Nå er det tid for å fortelle hvor viktig det er å trekke pusten ordentlig. Forestill deg en rislende bekk som renner over stokk og stein i skogen. Vannet luftes, det er sirkulasjon, lys og luft. Vannet er selvrensende. En mosedott derimot lever best i mørke under trærnes skygge, vannet står helt stille. Det er ikke mye luft, sirkulasjon, lys eller luft. Her trives gjærsopper og andre mikroorganismer som gjærer og fermenterer. I 1931 fikk dr. Otto Warburg Nobelprisen for å ha oppdaget hvor stor betydning oksygen har for helsen. Han fant ut at den primære årsaken til kreft er at cellene går over til å gjære og forbrenne sukker i stedet for å pust. Våre celler er skapt til å forbrenne med luft. Det er akkurat som ild som krever luft for å brenne. Gjæring overlater vi til mosedotter og komposthauger i hagen der gjærsopper og andre mikroorganismer stortrives! Ellers råtner vi for raskt, blir syke og eldes.
Når man er stresset, er det mange som har tendens til å trekke været overfladisk, dvs. vi bruker bare den øverste delen av brystkassen, og ”pusten” når kanskje bare ned til den øverste del av magen. Åndedrettet skjer automatisk, men det lønner seg å stoppe opp og legge merke til hvordan vi trekker pusten og oppleve hva som skjer i organismen når luften kommer ordentlig til og hele veien ned.
Luft ut i lungene
Vi trekker automatisk pusten 12–15 ganger i minuttet når vi slapper av. Dykkere og sportsfolk har maksimalisert pustingen og har dermed større lungekapasitet og trekker pusten færre ganger i minuttet.
Naturlige, dype åndedrag trekker luft inn gjennom nese og luftveier ned til de små lungeblærene. Her transporteres oksygen over i blodbanen og videre ut til celler og vev. Avfallsstoffet kulldioksid transporteres fra cellene via blodbanen og hele veien ut gjennom lungene. Trekker vi pusten overfladisk, ligger det en masse ”gammel luft” i lungene som ikke blir skiftet ut. Vi blir trøtte og slappe. Når lungene ikke ventileres ordentlig, hopes det opp slim som irriterer cellene og danner en ”liten lokal mosedott” med fine vekstbetingelser for sopper, bakterier og andre mikroorganismer.
Det er som et lummert soveværelse – åpne vinduet og få inn frisk luft. Både før du sover og når du våkner – hvis du ikke er så heldig at du sover for åpent vindu med frisk luft hele natten.
Pust riktig
Bruk åndedrettet optimalt. Det er hvordan du trekker pusten som gjør en forskjell. Hver eneste celle i kroppen har behov for det oksygenet vi får gjennom åndedrettet slik at de får den nødvendige energien. Ved å trene åndedrettet er det mulig å få bedre kontakt med kroppen, til å kontrollere stress, få mer energi og sove bedre om natten. Det er en grunn til at vi har nytte av å stoppe opp og trekke pusten dypt – det gir et øyeblikks ro og overblikk.
Her er et par enkle pusteøvelser som gir energi, pumper lymfen rundt i systemet og på denne måten stimulerer immunforsvaret, balanserer nervesystemet og hjelper til med utrensningen av avfallsstoffer og toksiner:
Fart på lymfesirkulasjonen
Dyp, langsom og fokusert pusting er én av de enkleste og meste effektive øvelsene. Legg deg på ryggen på en matte, på seng, i en liggestol eller på en eller annen komfortable måte.
Legg hendene på mage rett under ribbeina slik at fingrene akkurat rører hverandre.
Ta en langsom og dyp pust der du først fyller brystet og dernest magen som en ballong og merk hvordan fingrene skilles.
Slipp pusten – pust ut – først nede fra magen og deretter brystkassen.
Ta gjerne 6–10 dype pust og merk hvordan du blir mer avslappet og samtidig får mer energi.
Power-pusting
Denne øvelsen er fra Antony Robbins og er beskrevet i hans bok Unlimited Power.
Sett deg eller legg deg i en komfortable stilling
– Trekk pusten mens du teller til 1
– Hold pusten mens du teller til 4 – Pust ut mens du teller til 2
Hvis rytmen din er langsommere, kan du f.eks. trekke pusten og telle til 4, holde det mens du teller til 16 og slippe opp, puste ut mens du teller til 8.
Finn den rytmen som passer deg.
Prøv disse øvelsene og finn ut hvilken du best liker – det er mange andre spennende åndedrettsøvelser som kan oppleves i yogaregi. Hvis du gjør 10 slike åndedrett om morgenen, midt på dagen og før sengetid– så er jeg sikker på at du vil oppleve mer overskudd, energi, klarhet og på lang sikt forbedret immunforsvar og organfunksjoner.
Trekk pusten dypt og nyt det.
Av Dr. Pernille Knudtzon