Månedsmagasinet på Costa del Sol
Regionvalg i Katalonia søndag

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
WEB Artur-Mas-Catalonien
Artur Mas vinner sannsynligvis valget – men hans personlige popularitet er sterkt fallende.

 
Valget på søndag er et helt vanlig regionvalg, men man fristes lett til å tro det er et uavhengighetsvalg, for hele valgkampen har gått på Katalonias tilknytningsforhold til resten av Spania. Presidenten i regionen, Artur Mas, brøt tidlig i sommer det mangeårige og tette samarbeide med det mer moderate katalanske partiet Unió for å slå seg sammen med det klart mer radikale separatistparti ERC og tre andre mindre partier som støtter katalansk uavhengighet. Den nye koalisjonen fikk navnet Junts pel Si (Sammen for ja) som tydelig forteller hva koalisjonen ønsker. Den nye koalisjonen ligger ifølge de siste valgprognosene an til en overbevisende seier ved å sikre seg 66-67 mandater og er dermed millimeter fra å sikre seg de 68 mandater som sikrer absolutt flertall. Koalisjonen kan likevel lett sikre seg støtte og dermed klart og absolutt flertall hos partiet CUP som er et venstreorientert separatistparti som kjemper for uavhengighet i de katalansktalende områdene (Katalonia, Valencia-regionen og De baleariske øyene). Tross fine tall for de fem selvstendighetspartiene i koalisjonen Junts pel Si, er det faktisk en tilbakegang på fem mandater i forhold til det siste regionvalget. Valgprognosen som analyseinstituttet Metroscopia har foretatt blant 2.000 katalanere, forteller også at Artur Mas´personlige popularitet er fallende og at to av tre katalanere er villige til å forhandle en eventuell uavhengighetsavtale med den spanske sentralregjeringen.
For de klassiske partiene tyder alt på at regionvalget blir et stort nederlag. PSOE (som i Katalonia heter PSC) går fra 20 til 14 mandater og Partido Popular går fra 19 til 10, tross ny frontfigur i den katalanske partiavdelingen. Det Podemos-støttede partiet Calalunye Si que es Pot kommer inn med beskjedne 14 mandater. Dermed blir det største ikke-uavhengighetspartiet Ciudadanos som mer enn fordobler sin mandater til 19. Helt galt går det for Unió som etter bruddet med Artur Mas knapt er sikret representasjon i det katalanske parlamentet. Partiet ligger an til å få mellom null og to mandater. Skal Katalonia ha selvstendighet, krever det en endring av den spanske grunnloven, noe det ikke er stemning for i det spanske parlamentet.

 

 
Ønsker du å lese flere nyheter, så abonner på vårt gratis nyhetsbrev som sendes ut til våre lesere hver torsdag ettermiddag. Meld deg på ved å klikke på banneret under.
 
DNM Tilmed-nyhedsbrev 1140x180
 
 

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet