hvor Málaga CF spilte mot Real Madrid på Rosaleda:
”Catalonias menneskelige adferd vil aldri dufte av La Liga-ære”.
FC Barcelona fra Catalonia og Real Madrid kunne begge bli mester. Men med 2-0 seieren over Málaga snappet Kongeklubben Real Madrid opp tittelen. På benkene på Estadio La Rosaleda hygget Al-Thani seg sammen med presidenten i Real Madrid, Fiorentina Perez. Han trives godt i dette selskapet.
På banen gjorde Málaga-spillerne for øvrig sitt ytterste for å vinne, men tapte altså.

Bøter for misnøye-ytringer

De uttalelser som så mange, også Al-Thani, i en nesten uavbrutt strøm sender ut på Twitter og andre sosiale medier – især mot dommerstanden – bringer så vel fotball som Málaga CF i vanære.
Den alminnelige oppfatningen har blitt at klubben styres av en utilregnelig og lite tillitsvekkende person. I hans egen organisasjon og blant spillerne har man bare et skuldertrekk til overs for ham.
Selv politiet er han kommet på kollisjonskurs med. Som så mange andre røk han inn i en trafikkstans ved La Rosaleda da politiet skulle manøvrere de store mengdene av tilskuere før kampen Málaga CF – Atlético Madrid i april. Al-Thani rykket ut i media med en melding om at politiet er rasister!
Alle hans misnøye-ytringer har fått konsekvenser i form av bøter fra det spanske profesjonelle fotballforbundet så vel som fra politiet.

Kastet ut av det fine selskap

Da sheik Al-Thani etter sesongen 2010-11 trådte til med 36 millioner euro og kjøpte Málaga CF av Lorenzo Sanz (tidligere president for Real Madrid) ble han løsningen på de store økonomiske problemene i klubben. Sanz var kjørt fast, som så mange andre tidligere i fotballen i Málaga.
Gnub og den nyansatte sportsdirektøren Antonio Fernandez kjøpte store spillernavn inn (med Al-Thanis vitende må man gå ut i fra) og i 2012 kvalifiserte Málaga CF seg sensasjonelt til Champions League. Med toppspillere, som han ikke hadde betalt fullt for fra de klubber, hvor de var kjøpt fra. Med de klare bruddene på de såkalte Financial Fairplay-reglene i UEFA ble Málaga CF deretter kastet ut av det gode europeiske fotballselskap. Karantenen er overstått.
Da var Gnub borte. Nå hadde Al-Thani fra sitt hjemsted i Qatar satt håndplukkede og velutdannede folk som Moayad Shatat fra Syria, og spanjolene Vicente Casado og Manuel Novo inn, sammen med argentineren Husillos som sportsdirektør.
De er nå alle sparket, svart på hvitt. Bl.a. med en begrunnelse om at de hadde vært litt for dyktige til å bevilge seg selv bonuser. Og for å handle ulovlig med et venezuelansk fond ved kjøp og salg av spillere.
Siden er Pedro Gonzales, Carlos Lopez og Carlos Perez forsvunnet ut av svingdørene i klubben.

Måtte selge de store

Gjelden i den perioden vokste til mer enn 80 millioner euro – deriblant en porsjon til skattevesenet, som det fremdeles betales avdrag til.
I perioder fikk hverken spillere eller administrativt personale lønn. En spiller-streik hadde det også blitt truet med.
Eneste utvei for klubben ble nå salg av stjerne-navn som Isco (Real Madrid), Demichelis (Manchester City), Toulalan (Monaco), Majhijsen (Feyenord), Joaquín (Fiorentina), Antunes (Dynami Kiev), Maresca (Sampdoria), Eliseu (Benfica) og Cabellero (Manchester City). I forkant av dette var Cazorla, Monreal og Rondon dratt til henholdsvis Arsenal og Rubin Kazan. Rondon er nå i West Bromwich.
Den aldrende stjerneforward Ruud van Nisterooy sluttet selv.
Senere måtte spillere fra egne rekker selges. Castillejo og Samu for samlet 16 millioner til Villarreal, og Darder for 12 millioner (hvorav halvparten til et investeringsfond) til franske Lyon.
I den første sesongen under Al-Thani lød kontoen for spillerkjøp på 16 millioner euro. I den følgende på 59 millioner.
I den nylig avsluttede sesongen 2016-17 kom forbruket opp på 12 millioner euro. Tilpasset til UEFAs Financial Fairplay-reglement, som det spanske fotballforbundet nå også følger. Det fastsetter før hver eneste sesong hvor mye de enkelte La Liga- klubbene kan bruke på spillerinvesteringer – tilpasset etter økonomien i klubbene.

