Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
helse diet
Aldri har eksperter overøst oss med så mye informasjon om hva vi bør spise i hvilke situasjoner. Markedet oversvømmes med forskjellige former for diett for å få et perfekt liv med riktig kost. Helsekokebøker popper opp som aldri før.
Jeg synes det er vidunderlig med all den deilige informasjonen, og jeg har alltid én av tidens nye kokebøker på nattbordet for inspirasjon til neste dags måltider. Gjennom de siste ca. 52 år har jeg særlig interessert meg for forskjellige former for dietter og sunn kost. Og det har vært mange forskjellige trender. Først ble vi advart mot fett, så ble vi advart mot kullhydrater, egg, gluten, sukker mm., – alt etter hva som er moderne akkurat nå.
Det er Atkin-, Paleo- og Dukan-dietter, Spis etter din blodtype, Food Map, Raw food, osv. osv. Med større eller mindre hell har jeg fulgt dem alle over en tid. Akkurat nå har jeg valgt å være på den ”dietten” som for meg er aller vanskeligst; nemlig å stole på meg selv! Det er vanskelig, selv med den bakgrunnskunnskapen jeg har. Jeg har valgt å være min egen ekspert i å skape den dietten jeg føler og fornemmer gjør meg godt akkurat nå.
Vi lar oss fylle med all mulig ekspertkunnskap slik at vi til sist glemmer vår egen magefornemmelse. Hvis vi ønsker en slankekur, velger vi ofte en bestemt kur som akkurat nå er moderne og som ukebladene kanskje beskriver som virkelig effektiv fordi det vises fram personer som har gått ned et stort antall kg på kort tid.
Din og min kropp lever her og nå under forskjellige betingelser, og etter min mening finnes det ingen universell oppskrift på den riktige dietten. Derfor har jeg bestemt meg for, og det vil jeg gjerne gi videre, viktigheten av å stole på seg selv og overholde visse regler som du merker, gjør deg vel. Les all den litteraturen du har lyst og overskudd til og lag din egen diett utfra det.
 
Respekter kroppens læreprosess og start langsomt. Starter du radikalt fra den ene dagen til den andre, er det min erfaring at det blir bare surr og at du etter tre måneder er tilbake i de gamle spisevanene. Jeg synes en diett skal være midlertidig. Når du merker at dietten har brakt deg dit du ønsker, eller så tett på som du tror er mulig, så fortsett langs den gode stien der din sunne, velsmakende kost er en naturlig del av hverdagen som skal ta vare på kroppen din.
 
Pass godt på kroppen, du skal ha den hele livet.
Jeg betrakter min kropp som mitt tempel. Jeg har ikke alltid tatt vare på dette tempelet, men betraktet det som en selvfølge og ikke gjort noe særlig for å vedlikeholde det. Med årene har jeg erkjent at jeg elsker dette tempelet på godt og vondt, nøyaktig som det er. Som alt annet blir tempelet angrepet av tidens tann, men blir det passet og pleiet, får det en vakker patina som bare kan oppleves og erfares med et vakkert streif av tidens tann.
 
Inspirasjon
Kroppen vår består av det vi spiser, eller rettere sagt det vi absorberer. Det bør vi allerede lære som barn, og dermed være forskånet for mye besvær senere i livet.
Prinsipielt finnes det ikke gode eller dårlige matvarer. Det som er godt for den ene, kan den andre ikke tåle, men der det halter er når det gjelder kvalitetsforskjellene. Det kan være stor forskjell på innholdet av næringsmidler, alt etter hvor maten er dyrket og hvilke vekstbetingelser som er gitt frukten eller grønnsaken.
Vi må være oppmerksomme på at det vi spiser er av god og aller helst økologisk kvalitet. Selvfølgelig er det bra å spise en sunn velavbalansert diett.
Velger du alternativet å leve av burgere, spise en masse chips, kaker, godteri, drikke masser av cola eller lignende, så slutt å beklage deg når regningen kommer i form av dårlig helse. Det er aldri for sent å forbedre helsen og ditt velbehag.
De fleste av oss spiser mye mer enn vi behøver.
 
Her er noen få triks for å spise mindre:
– Forsyn deg bare en gang.
– Slutt å småspise før og etter maten.
– Spis måltidet i fred og ro. Spiser du sammen med familien, er det ikke her irettesettelser eller annen kritikk skal forgå.
– Før du starter måltidet, så sitt et kort øyeblikk og se på maten.
– Gi deg selv den gaven å si takk for maten. Se på den og nyt fargene og sammensetningen av maten. Under denne prosessen starter fordøyelsessekretene å arbeide slik at du bryter ned matens bestanddeler og tar dem opp på beste måte. Det dannes normalt 1 liter spytt i munnhulen. Dette spyttet inneholder enzymer som starter spaltingen av maten. Dessuten er det melkesyrebakterier på slimhinnene. Derfor er det også av største viktighet at du tygger maten ordentlig.
– Du blir raskere mett når du tygger langsomt enn hvis du bare sluker maten. Når du bare sluker maten, sluker du kanskje livet i sin alminnelighet.
– Ved det første metthetstegn, så legg kniven og gaffelen fra deg med en holdning om at nå er du ferdig med å spise.
– Hvis du drikker sammen med mat, så vent med å drikke til etter maten slik at du ikke bare skyller ned maten.
– Sørg for at spiseplassen er pent arrangert, enten du er alene eller i én familie. Tenn gjerne et stearinlys som gir en avslappet og blid stemning. Sørg for at bordet er dekket med det alt slik at du ikke midt i måltidet må reise deg for å finne salt eller noe annet.
– Jo mer vi gir oss tid til å slappe av og tygge maten godt, jo bedre har vi mulighet for å utvikle vår sunne fornemmelse for hvilken mat vi har det bra med og hvilken mat vi ikke tåler. Dessverre er det blitt vanskeligere for oss voksne å kjenne etter, men det kan svært lett komme med litt øvelse. Vår fornemmelse for hvilken mat vi har det bra med, har ofte blitt spolert av sukkerholdige matvarer, alkohol, medisin og andre stimulanser, men vi har fornemmelsen helt sikkert ett eller annet sted. Vi må bare øve den opp igjen.
– Spis når du er sulten, men bli ikke så sulten at du faller over den første sjokoladebaren eller burgeren. Faller du for det, må du vite at du raskt blir sulten igjen, og det er ikke særlig praktisk verken for helsen eller hvis du gjerne vil slanke deg.
– Sørg for gode proteiner. Det hjelper deg med å holde deg mett lenger. Det kan være fisk, kylling, egg mm.
– Sørg for å spise godt med ferske råvarer. Finn de stedene å handle der du finner varer av beste kvalitet.
– Sørg for å skape variasjon i ditt valg av mat. De fleste av oss er vanedyr og spiser det samme igjen og igjen, men det er spennende å utforske nye matvarer og på den måten får du også flere forskjellige næringsstoffer. Sørg for nok av grønt, f.eks. brokkoli, grønnkål, hvetegress, mm. Til å støtte blodsukkeret er det f.eks. bra å spise skalldyr, kjøtt, nøtter, bønner, mm.
– Sørg for at en stor del av dietten din er basedannende. På den måten kan du unngå mange degenerative helseproblemer.
 
Stikk innom Annis Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches, Nerja eller Elviria der jeg og mitt
team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips til kosttilskudd som passer til din diett og livsstil.
__
Av Anni Dahms, Syke-& Helsepleier, biopat og ernæringsveileder.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet