Månedsmagasinet på Costa del Sol
Mat fra hele verden: Tex-mex og det meksikanske kjøkken

Mat fra hele verden: Tex-mex og det meksikanske kjøkken

Takket være det internasjonale miljøet på Costa del Sol, med mennesker fra over 100 forskjellige nasjonaliteter som bor og jobber langs kysten, kan man foruten den fantastiske spanske maten her også nyte mat og drikke fra hele verden.
I artikkelserien Mat fra hele verden tar vi for oss mange av de ulike lands kjøkken og deres særpreg – og kanskje avliver vi noen velkjente myter underveis også

I de senere årene har Mexico som reisemål stadig blitt mer populært, ikke minst på grunn av de mange charter-turene som har dukket opp fra Skandinavia, hovedsakelig til Cancun og Yucatán-halvøya. Også her i Spania er det populært å feriere i Mexico, kanskje ikke så rart siden språket er det samme, standarden er høy, og ikke minst, maten er god, noe som betyr mye for de matglade spanjolene og deres entusiasme for et godt måltid.
 
Meksikanske restauranter har dukket opp over hele verden, og Costa del Sol er intet unntak. Det er mulig å spise fajitas og burritos i nesten alle tettsteder langs kysten vår, og det meksikanske kjøkken nyter stor popularitet både blant store og små. For ikke å snakke om tequila!
 
De aller fleste har hørt begrepet ”tex-mex” brukt om meksikansk mat, og for mange er dette begrepet ensbetydende med en vestlig tilpasset og mildere variant av meksikansk mat. Sannheten er at de aller fleste meksikanske restauranter serverer en lett blanding av opprinnelig meksikansk mat og tex-mex, men begrepet tex-mex i seg selv har ingen relasjon til om maten er «ekte» eller ikke.
 
Tex-mex er mat fra det sør-vestlige Texas, som stammer fra den tiden hvor Texas tilhørte Mexico. Meksikanerne i dette området hadde sin egen regionale vri på maten akkurat som i mange andre landsdeler i dagens Mexico har det i dag, og de spiser fremdeles store mengder tex-mex mat i Texas hver eneste dag. I dette området er maten ofte (men slettes ikke alltid) litt mildere enn i de fleste regionene av Mexico sør for grensen – kanskje snart sør for muren om Donald mot formodning skulle få det som han vil – og dermed har tex-mex litt ufortjent fått rykte på seg for å være en ikke-autentisk utgave av meksikansk mat, tilpasset turister. Slik er det altså nødvendigvis ikke, selv om de meksikanske fast-food utgavene ofte savner autentitet.
 
Et besøk på en utpreget meksikansk restaurant anbefales på det sterkeste, og sørg da for at du prøver noen typiske meksikanske retter i tillegg til de velkjente tex-mex rettene. Chili con carne og Tacos med harde skjell er vel noe av de mest utbredte og populære rettene, men disse har sin opprinnelse i Tex-mex kjøkkenet og blir sjelden eller aldri servert i Mexico for øvrig.
 
En viktig bestanddel som imidlertid går igjen både i Mexico og Texas er tortilla. Denne bestanddelen av kjøkkenet spises av de fleste daglig, og er for meksikanerne like viktig som den elskede poteten er for oss nordmenn. De fleste som har vokst opp i Norge for en del år siden har vel under oppveksten ofte fått høre fra den eldre garde at man må ”spise opp potetene”, nærmest som om man vil komme til å dø hvis man ikke spiser mye poteter. Jeg antar at den eldre garden den gang ikke var så vel informert om andre lands matkulturer, hvor potet ikke eksisterer i kjøkkenet, og innbyggerne både overlever og blir gammel. Nok om det, tilbake til tortillaen. Denne store pannekake-lignende lefsen av mais-mel eller hvete fylles med en rekke ingredienser, som så deretter gir oss ulike navn på de forskjellige rettene. Alle de velkjente rettene, som f.eks. tacos, fajitas, burritos, enchilladas, quesedillas og tostados, lages i utgangspunktet med tortilla som hovedbestanddel – også tacos, som kun i Texas lages med de harde Taco-skjellene.
 
Fyllet i tortillaene varierer både med hensyn på hva som er tilgjengelig, og hva man foretrekker. Typiske ingredienser er ulike varianter av kjøtt, bønner, ris, avocado, chili, sitron eller lime, ulike grønnsaker, og av og til ananas. Tomaten stammer opprinnelig fra Mexico og spiller også en sentral rolle i de fleste sauser som brukes i matlagingen. Det brukes også grønne tomater og grønn chili for å lage grønn saus, men dette betyr ikke at de er umodne. De grønne tomatene tilhører en spesiell variant som aldri blir røde, men forblir grønne. De smaker annerledes enn den tradisjonelle røde tomaten, og spises ikke i rå form. De brukes kun i forbindelse med matlaging.
 
Avocado er mye brukt, og vi kjenner alle til den berømte dippen guacemole. Denne kan man gjerne lage selv, og her i Spania hvor mange av oss har ferske solmodne avokadoer i vår egen hage, ligger forholdene til rette for å lage en guacemole som slår alt av hva man kan kjøpe i supermarkedet. Man moser godt modne avokadoer og smaker til med nypresset lime-juice, koriander, grønn chili og eventuelt litt presset løk (bruk gjerne en hvitløkpresse), samt tomat. Det skal helst være grønn tomat, men det kan være vanskelig å få tak i, så det er tilgivelig å bruke litt rød tomat i stedet. Sørg for at avocado utgjør 95-98% av innholdet i guacemolen, så blir det bra, og på toppen av det hele er avocado meget sunt.
 
Få utenforstående er klar over at også fisk og skalldyr benyttes mye i Mexico, og den norske klippfisken er veldig populær under høytider, og går under navnet «Bacalao Noruego». Vi nordmenn forbinder som oftest ordet bacalao med en bestemt matrett hvor klippfisk er blandet i en gryte, kokt i en rød tomatsaus. Bacalao er derimot det spanske ordet for fisken torsk, og henspeiler ikke nødvendigvis på en bestemt matrett. I Mexico blander man selvsagt chili i gryten med klippfisk, gjerne også mandler og rosiner, og et utall av andre ingredienser som kun fantasien setter begrensning for.
 
Meksikanerne er glade i søte desserter, og dette kan i sin enkleste form dreie seg om fersk, søt frukt, men de er også veldig glade i karamell-pudding og andre puddinger, riskrem og søte, fristende kaker og annet bakverk. Ikke så veldig spesielt og originalt, men søtt skal det absolutt være.
 
Som drikke til meksikansk mat passer det godt med øl, og de to mest populære merkene er Sol og Corona, som begge er lyse og lett drikkelige. De er ofte servert med en lime-båt i tuten og drikkes moteriktig fra flaske, mens meksikanerne like ofte drikker fra glass, gjerne men en limebåt og litt salt i glasset. Vin har ingen stor tradisjon i Mexico til tross for at landet har sin egen lille produksjon. Vann og forskjellige typer nypresset fruktjuice drikkes ofte, både som tørstedrikk og til maten.
 
Helt til slutt må vi selvsagt tilbake til den berømte tequilaen. Denne er bare én av mange typer brennevin som produseres i Mexico, men uten tvil er tequila det eneste som har fått internasjonal utbredelse. I Mexico drikker man enten tequila rent, men mange ganger blandes tequila ofte ut i en drink som heter sangrita, som ikke må forveksles med den spanske drikken sangria. Den meksikanske sangrita er basert på appelsinjuice, tilsatt grenadin, chili og andre krydder, samt en rikelig dose med tequila. Måten vi drikker tequila på i vår del av verden, med salt på hånden som man slikker i seg før man styrter nedpå en shot med tequila, etterfulgt av en sitronskive, minner lite om hvordan de nyter tequila i Mexico. Men det gjør slettes ikke noe, for moro er det jo!
 
shutterstock 258680771
 
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.