Skrinlagt – og nå nytt

Med til historien om Al-Thanis oppførsel på Costa del Sol hører ikke bare hans noe uregjerlige og lite hensiktsmessige virke i Málaga CF, men også disse planer:
Et nytt fotballstadion i Málaga, Qatar Stadium, med egne 100 millioner euro og arabisk investorkapital i ryggen. Det skulle kunne romme 65.000 tilskuere i området Arraijanal i det vestlige Málaga. Prosjektet ble aldri realisert!
Det gjorde heller ikke sjeikens planlagte marina i La Bajadilla i Marbella. Han kunne/ville ikke oppfylle sine forpliktelser i forhold til Junta de Andalucía.
Derimot fant et møte nylig sted mellom Al-Thani og borgermesteren i Torremolinos, Jose Ortiz, om investeringsmulighetene her.
Sjeiken oppholder seg etter hvert i lengre perioder i Málaga for å være tett på begivenhetene i Málaga CF og det nye fotballakademi-prosjektet i Arraijanal – nabotomten til der hvor Qatar Stadium skulle ha ligget. Innen turen hjem til Ramadan rakk han således sammen med borgermesteren i Málaga, Francisco de La Torre, å signere dokumentet for avtalen.
Kommunen bidrar med tomten i en avtale med en varighet på 75-år. ”The Málaga CF Foundation” under Al-Thani skal bekoste selve byggingen.
Mon tro om borgermesteren er litt bekymret for om Al-Thani overholder sine forpliktelser?
Det kunne se slik ut.

Sitat:
”Tidspunktet for endringer er kommet. Det er fremdeles mye å gjøre. Vi gjør vårt beste for denne klubben, og også for denne byen”.
Al-Thani på Twitter til alle Málaga CFs fans

Sitat:
”Det har gått opp og ned i min tid i klubben. Nå skal vårt fundament styrkes, og vi skal tilbake i Europa-turneringer”.
Al-Thani til Bein Sports

Familien sitter på alt

Organisasjonen til Málaga CF består utelukkende av Al-Thani og hans barn:
Formann og president: Sheik Abdullah Al-Thani
Visepresident og Chief Executive officer: Sheik Nasser Al-Thani.
Administrerende direktør: Sheik Nayet Al-Thani
Administrerende direktør: Sheik Michael Al-Thani.
CEO-rådgiver: Sheika Harry Al-Thani, som er formannen for kvinneavdelingen i Málaga CF.
I tillegg tre spanske rådgivere, som har fungert i Málaga CF i en menneskealder:
Francisco Martin Aquilar, Antonio Fernandez Benitez og Abdullah Ben Barak. De to sistnevnte er tidligere spillere og trenere i Málaga.
Det sportslige ansvar i klubben: Sportsdirektør Francesc Arnau
Akademi-koordinator: Manuel Casanova
Sjef for medisinske tjenester: Juan Carlos Perez Friaz.
Al-Thani sitter på 96 % av aksjene og har stor majoritet.
Hans forhold til mindretalls-aksjonærene er blitt forbedret!

Åtte trenere på seks år

Det er ikke kun på kontorene at mange utskiftninger har funnet sted i løpet av seks år med Al-Thani ved roret i Málaga CF – også på trener fronten.
Bare les:
Juande Ramon, Spania (sparket).
Jesualdo Ferreira, Portugal (sparket).
Manuel Pellegrini, Chile (dro ved kontraktens utløp)
Bernd Schuster, Tyskland (ikke forlenget)
Javi Gracia, Spanien (benyttet seg av en fratredelses-klausul).
Juande Ramos (sa opp)
Marcello Romero (sparket)
Michel (nåværende)

Sluttresultater i La Liga 2016-17

Mester: Real Madrid.
Kvalifisert direkte til Champions League:
Real Madrid
FC Barcelona
Atlético Madrid
Kvalifikasjonsrunde til Champions League: Sevilla
Kvalifikasjon direkte til Europa League:
Villarreal
Real Sociedad
Kvalifikasjon til Europa League:
Athletic Bilbao
Nr. 11 i La Liga:
Málaga CF
Nedrykk fra La Liga:
Sporting Gijón, Osasuna og Granada.
Opprykk til La Liga:
Levante
Girona
Getafe

Jubileumsår i La Liga

Málaga CF tar i august fatt på sin tiende sesong i La Liga i strekk.
I de tidligere årene har sluttplasseringene blitt:
2008 – 09:
Nr. 8 – 55 poeng.
2009 – 10:
Nr. 17 – 37 poeng.
2010 – 11:
Nr. 11 – 46 poeng.
2011 – 12:
Nr. 4 – 58 poeng.
(Kvalifisering til Champions League)
2012 – 13:
Nr. 6 – 57 poeng.
(Utestengt fra Europa League, da klubben ikke kunne oppfylle UEFAs regler om Financial Fair Play)
2013 – 14:
Nr. 11 – 45 poeng.
2014 – 15:
Nr. 9 – 50 poeng.
2015 – 16:
Nr. 8 – 48 poeng.
2016 – 17:
Nr. 11 – 46 poeng.

