Månedsmagasinet på Costa del Sol
BodyTalk – om depresjon og overvekt.

BodyTalk - om depresjon og overvekt.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
helse nakkesmerte
Depresjoner kan være flyktige og forklarlige, men også avgrunnsdype, langvarige og vanskelige å årsaksbestemme. Psykoterapi, et uendelig antall psykologtimer og positiv tenkning fungerer… som et mentalt plaster, for man kan bare snakke om eller tenke på det man er bevisst om. I avmakt tyr man til antidepressive medisiner – og dermed er man fanget i tilstanden.
I min BodyTalk-klinikk møter jeg mennesker som lider av tilbakevendende, dype depresjoner. De har masser av samtaleterapi bak seg, samt resultatløse undersøkelser rundt sinnslidelser som for eksempel bipolaritet, paranoia og schizofreni. De er helt nede kjelleren – uten grunn. Legen gir opp, skriver en resept – og sier og tenker: Gå nå hjem og ta medisinen (og kom ikke igjen…)!
Antidepressiv medisin demper følelsen av tristhet – sammen med alle andre følelser. Følelsesmessig apati er resultatet. I første omgang behagelig for pasienten, men litt etter litt blir det invalidiserende – ikke bare for pasienten, men også for ektefellen som savner nærhet, kjærtegn og sex, for familien som mangler deltakelse og oppbakking og for vennene som finner det umulig å engasjere, begeistre eller hisse vennen opp til en god debatt. “Det er som å ha vatt i hodet”, sa nylig en klient til meg. En annen sier: “Jeg føler meg som en kastrert hannkatt”. Og en tredje: “Mitt hjerte sover” – og her snakker vi om en jente på bare 14 år.
Jeg blander meg ikke opp i mine klienters medisinering, men det kan være vanskelig å trenge gjennom dette kunstig framkalte jernteppet. Mens BodyTalk-sesjonen foregår, når man ”gjennom”, og ofte dukker en kjede av hendelser, overbevisninger og følelser fram fra mørket. Sløret av tid, beskyttende filtre i hjernen, fornektelser og nå også medisin har dette fungert som tunge tillegg til klientens liv. Noe skal fram i lyset, fram i klientens bevissthet for større selvforståelse, mens andre skal lagres i sunne erindringsmønstre der de ikke lenger skader klienten verken mentalt eller fysisk. Når først tingene adresseres på dette nivået, lærer klienten å skifte moment, i stedet for å bli hengende i for eksempel et forlist ekteskap, en næringsmessig fiasko eller et følelsesmessig svik. Let it be!
Man kan altså fortsatt huske det, men tynges ikke lenger – og det gir plass til nye utfordringer, nye konflikter, nye gleder i livet.
Depresjoner, stress og angst har mange fysiske bivirkninger. Lidelser som ofte ikke settes i forbindelse med pasientens sinnstilstand. Men tro meg; det skjer nesten alltid at en rekke fysiske lidelser som for eksempel eksem, smerter, dårlig søvn, fordøyelsesproblemer, hårtap, osv., osv. forsvinner sammen med de mentale problemene. Mye oftere enn omvendt.
Nå er det januar og våre blikk rettes stivt mot viseren på badevekten. Men de kiloene vi legger på oss i løpet av den hyggelige julemåneden, er temmelig betydningsløse sammenlignet med de kiloene som langsomt hekter seg på en stresset, angstfylt og depressiv kropp.
I fjor oppsøkte en middelaldrende kvinne meg. Hun led av uttalt mistillit til sig selv. Manglende selvfølelse og tro på seg selv. Hver dag hadde båret preg av det siden barndommen, og med årene hadde det satt seg så hardt fast at det påvirket livslysten. Angstanfall og depresjoner lurte daglig. “Jeg mosjonerer hver dag og spiser sunt”, påstod hun hardnakket. “Men likevel veier jeg minst 20 kilo for mye”. Hun tok betablokker mot stress, sovemedisin og lykkepiller. Etter tredje BodyTalk-behandling var lag av negative overbevisninger og gamle emosjonelle mønstre skrellet av i akkurat den hastigheten hennes BodyMind kunne takle det. Hun følte seg parat til å trappe ned på medisinen, noe hun gjorde i samråd med legen.
 
