Månedsmagasinet på Costa del Sol
Casa Mira – Málagas populære ishus

Casa Mira – Málagas populære ishus

IMG 8021
 
I et av Spanias vakreste bystrøk ligger et autentisk ishus som i mange årtier har gått i arv fra sønn til sønn, og som den dag i dag fortsatt er blant de mest populære ishusene i Málaga.

Man sier at den kjente turrón´en stammer fra Alicante. At produksjonen er påvist siden 1500-tallet og visstnok var en maurisk oppfinnelse. Siden fant den søte nougat-biten fram til Málagas gater på en eselrygg, og siden har den eksistert her i mer enn 100 år.
Casa Mira, ishuset i Calle Larios, er kjent for nettopp sin turrón-is. Det hele begynte i 1890 da den nåværende eier, Andrés Miras, oldefedre kom til Málaga fra Jijona på eselrygg for å selge turrón. Det var en vare man produserte på det området de kom fra oppe ved Alicante.

– De dro hit ned for å selge turrón, noe som bare ble laget og solgt om vinteren, men i den landsbyen de kom fra, hadde man også tradisjon for å lage is, og etter å have besøkt Málaga, fant de ut hvor deilig sted dette var og hvor godt klimaet der var. Så de bestemte seg for å starte et ishus i Málaga og lage isen utfra de oppskriftene man brukte hjemme i Jijona, forteller Andrés Mira.

Andrés Mira og broderen Ignacio Mira er fjerde generasjon som driver ishuset i dag som altså har eksistert siden 1890. Bygningen ble restaurert i 1967 og på nytt for tre år siden. Men selve baren der isen selges, ser ut som den gang, og måten man oppbevarer isen på er den samme.

– Vi har ikke utstillingskjølebokser der man kan se isen, for isen bevares ikke like godt som på den måten vi gjør det; nemlig oppbevart i tanker. Derfor kan ikke kundene se isen, men i kjøleboksene sirkulerer der hele tiden kald luft, og det ”brenner” isen og fjerner sukkeret fra den, forklarer Andrés Mira.
– Men våre kunder er mennesker som kjenner stedet og vet hva de får, så de trenger ikke å måtte se isen. Jeg vet at det finnes folk som spiser utfra hvordan tingene ser ut, men det gjelder ikke de som kommer hit.

Det er et sted som har fulgt byen gjennom mer enn 100 år gjennom ild og vann. Som under borgerkrigen da butikken var nødt til å holde stengt i tre år.

– Kundene våre er alle slags typer. Både malagueño´er og turister, men mange av kundene er malagueño´er som har kommet hit i generasjoner. Deres foreldre eller besteforeldre har kommet her sammen med dem da de var barn, og nå kommer de selv med sine egne barn, sier Andrés Mira mens anekdotene velter fram i hans erindring.
– Det var en gang under La Feria en mann som kom forbi på en hest. Han senket bare hodet og red inn og bestilte en ’blanco y negro’ (kaffedrikk med is og fløte).

Det har også vært mange kjente innom byens ishus. Både på internasjonalt og nasjonalt nivå. Presidenter, skuespillere som Antonio Banderas, som for øvrig er en god venn av huset og blant annet går Semana Santa med den tronen Andrés Mira dirigerer. Det er alle mennesker som kommer til Casa Mira. Alt fra folk som er ute og går til for eksempel Málaga CF’s eier sjeik Al-Thani som for nylig kom innom.
– Han ga 30 euro i drikks. Det var langt mer enn det han kjøpte for, smiler Andrés Mira og forteller at også politikeren Pedro Sánchez var innom for litt siden.
Casa Mira er et smykke for Málaga, og så hører folk selvfølgelig at det er et sted de må besøke når de er i byen.

– Vi er en del av Sabor a Málaga fordi vi bruker produkter herfra området for å lage isen. Mango, vino de Málaga, el helado de Málaga, turrón med mandler osv. Det er blåstempel på at det er kvalitetsvarer. At vi bare bruker råvarer og ingredienser fra området.

I dag er noen av oppskriftene mer enn 100 år gamle. For eksempel den de bruker på turrón, den har ikke endret seg siden besteforeldrene kom på esel til Málaga fra Jijona i Alicante i 1890.
– I dag er ishuset kjent for turrón-isen. Så om vinteren forandrer vi ishuset litt og stiller fram noen utstillingsdisker der vi selger turrónes, bonbones, karameller, litt typiske spanske julekaker.

Turrón er den eldste og mest tradisjonelle varen hos Casa Mira, men heller ikke la natilla og mantecado har endret seg siden begynnelsen på 1800-tallet.

_______

FAKTA: Casa Miras generasjoner
4. generasjon: Nåværende eier Andrés Mira. Driver Casa Mira sammen med sin bror Ignacio Mira. De er fjerde generasjon og har drevet det i tre år siden faren døde. Han drev isbaren fram til to dager før han døde som 81 åring. Faren startet allerede med å drive stedet da han var i begynnelsen av 20-årene. Hele livet var han i ishuset.
3. generasjon: Dimas Mira (Andrés Miras far) fra 1955 til for tre år siden.
2. generasjon: Prudente Mira (Andrés Miras bestefar) fra 1930.
1. generasjon: Severino Mira (Andrés Miras oldefar). Det var han som startet stedet i 1890. Den gangen lå isbaren et annet sted i Málaga, men det har ligget på Calle Larios siden 1930.

Av Nanna Lunnemann

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.