Røk ut under Serafín Roldan

Den personen som har sittet nest lengst som president for fotball i Málaga, heter Serafín Roldan.
Han er spanjol og ble innsatt av Barcelona-selskapet Grupo Zelo, som da eide Málaga CF. Roldan regjerte fra 2001-02 til 2005-06 – altså i fem sesonger. Og klubben dumpet fatalt ned i 2. divisjon med ham i toppen og med trener Manolo Hierro, en bror til den tidligere landslags-spilleren og senere direktør i Málaga CF, Fernand Hierro (forlot Al-Thani i protest).
I nedrykks-sesongen oppnådde Málaga CF bare å få 24 poeng – fem seire, ni uavgjorte og 24 tap (!).
I de øvrige sesongene i løpet av Roldan-perioden ble plasseringene:
2001-02:
Nr. 10 med 53 poeng.
2002 – 03:
Nr. 13 med 46 poeng.
2003 – 04:
Nr. 10 med 56 poeng.
2004 – 05:
Nr. 10 med 51 poeng.

Hussilos til gresk klubb

Argentineren Mario Almando, som sheik Al-Thani for to sesonger siden sparket som sportsdirektør i Málaga CF, er blitt ansatt av den greske storklubben Olympiacos i Athen. Hans kontrakt lyder på to sesonger.
For fire år siden førte Málagas nåværende trener, Michel, Olympiacos frem til seieren i den greske ligaen og deltakelse i Champions League.

Åtte navn på 110 år

Historien om fotballen i Málaga går 110 år tilbake. Under åtte forskjellige klubbnavn på grunn av konkurser og nye initiativer.
Málaga CF ble således stiftet den 29. juni 1994. Før dette hadde navnene vært:
Málaga Football Club, FC Malagueño, Real Málaga FC, Málaga Sports Club, CD Malacitano, CD Málaga og CA Malagueño.
Det har blitt til 36 La Liga-sesonger, 34 i den nest-beste divisjonen, og 40 i lavere divisjoner.
De største øyeblikkene for klubben er kvartfinale i den såkalte UEFA Cup (Inter toto-turneringen, i 2002-03, og Champions League kvartfinalen mot Borussia Dortmund i 2012-13.

1000 kamper i La Liga

I den forrige sesongens avsluttende oppgjør mot Real Madrid på Estadio la Rosaleda (0-2) rundet Málaga CF under dette navnet kamp nr. 1000. Den første fant sted 4. september 1994 i Adra, Almería.
Det er blitt til 608 kamper i La Liga og 126 i andre divisjoner.

Tribuneplasser fås hos La Peña de Dinamarca

Fotballinteresserte såvel på Costa del Sol i Spania som i andre land er velkommen til å kontakte La Peña de Dinamarca for billetter til La Liga-kamper på Estadio La Rosaleda i Málaga. Klubben har fine tribuneplasser på den ene langsiden, beskyttet for eventuelt regn.
I forkant serveres det et lett måltid og matchopplegg i restaurant Casa Danesa, og buss tur-retur til stadion fra Fuengirola.
Programmet for La Liga-kampene på Estadio La Rosaleda i sesongen 2017-18 vil foreligge i midten av juli.
Medlemsrabatter til alle kampene.
Kontaktpersoner:
Sekretær Louise Kathrine Pedersen
661 959 681
kontakt@Málaga-support.dk
Formann Morten Møller
617 700 424
info@Málaga-support.dk
La Peña de Dinamarca er den eneste offisielle danske supporterklubben for Málaga CF som er tatt opp som medlem i Federación de Peñas Malaguistas i Málaga CF. Klubben teller mer enn 250 medlemmer, og støtter krefthospitalet Cudeca i Benalmádena og barnesykehus i Málaga.
Klubben tar fortsatt opp nye medlemmer.
www.malaga-support.dk

Michel skal føre Málaga i Europa

Real Madrid-legenden Michel har skapt store forventninger og håp i Málaga CF. om kvalifisering enten til Champions League eller Europa League. Altså et resultat blant de seks beste i La Liga.
Michel, som i sin aktive tid som spiller oppnådde å spille ikke færre enn 404 kamper for Real Madrid, samt en flott landslagskarriere, tiltrådte i Málaga CF i mars, etter at to trenere var sparket i klubben. Med et smittende humør og trenererfaring fra de store utenlandske klubbene Olympiacos i Hellas og Marseilles i Frankrike førte han med sitt Málaga-lag noen av de beste resultatene i La Liga, og førte sitt lag bort fra enhver nedrykks-fare. Michels fortsatte virke i Málaga CF satte fart i salget av sesongkort for sesongen, da det tyvstartet allerede i midten av mai.
Optimismen er til å ta og føle på!
La Liga-sesongen 2017-18 er fastsatt til å starte i helgen den 19./20. august med avsluttende spillerunde i helgen 13./14. mai 2018.
Kampoppsettet vil foreligge i midten av juli.
Málaga-spillerne er innkalt til treningsstart den 5. juli i Benahavís, med en testkamp den 14. juli i Coín mot Sheffield United fra League One, den engelske 3. divisjon.
Deretter blir det til en rekke testkamper i Duisburg i Tyskland, under Schauinsland Reisen Cup innen turneringsstarten. Først i august blir det en tradisjonell internasjonal kamp på Estadio La Rosaleda om det mektige Costa del Sol troféet.
Ny i trenertroppen i Málaga CF blir for øvrig argentineren Martin Demichelis, 36 år, som har avsluttet sin strålende karriere i River Plate, Bayern München, Málaga CF og Manchester City.
 

{loadposition lapena}

 
Av Morten Møller

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.