Månedsmagasinet på Costa del Sol
Marbellas nye ordfører – 100 dager etter valget

Marbellas nye ordfører – 100 dager etter valget

marbellasborgmester
José Bernal er tidligere historielærer, og derfor har skolesystemet høy prioritet. Det er derfor blitt ansatt flere rengjørere til grunnskolene, og barn fikk gratis måltider i løpet av sommeren mens skolene var stengt.
 
40 år gamle José Bernal kunne etter kommunevalgene i mai innta ordførerstolen i Marbella etter at en koalisjon av PSOE og de to mindre partiene IU (Izquierda Unida) og OSP (Grupo Municipal Opción Sampedreña), vippet PP ut av posisjon etter år med makten. Det nye byrådet har tatt på arbeidstøyet og satt i gang flere initiativer som skal bringe innbyggerne tettere på politikerne og definere en ny politisk linje.
 
En kjølig vårdag i mars sitter José Bernal Gutiérrez i PSOEs beskjedne partilokaler i Marbella mens han forteller om framtidsdrømmene for hjembyen og ønsket om å bli ordfører. På dette tidspunktet kunne ingen vite at han senere samme år skulle få ønsket oppfylt og innta ordførerposten i en av Costa del Sols største kommuner. Overraskelsen kom nemlig etter at PP etter et historisk dårlig kommunevalg, måtte erkjenne at tiden med fløypolitikk var slutt og at en framtid med koalisjoner la foran dem. PSOE kunne nemlig med støtte fra tre mindre partier spenne ben på det gamle partiet som måtte se seg slått på mållinjen og overgi rådhusnøklene til den ”røde fløyen”. En ny kommuneledelse med partiene PSOE, IU og OSP så dagens lys – og nå tre måneder etter maktovertakelsen, kan det første regnskapet gjøres opp.
”Det har vært noen intense 100 dager med masse arbeid og nye idéer som skulle organiseres. Nå er kl. 14.00, og jeg har fortsatt ikke fått lunsj, og det er en typisk arbeidsdag. Men vi har jo valgt det selv, og da må vi også ta konsekvensene,” sier en tydeligvis trett, men glad ordfører.
 
Framtid, fellesskap og Smartcity
Å skulle styre en kommune med tre forskjellige partier ved roret lyder umiddelbart som en vanskelig oppgave, men på rådhuset i Marbella er partiene, ifølge José Bernal, alle innstilt på å samarbeide fram for å få igjennom sitt eget partiprogram.
”Når vi er innenfor dørene i rådhuset, kaster vi partijakkene. Vi skylder borgerne å kunne enes. Vi er ett byråd som består av tre partier, og ikke tre partiene som danner et byråd. Derfor har vi heller ikke avdelinger som hører under PSOE, IU eller OSP, for man må ikke kunne skjelne mellom partiene her inne.”
 
Marbella er kjent for sitt luksuriøse image, smarte biler og moteriktige forretninger, men bildet av byen må nå oppdateres slik at Marbella framover også vil bli forbundet med god klimapolitikk, teknologi og den mangfoldigheten av mennesker som bor her. Den glamorøse og eksklusive kulturen er det ikke noe galt i, og den skal beholdes, men byen må være mer enn det, forklarer José Bernal.
”Vi har satt i gang prosjekter som skal styrke Marbellas image. Vi har blant annet avsatt 8,5 millioner euro til forbedring av infrastrukturen. Det inkluderer et nettverk av sykkelstier som skal forbinde sentrale punkter i byen med paseo’en, og så blir det mulig å sykle fra det nordlige Marbella til sentrum. Og sykkelstiene skal ikke bare innby til en liten slentretur, men skal konstrueres slik at sykkelen blir et alternativ til bilen.”
 
Image-planen innebærer dessuten at Marbella framover skal kunne skryte av tittelen som Smartcity, noe som krever endringer på flere nivåer. Det blir mer fokus på teknologi, alternativ energi, endring av borgernes forbruksvaner, bedre kommunikasjon og automatisering gjennom internett, samt utbredelsen av el-biler. Initiativer som det nye byrådet allerede har satt i gang.
”Det foreldede ”glamour-bildet” som passet til byen for 30 år siden, må modifiseres. Det handler ikke lenger om å ha flest dyre restauranter eller store biler – mange av de menneskene som bor i byen i dag, ønsker andre ting. Der det tidligere kanskje var ”in” å servere mat på gulltallerkener, er det i dag mer ettertraktet at du kan bestille på smarttelefonen, se de forskjellige menyene digitalt eller at stedet er unikt, og det vil vi støtte opp om.”
 