Nå kom bukspyttkjertelen og leveren fram med et felles budskap som kan oversettes slik: Mange års trøstespisning i smug og dermed i form av raske kullhydrater som slikkerier, pasta, brus, etc. som raskt fikk opp blodsukkeret, har overflødiggjort den delen som går ut på å omdanne glykogen til glukose og få det inn i blodbanen.
Jeg løftet diabetes 2-muligheten, men min klient avslo det omgående med: “Ingen i min familie har diabetes!”
Kort tid etter kom hun igjen – og nå med en diabetesdiagnose fra legen. Vi arbeidet videre med å evaluere på nytt bukspyttkjertelen og leverens samarbeid, og etter et tre måneder hadde hun ved hjelp av en slanke-app og mosjon gått ned 15 kilogram og kunne droppe både medisin og diagnose. Hun lyttet til kroppen!
 
Også i en ung kropp kan mentale vanskeligheter resultere i fysiske skavanker. En 11 år gammel gutt kom til meg med angst og bekymringer. Han hadde vansker med å snakke om det med sine foreldre. Ikke fordi han ikke ville, men han kunne ikke forklare det, og etterhvert ble det til frustrasjoner, avmakt og irritasjon i familien – og til overvekt hos gutten hvis kropp hele tiden var en parat og derfor holdt fast på alt som den ble presentert for. For sikkerhets skyld. Ytterligere bensin til bålet ble brakt i form av godteri og kaker og alt for store porsjoner. En form for trøst og trygghet. Det er svært vanskelig og farlig å sette barn på slankekur – og i det hele tatt å sette for mye fokus på kroppen deres og utseendet fordi det fort kan utvikle seg til spiseforstyrrelser.
Over tid arbeidet gutten og jeg med de underliggende temaene som forstyrret hans unge sinn, og det fine er at han ikke på noe tidspunkt behøvde å snakke om det. Stille og rolig løsnet tingene seg opp. Han rettet fokus ut mot verden, gjorde perspektivet bredere og oppdaget at livet ikke var så farlig likevel. Og sammen med angsten og bekymringene forsvant de ekstra kilogrammene. Gutten lyttet til kroppens visdom!
 
Det handler om forbindelsen mellom hjernen og magen. Om sinnets balanse i forhold til den bevisste hjernen, til den kloke hjertehjernen og ikke minst til den enteriske hjernen; magehjernen. Dette ytterst komplekse og dynamiske systemet som har enorm innflytelse på vårt humør, fordøyelsen av ikke bare mat, men også følelser og på vårt immunforsvar. Tenk bare på hvor få infeksjonssykdommer vi ser i dag (for eksempel tuberkulose, leverbetennelse, meslinger), som nesten er utryddet med vaksiner og antibiotika – og erstattet (kanskje pga. av samme ‘innblanding’ i kroppens biodiversitet og økosystemer bestående av trillioner av livsviktige mikroorganismer som vi må lære å respektere og ikke jage med antiseptiske midler) av immunologiske sykdommer som for eksempel diabetes, sklerose, Crohn’s, cancer, astma, allergier og autoimmune sykdommer som er resultatet av en overreaksjon fra immunforsvaret. Alt dette og mye mer kan du lese om i de kommende månedenes artikler om BodyTalk.
Vil du bestille tid til en sesjon eller ha mer informasjon om BodyTalk, er du velkommen til å ringe meg på tlf.: +34 607 62 91 06 – eller lese mere om BodyTalk på www.bodytalk-torreblanca.com. Her kan du velge mellom BodyTalk-artikler om alt fra fra hormonelle ubalanser, depresjoner, utbrenthet og stress til spiseforstyrrelser, migrene, fibromyalgi, kreft, diabetes, angst og immunforsvar.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet