Når Spanias mange turisme-studenter setter seg på skolebenken, er det Málaga, universitetenes lærere snakker om. Byen er ikke bare blitt den mest anvendte case på spanske læreanstalter. Det gjelder også flere steder i utlandet. Málaga har gått fra nesten ingenting til nå å være på alles lepper. Men for Málaga har eventyret knapt begynt.
Før utgangen av året vil fire millioner turister ha lagt turen innom Málaga. Av disse vil 1,4 millioner ha overnattet på provinshovedstadens hoteller. Det er en økning på åtte prosent på bare ett år, og alt går bedre enn noensinne.
“Vi vokser – og det er på kvalitet. Og slik skal det også være framover,” kommer det bastant fra Francisco Pastor i Málagas Turistråd, som forklarer hvordan: ”Byen skal utvides slik at ikke sentrum kollapser. Det vi i dag betegner som ytre områder vil i løpet av de neste fire til fem årene bli en naturlig del av byen. Et område som Huelin i vest vil få gågater, museer og langt mer attraktive shoppingmuligheter enn i dag. Det samme vil skje i Pedregalejo og
El Palo i øst der vi også vil utvide strandpromenaden. Når først det skjer, kommer hotellene også.”
Francisco Pastor mener at Málagas plass på europakartet som attraktiv kultur- og kongressby nå er blitt så sterk og stabil at byen har overskudd nok til å åpne nye dører. På neste dør står det: Sport.
Europeisk sportsby 2020
Det vakte glede og håp da Málaga på begynnelsen av året ble tildelt vertskapet som europeisk sportsby i år 2020.
Man kan fristes til å tro at vertskapet ”bare” gir byen sportsaktiviteter et enkelt år, men det er ikke tilfellet. For turistrådet blir det første skudd på stammen i bestrebelsene på å få Málaga markedsført som sportsby allerede nå.
”Vi har et klima og noen fasiliteter som gjør byen ideell for sportsfolk. Generelt vil det i framtiden bli mer fokus på sport og helse. Både for byens borgere og turister,” sier Francisco Pastor som også vil bruke utnevnelsen til å få større sportsbegivenheter til byen. Det skjer allerede neste år.
”Vi er vert for verdenslekene for idrettsfolk som har fått transplantert nye organer. Det bringer idrettsfolk fra hele verden til byen og gir oss en masse oppmerksomhet.”
Akkurat slik som Málaga har fått stor suksess med sin satsing på kultur- og næringslivsturismen, satser byen nå også sterkt på sportsturismen.
Den andalusiske sjel
Besøket hos Málagas turistråd etterlater en deilig følelse av dynamikk og gründerånd. Og nettopp denne ånden er milepælen i det nye markedsføringsprosjektet Andalusian Soul som startes opp med svært små midler.
Kort fortalt går Málaga, Sevilla, Granada og Córdoba sammen om et nytt prosjekt som skal promotere de fire byene sammen i fjerne områder som USA, Japan, Kina, India og det Fjerne-Østen. Prosjektet får tittelen ”Andalusian Soul” og de fire byene har allerede vært på sine første turist- og reisemesser i Japan.
”Hittil har vi stått for vår egen og individuelle markedsføring, men ressursene til en større innsats i så fjerne områder har vært begrenset. Til og med har vi alle fire erfart at det er vanskelig å få publikum fra fjerne land til å reise langt for bare å besøke én by i Andalucía. Disse to motivene er hovedargumentene bak det nye samarbeidet,” forklarer Francisco Pastor som særlig er glad for at Málaga og Sevilla har kunnet legge fortidens rivalisering og politiske stridigheter bak seg.
I det nye prosjektet har Málaga skapt logo og profil, Granada har produsert reklamefilmen, Córdoba hjemmesiden og Sevilla har designet og klargjort standene til de første messene.
Hver kommune har investert 18.000 euro og Junta de Andalucía bidrar med 72.000 euro for å få prosjektet i gang.
”Gjør vi det ordentlig og skaper resultater, får vi også flere midler. Saken er at vi sammen kan komme langt. Med fire interessante byer kan vi for alvor presentere noen gode, lengre reiser for et stort og kjøpesterkt publikum som vi i dag ikke har hatt så godt tak på,” er turistrådets realistiske vurdering.
Målt etter tilbakemeldingene fra de første messene har konseptet alle muligheter for å få suksess. Og så kan alliansen vise seg bare å være startskuddet for en masse andre prosjekter innenfor eksport, utdannelse- og jobbprosjekter.
”Den tid – den glede,” smiler Francisco Pastor som naturligvis blir nødt til å fokusere på turismen som er hans bord. Her er det også rikelig å ta fatt på, for 2017 blir et begivenhetsrikt år.
De tre høydepunktene
Blant de mange tiltakene er det særlig tre begivenheter som turistrådet ser fram til. Etter flere års forberedelse åpnes dørene på begynnelsen av året for det nye museet for Bellas Artes y Arqueológico i den historiske Aduana-bygning sentralt i byen.
”Det blir et av de mest betydningsfulle museene i Spania innenfor malerier fra det 19. århundret. Mange vil sikkert betegne det som kronen på verket blant byens mange museer, og den betraktningen er jeg ikke helt uenig i,” sier Francisco Pastor.
Tidlig på året innvies også hotellet Gran Hotel Miramar. Den store palass-lignende bygningen ved havet og tyrefekterarenaen har tidligere vært brukt som både sykehus, fengsel og tinghus, men blir nå på nytt innviet som hotell.
”Det er Málagas største hotellprosjekt noensinne. Med sin historie, beliggenhet og kapasitet får vi nok et løft i riktig retning,” påpeker turistrådets talsmann som anser innvielsen som det andre av årets store høydepunkter. Første spadestikk ble tatt rett før finanskrisen brøt ut i 2008. Men det hører fortiden til. Om ganske få måneder sjekker de første gjestene inn.
Som den tredje av årets helt store begivenheter, retter Francisco Pastor blikket mot kongressenteret som skal huse den spansk-japanske kongressen
Foro España – Japón. Kongressen avvikles hver andre år i enten Spania eller Japan og vanligvis er det Madrid som får æren å arrangere kongressen. Men neste år blir det altså Málaga.
”Kongressen er en milepæl for all handel og utveksling mellom Spania og Japan og besøkes av flere tusen næringslivsfolk, politikere og embetsmenn. Selveste kongen kommer,” avslutter Francisco Pastor praten om Málaga som på mange måter er historien om den stygge andungen som vokser seg stor og flott som en svane.