Et nytt og forandret rådhus
Nærhet er ifølge José Bernal nøkkelordet som betegner den nye lokalregjeringen i Marbella. Det dekker over en ny dagsorden der åpenhet og politikk på gateplan er blitt merkesaker. Det betyr blant annet at det hver tirsdag er ”åpent rådhus” der borgerne kan melde seg på en venteliste hvis de vil snakke med ordføreren eller et av de andre byrådsmedlemmene.
”Jeg kan sjelden hjelpe dem med problemene deres, men hvis jeg ikke lytter til det folk har å si, så vet jeg ikke hva som rører seg ute i samfunnet og hvilke problemer folk slåss med. Så for meg er det svært viktig.”
 
På rådhuset i Marbella er en opprydning på gang. Ut med byrådets parkeringsplasser, livvakter, flotte representasjonsbiler og store papirbunkene. Inn med nettbrett, energibesparende datamaskiner og åpen adgang til kommunens finanser.
”Marbella er den eneste kommunen i Spania der vi har valgt å legge hele budsjettet ut på nettet, og det inkluderer lønn, skatter, inntekter og utgifter. Vi ønsker å involvere borgerne i de politiske beslutningene, og derfor har vi åpnet opp.”
 
Åpent blir det også i bygningen ved siden av rådhuset som det nye kommunalrådet nettopp har bestemt seg for å kjøpe. Her skal det bygges nye kontorer og plass til kunstutstillinger og offentlige arrangementer. Det er dessuten blitt opprettet to nye ansvarsområder; Delegación de Igualdad y Diversidad (avdeling for likhet og forskjellighet) og Delegación de Tecnología e Innovación (avdeling for teknologi og innovasjon), som nettopp skal være med på å definere det ”nye” Marbella.
Men det stopper ikke her. Også innenfor politiet skjer der strukturendringer. Den gamle politisjefen er skiftet ut, og det vil bli satt fokus på politiets framtoning i samfunnet. De skal utdannes bedre, og et fordelsprogram skal inspirere dem til for eksempel å lære et fremmedspråk slik at de kan assistere de mange utlendingene som kommer til kommunen.
”Vi blir nødt til å forholde oss til de mange nasjonalitetene som kommer hit, og her skal vi være mer på hugget. Vi kan ikke forvente at de som besøker byen vår kan snakke vårt språk,” sier ordføreren og poengterer:
”I den sammenheng vil vi også promotere de forskjellige kulturene som finnes i byen. Derfor vil vi også lage en ”Feria de los Pueblos” som skal være med på å demme opp for diskriminering og rasisme.”
 
Drøyt seks måneder har gått siden Jose Bernal satt i PSOEs beskjedne lokaler. Kontoret har fått ny adresse, og bak skrivebordet henger nå et bilde av Spanias nye konge. De fysiske rammene er skiftet ut, men ambisjonene er de samme som før. De tiltakene som det ble snakket om, er nå sjøsatt, og så må tiden vise om dette skipet kan seile eller det om fire år må legge til kai igjen.
 
*To av de tiltakene som José Bernal lovte i forrige artikkel, er allerede gjennomført (forbedringer innenfor politiet og det åpne regnskapet som kan finnes på kommunens hjemmeside under fanen: Información Económica). Resten regner han med blir satt i gang før neste valg.
Bonusinfo om flyktningeproblematikken: Marbella var sammen med Barcelona og Madrid den kommunen som gikk foran i spørsmålet om de syriske flyktningene. Her har man opprettet et online organiseringssystem der borgere som ønsker å hjelpe til, kan skrive melde inn og fortelle hva de kan bidra med. På den måten er byens ressurser allerede organisert når tiden er inne for å ta imot de flyktningene Marbella får tildelt. 400 syriske familier blir sannsynligvis tildelt Málaga-provinsen. I Marbella regner man med å skulle ta imot ca. 80 familier.
Av Christine Petersen

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.