Månedsmagasinet på Costa del Sol
helse nakkesmerte
Muskulaturen i nakke og skulder samler ofte spenning fra stress og dårlige sittevaner. Musklenes spenning og overanstrengelse ytrer seg deretter som smerte og stølhet i både skulder- og nakkeområdet og som hodeverk, samt migreneanfall. Et eksempel er en strekkskade etter en trafikkulykke som kan forårsake langvarige smerter. Slitasjen mellom ryggvirvlene og platene som man ser i ulike avbildningsteknikker, er ofte grunnen til smertene. Ettersom slitasje er uhelbredelig, tror man at også smerter er uhelbredelig, og derfor man kan få smertemedisinering resten av livet. I virkeligheten kommer ofte smertene fra myke deler dvs. muskler og sener i skulder- og nakkeområde. Fra muskler i området rundt skuldre og skulderblad, kan smerter stråle opp til hodet. Man må også huske på at leggmuskulaturen, som ofte gir smertefulle spenninger, ofte kan gi følelsen av hodeverk.
En sår muskel er i en energikrise.
Det betyr at en muskel eller en del av den er i en permanent krampe. I krampeområdet sirkulerer da ikke blodet skikkelig og muskelen får verken oksygen eller næring og de avfallsemnene som samles, irriterer smertenervene.
Med riktig behandling går det an å tilbakestille muskulaturens metabolisme og elastisitet. Gjennom massasje pumpes avfallsemnene, som ellers opprettholder krampe og smerte, ut. Dessuten kan effektiviteten økes om man før massasje injiserer svak bedøvelsesvæske i selve muskelen. Væsken spyler muskelen for avfallsemner og har dessuten en krampeløsende effekt.
Ofte er den syke muskelen også forkortet, samt har begrenset rørlighet. Mot dette kreves strekkøvelser. Siden får man instruksjoner rundt holdning og ergonomi som skal hjelpe til å forhindre tilbakefall.
Man kan også lide av prolaps i nakken. Det er likevel svært uvanlig sammenlignet med prolaps i korsryggen. Men det er likevel relativt enkelt å kjenne igjen de ”isjias”- liknende symptomer fra en prolaps. Behandlingen i dette tilfelle er helt annerledes enn den ved muskulære smerter og er hvile, strekkbehandling, støttekrage og i verste fall operasjon.
Av Dr. Pentti Raaste

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.