Månedsmagasinet på Costa del Sol
Mat fra hele verden – Det Thailandske kjøkken

Mat fra hele verden - Det Thailandske kjøkken

Del

Takket være det internasjonale miljøet på Costa del Sol, med mennesker fra over 100 forskjellige nasjonaliteter som bor og jobber langs kysten, kan man foruten den fantastiske spanske maten her også nyte mat og drikke fra hele verden.

I artikkelserien Mat fra hele verden tar vi for oss mange av de ulike lands kjøkken og deres særpreg – og kanskje avliver noen velkjente myter underveis – så vel som å informere deg som leser om noen av de restaurantene som serverer nettopp din favoritt-mat her langs kysten.

Thailand som reisemål har de siste par ti-år seilt opp som en av favorittene blant skandinaver, og det blir stadig nye flyplasser i Norge, Sverige og Danmark som får direkte flyforbindelse til dette vakre og spennende landet i øst. Her fra vår internasjonale flyplass i Málaga går det per i dag ingen direkte flyruter til Thailand, men man behøver ikke dra så veldig langt for å få en liten bit av Thailand, bokstavelig talt!

 
For dem som ennå ikke har prøvd thailandsk mat kan den ved første øyekast kanskje minne litt om kinesisk mat. Det asiatiske kjøkken som helhet deler jo en del felles ingredienser slik som en utpreget bruk av ris, nudler, og ulike grønnsaker, blandet i en herlig symfoni, både som vegetarmat eller med henholdsvis fisk eller kjøtt iblandet. Men, det thailandske kjøkken er på mange måter svært ulikt det kinesiske. Takket være landets rike fortid som det eneste landet i Sør-øst Asia som aldri var kolonisert, har dets kjøkken beholdt sine tradisjoner og fått utvikle seg med minimal påvirkning fra verden utenfor, og thailandsk mat er i dag et av de asiatiske kjøkken med størst særpreg.
 
Dette særpreget oppnås ved en utstrakt bruk og blanding av urter og grønnsaker, og en herlig fusjon av søtt, surt, salt og bittert, som innbyr ganen til en stor sanse-opplevelse av både duft og smak. Noen av de ingrediensene som hyppig benyttes i tilberedning av thailandsk mat er sitrongress, thailandsk ingefær, kokosmelk, koriander, basilikum og ikke minst chili. Den hyppige bruken av nettopp chili har gitt thailandsk mat rykte for å være meget sterk, men til tross for at chili inngår som ingrediens i mange retter behøver thailandsk mat ikke nødvendigvis å være sterk. Faktisk var chili opprinnelig ikke en del av det thailandske kjøkken, men ble introdusert av portugisiske handelsmenn på et senere tidspunkt, og deretter med stor entusiasme fra thaiene introdusert i deres matlaging.
 
De fleste thailendere spiser i dag sterk mat og chili hver eneste dag, men om du ikke er tilhenger av sterk mat skal du slettes ikke la deg skremme. De aller fleste retter som serveres på thailandske restauranter smaker også like utmerket om du ber om en mild variant, enten med en redusert dose chili, eller med totalt fravær av chili. Det som av og til kan være et problem for thailandske kokker, med en herdet gane som uten problem kan spise rå chili, er å tilpasse graden av sterkhet på matrettene. Begrepet «litt sterkt» gir jo også rom for tolkning, og det som føles som «litt sterk» for en thailender kan lett bli det sterkeste måltidet man noensinne har fått servert! Hvis man slettes ikke liker sterk mat anbefaler jeg derfor å be om at man får maten servert uten chili, så blir det ingen kjedelige overraskelser. Spesielt viktig er dette om man prøver thailandsk mat for første gang. Mange som ikke er vant med thailandsk mat erfarer nettopp at det er for sterkt, og konkluderer da med at thailandsk mat alltid er sterk, og så blir det med det første og eneste forsøket. Det er synd når dette skjer, for da går man virkelig glipp av å lære et av verdens store kjøkken å kjenne.
 
For thailenderne er det å nyte et måltid nesten alltid forbundet med å være sosial, og det er vanlig at man setter frem en rekke forskjellige retter, som så alle deler. Dette er ofte litt forskjellig fra hvordan vi skandinaver bestiller og spiser vår mat, hvor ofte hver enkelt person bestiller sine egne retter. Men, om man er ute og spiser i en gruppe anbefaler jeg virkelig å innta maten på thailandsk vis, hvor gjerne alle bestiller noe de har lyst å smake, og så blir rettene satt midt på bordet slik at alle kan dele og smake litt av hvert.
 
Det thailandske skriftspråk består av tegn og ikke bokstaver, så man kan ofte se en del variasjon i stavelse av de thailandske navn på rettene. Det nærmeste man kommer er å skrive det omtrent som det høres ut ved uttale, og da kan man naturligvis ofte støte på litt forskjellige stavelser. Jeg skal her hurtig nevne et par av de typiske thailandske retter som nyter stor popularitet, og som også kan fungere bra som et forslag til meny dersom man skal ta i vei ut på restaurant og prøve thailandsk mat for første gang.
 
Forrett:
Tom Kha Gai. En hvit kyllingsuppe basert på kokosmelk. Velegnet for de som foretrekker en mild smak, selv om innholdet av chili kan variere noe. En stor favoritt blant mange.
Tom Yam Gong. En klar suppe med konge-reker, ingefær og koriander, vanligvis tilsatt sopp samt chili. Denne serveres tradisjonelt som en sterk rett iblandet en del chili, så man skal velge noe annet om man ikke liker sterk mat. Dette er en av de få rettene som jeg ikke synes kan serveres uten chili, da suppen da mister for mye av sitt særpreg og simpelthen ikke smaker så godt.
 
Hovedrett:
Laab Gai eller Laab Moo. Salat av finhakket kjøtt, henholdsvis kylling (Gai) eller okse (Moo), iblandet finhakkede urter og tilberedt med fiske-saus (Naam Pla). En typisk hovedrett fra det nord-østlige Thailand som normalt serveres varm på restauranter, men også kan nytes avkjølt. Tradisjonelt er retten sterk, men jeg synes også den er meget god uten chili.
Kaeng Phed Nua. Mørt oksekjøtt i en rød thailandsk karriblanding basert på kokosmelk, som ikke må forveksles med vårt skandinaviske karri-krydder. Serveres med ulike grønnsaker tilsatt, og kan serveres i både mild utgave eller den tradisjonelle sterke. Oksekjøttet kan selvsagt byttes ut med annet kjøtt, fisk eller reker, da heter retten fortsatt Kaeng Phed og så endrer bare det siste ordet seg, avhengig av hva man har valgt.
 
Dessert:
Thailandske desserter er alltid meget søte, og den perfekte avslutning på et måltid for å runde av de mange ulike utfordringene for ens smaks-sanser. Dessert har dog ingen dype tradisjoner i Thailand, og ofte har Thailandske restauranter adoptert en internasjonalt inspirert dessertmeny, med f.eks. frityrstekte bananer og is, og ulike typer frukt kombinert med is, pannekake, eller som mousse. Da gjerne Mango, som dyrkes i stor stil i Thailand og ofte benyttes i matlagingen for øvrig. Hos enkelte thai-restauranter finner man også en dessert som er typisk for den nord-østlige delen av landet (som i Thailand kalles Isàn), og dette er «sticky rice», ris som kleber, i kokosmelk – gjerne tilsatt frukt og biter av søt gele. Desserten beskrives da ofte i menyen som Khao Niao Tad, eller om risen er rød på farge, Khao Niao Deng.
 
Som valg av drikke er vann og thailandsk te glimrende, og til tross for at det kan virke selvmotsigende, er varm te med på å bidra til at man svetter mindre på en varm dag enn om man drikker noe iskaldt. Øl passer også godt til det meste av thai-mat, og da gjerne en tørr eller halv-tørr type som de thailandske merkene Singha og Chang. Både hvitvin og rødvin kan passe godt til thailandsk mat, til tross for at Thailand ikke har noen gode og lange tradisjoner for vinlaging. Det kan være en utfordring å matche en riktig vin til thailandsk mat, og valget av vin, og da særlig rødvin, vil også avhenge av om man spiser noen sterke retter eller ikke. En rødvin jeg selv ofte nyter sammen med thailandsk mat er Marqués de Cáceres Crianza 2012 . Dette er en vin som ikke er alt for dyr, og som smaker godt både med sterk og ikke-sterk thailandsk mat.
 
I Thailand spiser de for det meste med gaffel og skje, mens nudler, som er et kinesisk innslag i det thailandske kjøkken, gjerne spises med pinner.
 
Av Tom Halvorsen, tom@norrbom.com

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.